Sanatos, verde si economic. Noi, adica eu si Daddy, am ales sa folosim acest tip de scutece. Cu timpul am observat in jurul meu tot mai multe familii care “scutecesc” cu materiale textile, ecologice. In Romania fenomenul e abia la inceput, insa in Vest putem spune ca textilele sunt “pe val”.
Oferta este foarte variata, au aparut tot felul de scutece inovative ca si design sau mod de utilizare. Scuteceala cu textile nu mai e ca pe vremea bunicilor, materialele sunt altfel, sunt subtiri, foarte absorbabile, testate, studiate, sunt eficente. Nu e nevoie de ace de siguranta, nu se fierb la cazan; acum exista masina de spalat si uscat, arici, capse, Snappi etc. Scutecele refolosibile moderne sunt la fel de usor de folosit precum pampersii, insa au imprimeuri trendy, culori vesele si materiale naturale.
Pentru mine pampersii sunt precum mancarea fast-food (McDonalds) iar cele textile sunt precum o mancare delicioasa gatita la mama acasa, sau la soacra. Eu clar prefer, varianta 2, si bebe ar vota la fel daca ar putea.
Noi folosim aceste scutece pentru a-l tine pe bebe departe de chimicale si pentru ca el sa se simta mai bine, pentru ca au un impact mai mic asupra planetei si pentru a avea mai multi bani in portofel. Pentru toate astea bag cateva rufe in plus la spalat in fiecare saptamana. Sunt destule beneficii si merita acest mic efort. Si nu regretam deloc decizia luata, din contra ne-am transformat in niste “evanghelisti” ai scutecelor textile.
Voi dezbate mai jos principalele 3 motive care ne-au convins pe noi. Voi ce parere aveti? Care motiv va convinge?
Sanatatea bebelusului – fara chimicale
Majoritatea parintilor fac alegerea pentru sanatatea bebelusului, caci e mai importanta decat toate. Scutecele din material textil sunt o metoda prin care poti reducere contactul bebeluslui cu chimicalele, cu gelul super absorbant tip polimer (SAP), cu dioxina (cancerigena), Tributyl-tin (TBT), etc aflate in scutecele de unica folosinta.
Spre exemplu acel absorbant (SAP) devine gel atunci cand este udat. O substanta similara era folosita si in absorbantele pentre femei, pana in 1980, cand s-a descoperit ca este foarte toxica si poate duce la sindromul de soc toxic. Acesta substanta a fost interzisa in absorbantele pentru femei, insa ea este folosinta inca in scutecele pentru bebelus. Gelul ma sperie, ma face sa imi pun o mie de intrebari si sper sa nu atinga pielea bebelusului meu.
- scutecele moderne refolosibile sunt din materiale naturale bune absorbante precum canepa, bambus sau bumbac organic (in loc de gel polimer tip SAP)
- scutecele refolosibile respira mai bine decat traditionalul latex din cele de unica folosinta si nu se produce supraincalzire in zona acoperita
- textilele incurajeaza schimbarea frecventa, ceea ce ajuta la prevenirea iritatiilor de scutec
- bebelusii si copii care poarta scutece refolosibile vor folosi mai devreme olita pentru ca sunt mai constienti de senzatia de ud
Update legat de dioxina: Dioxina a fost interzisa in UE, dar este inca folosita in SUA. Asta nu face decat sa imi intareasca convingerea ca nu trebuie sa ma ating de scutece ce contin geluri si alte chimicale.
Dioxina a fost folosita multi ani si producatorii sustineau ca scutecele sunt sigure, nu contin nimic periculos etc, toata lumea lua de buna chestia asta. Si iata ca dupa un numar de ani a fost interzisa, pentru ca s-a dovedit foarte toxica. Au inlocuit substanta respectiva cu alte chimicale despre care se spune ca sunt “sigure si nu au efecte secundare”. Probabil peste un numar de ani vor fi interzise si aceste noi substante. Eu prefer sa nu risc pe seama bebelusului meu, sunt linistita cu chimicale zero, asa cum numai cele din material textil imi pot garanta.
Banii
Unele familii aleg scutecele din material textil pentru ca vor sa faca economii. De ce sa nu cheltuim chimbzuit? Putem merge intr-o alta vacanta, sau putem pune ceva bani de-o parte pentru “ala micu”.
- in medie un copil foloseste 6000 de scutece in primii 2 ani, si chiar mai mult daca se invata cu olita mai tarziu (ceea ce in mod normal se intampla media fiind de 2,7 ani)
- costul mediu al unui pampers este de 1 leu
Privind aceste cifre, un parinte ar trebui sa se astepte sa cheltuie in jur de 6000 lei noi pe scutecele de unica folosinta (pentru 1 copil, in 2 ani).
