Dacă tocmai te-ai hotărât să schimbi apartamentul și să te muți în casă nouă, te numeri printre norocoșii care se vor bucura de mai mult spațiu și probabil un petec de verdeață în curtea casei. În acest an în special, impulsionați și de contextul crizei sanitare, tot mai mulți români au căutat confortul și tihna pe care le oferă o casă, cu toate facilitățile pe care aceasta le pune la dispoziție.
Dar, cu tot confortul de care te vei bucura aici, mutarea în sine la casă nu este tocmai o treabă ușoară. Pe lângă entuziasmul firesc, e nevoie de multă răbdare ca să pui la punct toate detaliile, de la găsitul firmelor care să te ajute cu transportul lucrurilor, la diversele probleme care pot să apară la fața locului.
Iată câteva lucruri bine de știut despre mutarea la casă, astfel încât acest lucru să nu te prindă nepregătit.
-
Trebuie să organizezi mutarea din timp
Chiar dacă știi o dată anume, sau un interval de timp în care vă puteți muta cu toate lucrurile, e bină să te organizezi din timp și să planifici în avans foarte multe aspecte.
De exemplu, în ce fel vei transporta mobilierul, dacă ai suficiente cutii și lăzi de depozitare pentru toate obiectele mari și mici care vor trebui mutate și cine îți poate da o mână de ajutor cu transportul altor piese mărunte. Vei constata probabil că niciodată modalitățile de transport nu sunt suficiente, deci apelează din timp, pe lângă firma specializată pe așa ceva, și la vecini sau prieteni să te ajute cu eventuale variante suplimentare.
-
Aranjează în cutii lucrurile înainte de mutare
Pentru a reduce din spațiu și a te organiza mai bine aranjează din timp, pe categorii, produsele pe care le vei muta. Cel mai bine este să-ți dedici un pic de răbdare să le sortezi din timp și să le aranjezi în cutii și lăzi toate lucrurile pe care le vei transporta. Dacă le-ai categorisit bine înainte de mutare, îți va fi și mai ușor să le găsești atunci când ai nevoie să le despachetezi pe fiecare. Ai și alte variante de a ocupa mai puțin spațiu la transport, de exemplu să videzi în pungi speciale lenjeria, pernele, păturile sau hainele al căror volum poate fi redus astfel substanțial.
-
Nu aduce obiecte pe care nu le mai folosești
Trebuie să te gândești bine dacă merită să muți totul în noua locuință, sau dacă acum e un moment foarte potrivit să te eliberezi de o mulțime din lucrurile pe care nu le-ai mai folosit în ultima vreme. Gândește-te dacă mai ai nevoie de haine pe care nu le-ai mai purtat de mult, la cărți pe care nu crezi că o să le mai citești de acum încolo sau la lenjerie de pat sau pături pe care nu-ți face plăcere să le mai utilizezi. O bună parte dintre ele, cărți, haine sau jucării se pot dona. În privința mobilierului însă, trebuie să te gândești foarte bine dacă cel din vechiul apartament mai poate fi configurat în noua locuință, și ce anume merită păstrat și ce nu.
-
Instalațiile trebuie verificate înainte de mutare
Una dintre principalele provocări înainte de a te muta într-o casă nouă este să fii sigur că nu vei avea surprize în ce privește funcționarea instalațiilor electrice, de apă, canalizare, centrala de gaz, etc. Chiar dacă ele au fost verificate de către firma care le-a montat, nu strică să mai chemi un electrician de exemplu, ori un instalator, înainte de a vă muta cu toată familia și cu tot mobilierul în noua locuință, pentru a nu avea surprize mai târziu.
-
Curățenia e de două ori mai multă
Un aspect mai puțin plăcut de care trebuie să ții cont, atunci când te muți la casă, este că o suprafață mai mare necesită o curățenie pe măsură. Însă dacă ai grijă să prevezi în buget și acest tip de cheltuieli pentru cineva care poate veni să te ajute cu aceste treburi din casă, este foarte bine. Nu uita însă și de cea din exterior: zăpada care trebuie măturată, gazonul care trebuie curățat de buruieni, stropitul copacilor primăvara sau curățatul periodic al curții. Dacă îți place să petreci mult timp afară, înseamnă că ești la locul potrivit.
-
Ai nevoie de mobilier de exterior
Unul din principalele beneficii ale faptului că te vei muta la casă, și probabil unul din motivele decisive care te-au determinat să faci acest pas este faptul că vei putea petrece mai mult timp în exterior. Ai nevoie însă de mobilier de grădină pe măsura noii suprafețe, de suficiente corpuri de iluminat exterior, și cel mai probabil vei dori și un grătar unde să prepari cele mai savuroase grătare pentru prieteni. În funcție de suprafața care trebuie utilată și iluminată, alege mobilierul de exterior și accesoriile astfel încât acestea să fie dimensionate corespunzător.
-
Sursele de lumină de afară trebuie să creeze un cadru feeric
Unele din cele mai frumoase momente pe care le vei petrece în curtea casei tale vor fi seara, la o poveste cu prietenii. De aceea trebuie să te asiguri că vei crea cadrul potrivit, cu mobilierul, luminile de exterior și eventual o sursă de căldură. Alege să amplasezi corpurile de iluminat exterior astfel încât să obții cu ajutorul lor iluminarea generală, de ambient, dar și unele mici surse de accent. De exemplu, dacă e vorba de o curte mică poți plasa surse de lumină în colțuri, pentru a ”rotunji” suprafețele, dar și pe înălțime, pentru a crea senzație de spațiu pe verticală.
Decizia de a te muta la casă este cu siguranță una pe care ai cântărit-o cu mult timp înainte, și ai văzut toate beneficiile dar și câteva minusuri. Cu toate acestea, calitatea vieții la o casă este cu totul alta decât la un apartament la bloc, mai ales dacă ai configurat-o după dorințele și necesitățile tale. Nu îți rămâne decât să planifici din timp mutarea la casă, și să te bucuri de toate avantajele pe care le oferă traiul de aici!