Sarcina este o perioadă frumoasă pentru orice viitoare mămică. La prima sarcină, majoritatea femeilor sunt extrem de atente la toate manifestările. Multe se confruntă cu dureri, pe măsură ce sarcina avansează. Durerile de spate sunt frecvente, iar atunci când persistă, trebuie să mergeți la medicul specialist pentru tratament de specialitate.
Maturitatea fizică și emoțională înseamnă pentru multe cupluri și momentul deciziei de a deveni părinți. Programarea sarcinii implică o serie de frământări și temeri pentru soți. Cele nouă luni de sarcină sunt și frumoase, dar și grele pentru viitoarea mamă. Unele femei se confruntă cu dureri de spate, în regiunea pelviană, dureri de picioare și coapse, în jurul taliei și în lateral, pe măsură ce sarcina avansează, iar bebele crește.
Vă prezentăm în continuare cauzele celor mai des întâlnite dureri de spate.
1. Creșterea în greutate
Fiecare kilogram în plus, pe care viitoarea mamă îl adaugă corpului, poate duce la dureri de spate. Deși creșterea în greutate are loc treptat, pe parcursul celor nouă luni de sarcină, sunt situații în care greutatea acumulată este semnificativă, de la o lună la alta, iar acest lucru înseamnă un efort suplimentar pentru coloana vertebrală și sistemul osos, de a susține toată masa în plus.
Dacă durerile de spate dispar cu odihnă la pat și efort redus la minimum, nu sunt motive de îngrijorare. În situația în care durerile de spate devin tot mai intense, iar disconfortul este accentuat și în mișcare, și în repaus, trebuie să vă adresați medicului specialist, pentru a evita apariția altor probleme de sănătate pentru mamă și făt.
La o consultație ortopedică inițială, specialistul vă poate stabili un diagnostic sau vă poate recomanda investigații suplimentare, astfel încât să vă ajute să parcurgeți în siguranță lunile rămase până la naștere.
2. Schimbarea centrului de greutate
Acumularea de kilograme în sarcină determină modificarea centrului de greutate al femeii. Ce înseamnă acest lucru? Postura se schimbă, atât în mers, cât și în staționare, totul fiind realizat inconștient. De ce? Pentru menținerea echilibrului, în condițiile în care greutatea nu este distribuită proporțional.
Centrul de greutate în sarcină este în față, iar corpul face eforturi pentru a se adapta, ceea ce înseamnă că se va accentua curbura lombară și astfel pot să apară durerile de spate.
3. Modificări hormonale
Pe tot parcursul sarcinii, femeile experimentează o serie de modificări la nivel hormonal, care duc la transformări în întreg organismul. Unul dintre hormonii secretați în sarcină se numește relaxin, rolul său fiind acela de a relaxa ligamentele și articulațiile, pregătind corpul pentru momentul nașterii. Astfel, durerile la nivel lombar apar când ligamentele de la nivelul coloanei vertebrale încep să se relaxeze și legăturile dintre ele slăbesc.
4. Postura generală transformată
Postura generală a corpului poate duce la apariția durerilor de spate în sarcină. Munca la birou, pe scaunul ergonomic nu va mai fi la fel, pe măsură ce greutatea femeilor crește. Poziția în șezut poate fi extrem de obositoare și să implice disconfort. Câteva ore, fără mișcare, poate duce la durere de spate, care să coboare pe picioare.
O postură corectă ajută. În același timp majoritatea femeilor reușesc să identifice o poziție care să le fie confortabilă, unele apelând la anumite dispozitive utilizate la sală, pentru un plus de confort.
5. Separarea musculară
Mușchii sunt întinși pe măsură ce copilul crește și uterul se extinde. Acest lucru înseamnă o separare a mușchilor dintre coaste și zona pubiană, motiv pentru care poate să apară durerea de spate.
6. Stresul
Stresul are efecte puternice și nebănuite asupra organismului uman. Emoțiile puternice, dictate pe de o parte de hormoni, pe de alta de lipsa de control în privința a ceea ce se va întâmpla, pot duce la instalarea unor dureri musculare la nivelul umerilor și în regiunea lombară.
7. Probleme cu somnul
Nu uitați că insomniile, ce pot să apară în sarcină, oboseala excesivă acumulată și alte neplăceri fizice, pot contribui la nașterea durerilor de spate.
În timpul sarcinii sunt diagnosticate frecvente dureri de spate, uneori acestea vor trece ușor, alteori este nevoie de un regim de viață adaptat sau chiar de ajutor medical de specialitate. Când durerile sunt persistente, mergeți la medic pentru un control medical amănunțit!