- costul mediu al scutecelor refolosibile este undeva intre 900 lei si 1200 lei , depinde de tipul cumparat; daca mai adaugam si “consumabile” gen apa, curent, sigur nu trece de 2000-2500 intr-o perioada de 2 ani.
- am putea economisii astfel 3500 lei sau chiar mai mult
- majoritatea scutecelor refolosibile pot fi utilizate si pentru urmatorul copil, sau pot fi vandute pentru a se recupera o parte din investitie.
Gunoiul
Alte familii ar putea fi motivate de ideea de refolosire si nu aruncare, vor sa aiba constiinta impacata ca au contribuit cat mai putin la poluarea planetei.
- se estimeaza ca un pampers are nevoie intre 250 si 500 de ani pentru a se descompune. Adica cel putin 250 de ani el va “trona” in iarba unde se joaca copiii nostri
- un copil va produce 1 tona de gunoi doar intr-un singur an de pampersi.
- 50% din gunoiul menajer al unei familii il reprezinta scutecele de unica folosinta (ma refer aici la familiile cu 1 copil care poarta pampersi. la 2 copii cifra creste)
- 92% din scutecele de unica folosinta ajung in cele din urma in iarba, pe camp (statistica din America, cred ca la noi cifra e similara)
- 100kg de lemn, 20kg petrol in stare bruta si 10kg de clor se folosesc pentru producerea de scutece de unica folosinta necesare unui bebelus in primul an de viata.
Scutece din materiale textile puteti cumpara de la HipHip.ro. Sunt scutece foarte faine, create si testate de mamici din Finlanda.
dragii mei,
copilul meu, unul normal, face pipi de cel putin 7 ori pe zi si de 2 ori kk.. asta ar insemna sa spal cel putin o masina pe zi.. deci curent electric risipit pe programul masinii la fierbere.. caci pp si kk nu se lasa cu una cu alta, detergent si balsam de rufe, curent electric pentru calcat rufele, APA si pretiosul …TIMP!!!
si noi ne vrem trendy-flendry dar preferam sa facem pipi de 2-3 ori intr-un pampes si sa economisim pe alte parti… 🙁
promitem insa sa invatam repede regulile de igiena si sa ne facem nevoile ordonat..
cu respect
mamika
Draga Laura,
Scutecele nu trebuie calcate si nici fierte, poate doar in cazul unei infectii. Noi spalam pe programul normal la 40-60 de grade. Spal 1 data la 2-3 zile si este perfect ok. Iar balsam nu pune la scutece pentru ca ataca tesatura si nu vor mai fi la fel de bune absorbante.
Apa si curentul consumate pentru spalarea scutecelor din material textil sunt mult mult mai mici decat cele necesare producerii pampersilor.
Voi cati pampersi schimbati pe zi, am inteles eu corect – 2-3??
Spor la invatat 🙂
Buna Cristina, am si eu cateva intrebari, daca nu deranjez:
– copilul tau cand face pipi uda doar scutecele? ca n-ai pomenit nimic de body-urile care trebuie spalate si ele (5 scutece + 5 body-uri minim pe zi) plus eventual niste pantalonasi … adaugam deci costul unui mic morman de hainute in plus (pentru ca poate nu le ai)
– la bebelusi sub 6 luni, care stau mult in patut, bagam si cearceafurile la socoteala
– sa nu uit de salteaua speciala din fibra de cocos care nu retine lichidele (minim 300 lei) ca doar nu lasi copilul pe te miri unde pana se usuca salteaua obisnuita (care saltea obisnuita habar n-am cum se curata ca sa nu traiesti in miros continuu de WC)
– ai uitat de factorul timp …. cum stai cu timpul? te ocupi tu de copil? si doar de copil? sau sta altcineva de fundul lui (la propriu) si tu-ti vezi de treburile tale? foarte important !
Multumesc anticipat pentru raspunsuri, eu sunt in asteptarea mersului la olita deja 😉
Buna Mihaela,
Acum imi dau seama ca in articol nu am spus destul de clar: scutecele din material textil au evoluat foarte mult si nu mai sunt ca pe vremea strabunicii.
In primul rand sunt impermeabile!
In al doilea rand, scutecele textile tin mult mai bine decat cele de unica folosinta, ele avand elastic "adevarat". Cele de unica folosinta nici nu stau daca nu prinzi body peste sau daca nu pui pantaloni.
In al treilea rand, da, mai apar si accidente, insa acestea sunt exceptii, in nici un caz regula. Am observat ca si la scutecele de unica folosinta apar scurgeri, si chiar mai des.
Cu timpul stau foarte bine, am o "armata" care se ocupa de copil: eu, me and myself. 🙂
Timpul alocat in plus pentru a spala si usca nu este asa mare cum ar parea. 2-3 minute pus masina, 10 minute sa le intind, de 2-3 ori pe saptamana. Consider ca merita din plin acest efort pentru a-mi tine bebelusul departe de chimicalele din Pampers.
