Odată cu pandemia de COVID-19, o mulțime dintre activități s-au mutat în mediul online și, deși probabil că înainte de asta nu s-ar fi gândit la această variantă, psihoterapeuții au descoperit că pot continua să își susțină pacienții și de la distanță. Iar acum, când nu mai există restricții, psihoterapia la distanță continuă să aibă avantajele sale.
1. Psihoterapia online poate fi la fel de eficientă
Există studii care susțin că terapia online poate fi la fel de eficientă ca și terapia față în față, cel puțin pentru unele dintre problemele de sănătate mentală [1].
Un studiu demonstrează că terapia cognitiv-comportamentală online este la fel de eficientă ca cea clasică în tratarea formelor moderate de depresie [2]. Alte studii demonstrează eficiența similară și în cazul atacurilor de panică, a anxietății sociale sau a tulburărilor de anxietate generalizate [3]. Există dovezi că terapia online este eficientă inclusiv în cazul dependențelor de jocuri de noroc [4].
2. Psihoterapia online îți oferă acces la specialiști aflați la distanță
Poate că trăiești într-un oraș mic, în care nu prea ai opțiuni în ceea ce privește psihoterapia. Sau poate că dorești să lucrezi cu un anumit psihoterapeut, foarte bine cotat sau recomandat, de pildă un psihoterapeut Getvig.Health, dar locuiești în altă localitate. Poate ai un job solicitant, care te ține mai mult pe drumuri și te face să ratezi ședințele de psihoterapie.
În toate aceste situații, posibilitatea de a face tele-psihoterapie este o soluție excelentă pentru a avea acces la un ajutor pe care nu l-ai fi putut primi altfel. Nu ai nevoie decât de un dispozitiv conectat la internet de bună calitate.
3. Psihoterapia online este mai accesibilă pentru persoanele cu dizabilități
S-ar putea să fie vorba despre o dizabilitate permanentă sau despre una temporară care îți limitează posibilitățile de deplasare; în orice caz, să poți accesa un specialist în sănătate mentală din confortul propriei locuințe este un avantaj indiscutabil.
Există și persoane care nu reușesc să se mobilizeze să apeleze la un psihoterapeut tocmai din cauza anxietății sau a depresiei care necesită tratament. Și în cazul lor, posibilitatea de a începe terapia online reprezintă un avantaj important, datorită căruia se bucură de sprijin când au cea mai mare nevoie.
4. Psihoterapia online e mai confortabilă și mai accesibilă financiar
Având în vedere faptul că ședințele de psihoterapie vor fi programate în funcție de timpul tău liber și că poți participa la ele din confortul propriei locuințe, e evident că și complianța pacienților va crește.
De asemenea, ședințele desfășurate online presupun mai puține costuri pentru specialistul care le oferă, prin urmare și prețul ședințelor este mai accesibil pentru pacient. Iar economia de timp pe care o faci atunci când nu mai e nevoie să străbați orașul ca să ajungi la specialist este, de asemenea, importantă.
5. Psihoterapia online e mai atractivă pentru mulți pacienți
Încă persistă mentalitatea conform căreia psihoterapia este un moft, discuțiile cu familia și prietenii este exact la fel de utilă, iar credința și un bun duhovnic îți pot rezolva orice problemă. Din păcate, în ciuda valorii pe care o au aceste metode de suport, nici una dintre ele nu poate înlocui efectele psihoterapiei.
Ședințele online par mai accesibile și nu au același stigmat social atașat ca întâlnirile pentru terapia clasică, în cabinetul psihoterapeutului. Persoanele reticente și cele care au prejudecăți în legătură cu efectele psihoterapiei, considerând-o necesară doar pentru oamenii bolnavi, vor avea mai puține obstacole mentale de înfruntat atunci când optează pentru ședințe desfășurate prin intermediul internetului [5].
Nu uita: nu e nevoie să ai un diagnostic clinic pentru a găsi valoare și a beneficia în urma discuțiilor cu un specialist. Terapia online este un excelent punct de pornire pentru a te cunoaște mai bine și pentru a deveni cea mai bună versiune a ta.
Bibliografie:
- Pescatello MS, Pedersen TR, Baldwin SA. Treatment engagement and effectiveness of an internet-delivered cognitive behavioral therapy program at a university counseling center. Psychother Res. 2021;31(5):656-667 afișat la 14.04.2022
- Luo C, Sanger N, Singhal N, et al. A comparison of electronically-delivered and face to face cognitive behavioural therapies in depressive disorders: A systematic review and meta-analysis. EClinicalMedicine. 2020;24:100442 afișat la 14.04.2022
- Andrews G, Basu A, Cuijpers P, et al. Computer therapy for the anxiety and depression disorders is effective, acceptable and practical health care: An updated meta-analysis. J Anxiety Disord. 2018;55:70-78 afișat la 14.04.2022
- van der Maas M, Shi J, Elton-Marshall T, et al. Internet-based interventions for problem gambling: Scoping review. JMIR Ment Health. 2019 afișat la 14.04.2022
- Baumel A. Online emotional support delivered by trained volunteers: Users’ satisfaction and their perception of the service compared to psychotherapy. J Ment Health. 2015 afișat la 14.04.2022