Ești ceea ce mănânci – o zicală dură, dar foarte adevărată. Din sursă de nutrienți, alimentația a devenit o sursă de plăcere pentru mulți dintre noi. Și chiar dacă e normal să mai experimentezi și episoade de balonare, reflux gastroesofagian, greață sau indigestie, nu e firesc ca ele să rămână o constantă a vieții tale. Așadar, iată ce ai de făcut ca să te bucuri de un stomac sănătos și o digestie ușoară.
1. Mănâncă „mâncare adevărată”
„Mâncarea adevărată” este mâncare sănătoasă, nutritivă, cât mai naturală și mai neprocesată, pe cât posibil preparată la tine acasă, din ingredientele de bază.
Sigur că niște aripioare picante prăjite în ulei după rețeta clasică a unui anumit fast-food sunt apetisante și da, te poți bucura de ele din când în când. E de înțeles că vara pur și simplu te invită la tone de înghețată. Dar majoritatea nutrienților tăi ar trebui să provină din fructe și legume proaspete, nuci și semințe, lactate, ouă, carne și pește, nu din carbohidrați rafinați sau lipide saturate. Nu e cazul să te miri prea mult de manifestările gastritei, dacă alimentația ta este dominată de fast-food.
2. Consumă multă apă
Specialiștii recomandă consumul a 2 litri de lichide pe zi, pe cât posibil apă. Infuziile din plante – atenție la ceaiul verde și negru – compoturile neîndulcite, apa minerală carbogazoasă, apa fructată neîndulcită sunt alternative acceptabile.
Poți crește consumul de lichide apelând la legume și fructe de tipul castraveților, dovleceilor, pepenelui roșu, citricelor sau piersicilor, care au un conținut mare de apă.
Un consum adecvat de apă ajută la o mai bună digestie, începând din stomac, la a cărui evacuare rapidă contribuie, până la finalul tubului digestiv, unde previne constipația. Apa ajută la absorbția nutrienților, la reglarea secreției de enzime gastrice și chiar la o circulație sangvină adecvată.
3. Evită alimentele iritante
Există alimente și condimente iritante pentru stomac, care trebuie evitate, mai ales dacă știi că suferi de un început de gastrită sau dacă îți provoacă simptome.
Prăjelile și tocăturile pot dispărea din alimentația ta, fără prea mari regrete. Sosurile grase de tipul maionezelor sunt și ele contraindicate. Excesul de piper sau de curry, asemeni ardeiului iute și cafelei, sunt puternic iritante.
Există și alimente care pot creea probleme în anumite momente. De exemplu, roșiile sunt acide și pot determina dureri de stomac la persoanele care suferă o acutizare a gastritei, dar sunt bine tolerate în restul timpului.
Adaptează-ți dieta la recomandările generale ale medicilor gastroenterologi și la observațiile proprii legate de reacțiile particulare ale organismului propriu.
4. Învață să gestionezi stresul
Stresul poate da peste cap întregul sistem digestiv, fiind asociat cu ulcerul gastric, diareea, constipația și sindromul de colon iritabil. Hormonii de stres au impact direct asupra modului în care funcționează aparatul digestiv, pentru că toate resursele sunt dirijate către evadarea din situația percepută ca periculoasă și nu e timp pentru digestie și relaxare.
Tehnicile de gestionare a stresului, meditația și momentele de relaxare ameliorează simptomele digestive la multe persoane. Terapia cognitiv-comportamentală, acupunctura și yoga sunt alte metode prin care poți ține sub control episoadele de probleme stomacale.
5. Transformă masa într-un ritual
Foarte adesea mâncăm fără să acordăm nici o atenție mâncatului. În aceste momente mâncăm prea mult, prea repede, fără ca alimentele să ne bucure cu adevărat și fără să ascultăm semnalele transmise de corpurile noastre.
Mâncatul lent, atenția la textura, culorile, aromele sau gustul alimentelor sunt de natură să îmbunătățească sănătatea digestivă pentru cei mai mulți dintre noi.
Cel puțin la fel de important este să mesteci cu atenție mâncarea. Mestecatul este prima fază a digestiei: el stimulează secreția salivară și declanșează digestia carbohidraților, reduce refluxul gastric, accelerează tranzitul și încurajează absorbția substanțelor nutritive.
Mâncatul – o operațiune atât de simplă, pe care specia umană o practică dintotdeauna – a fost viciat de stilul de viață modern. Simple schimbări ale stilului de viață pot îmbunătăți semnificativ digestia.
Bibliografie:
- https://www.healthline.com/nutrition/ways-to-improve-digestion#TOC_TITLE_HDR_13 / 20.05.2022
- https://health.clevelandclinic.org/how-to-improve-your-digestive-track-naturally/ / 20.05.2022