Mult succes cu olita. Si noi mergem la olita, de la 6 luni kaki este doar la olita.
si eu sunt adepta scutecelor textile am 4 copii si pe toti mai putin a mica (alternativ),i-am tinut in scutece de panza cu cei mari scutece traditionale ,hei ca are deja 17 ani ,si e adevarat ,ca olita o folosesc mai repede ca ceilalti ,fetita mare (17 ani are acum) la 2 ani se trezea singura si isi cauta olita apoi se culca ,baietelul (15 ani ) la un jumate nu mai avea nevoie de scutec nici macar noaptea ,ei cu asta mica (2 ani) pe la un an si 2 luni nu mai avea nevoie ziua de scutece dar apoi a fut meningita in urma varicelei si am luat-o de la inceput . Am primit 20 scutece lavabile bummis ,cand s-a nascut )dar nu am primit si chilotel de protectie dar am gasit la secon hand nu stiam de scutecele refolosibile pana acum 10 luni ca daca stiam era altceva sa cumpar si un chilotel de protectie e prea scump pentru mine
A ,si acum a mica numai folloseste scutece ziua nici macar la plimbare le folosim doar cand doarrme
Nu stiu de unde ati luat statisticile,dar in mod sigur fetita mea de coi ani nu a folosit 6000 de scutece in aceasta perioada ! Nu neg ca se pot folosi si astfel de scutece insa nu depasiti atat de mult realitatea si adevarul ! "Sanatatea " planetei este afectata si de consumul ridicat de apa curenta , detergent evacuat in reteaua menajera,curent electric consumat…M-ar interesa cum suportati mirosul unor scutece murdare adunate timp de doua -trei zile inainte de a fi spalate la masina de spalat ,vara cand afara sunt 34 grade ! Nu-mi spuneti ca spalati la masina fiecare scutec dupa utilizare ! Amestecul scutecelor murdare cu alte rufe ale copilului sau ale familiei nu este deloc recomandat !Fetita mea are 2 ani ! Am folosit doar scutece de unica folosinta. Acum se trezeste noaptea si face pipi la olita !Reglarea reflexului de eliminare nu are legatura cu tipul de scutece folosit ! Are legatura mai degraba cu relatia emotuonala stabilita intre copil si parinti ! Daca tot spalati la scutece…cand va mai desmierdati copilul ? Si nu-mi spuneti ca reusiti sa-i asigurati o viata "Bio " ! Asa ceva nu mai exista astazi ! E doar praf aruncat in ochii unora pentru profitul altora !
Draga Cristina,
Eu raman la parerea mea .Aceea ca a folosi scutece de unica folosinta sau refolosibile este doar o optiune a fiecaruia ! Stii bine ca sanatatea copilului nu e atat de mult influientata de tipul de scutec folosit.Daca un scutec de unica folosinta este schmbat la timp protejeaza pielea la fel de bine sau mai bine decat unul textil care nu afost schimbat chiar la timp.
Contactul cu chimicalele de care spui tu mi se pare minor in comparatie cu toate chimicalele cu care copilul tau intra deja in contact ( jucandu-se sau folosind un biberon de plastic ) sau va intra oricum in contact intr-o zi…Eu iti doresc succes in dorinta ta de a-l proteja de tot ce nu este "Bio " insa eu cred ca si aerul pe care-l respira copilul tau e contaminat daca e sa privim lucrurile asa….Tot procesul de care vorbesti folosit pentru fabricarea scutecelor de unica folosinta si livrarea lor la mine acasa este valabil si pentru fabricarea si transportul celor refolosibile
Am un copil mic si stiu bine ce inseamna un scutec murdar ! Nu-mi spune ca ma salveaza cateva picaturi de ulei aromat de mitrosul unor scutece murdare adunate doua zile ! Rufele copilului ar trebui spalate separat pentru ca pe pielea adultilor si pe mucoasele care intra in contact cu rufele lor sunt microbi care pot deveni prea agresivi pentru sistemul imunitar al unui beelus sau al unui copil mic !Daca vrei sa risti infectii grave,spala-le impreuna ! Pe mine una,nu m-ai convins ! Raman la parerea mea ! Mamicile ar trebui sa aleaga varianta de scutece pe care o considera avantajoasa din punctul lor de vedere ! Mie scutecele de unica folosinta mi se par foarte bune !
Chiar nu avem probleme cu mirosul, ar trebui sa incerci sa vezi ce miraculos este acest ulei esential.
Noi spalam toate rufele impreuna si niciodata nu am avut nici o problema. Daca iei in brate copilul, nu il atingi tot de hainele tale?
Te deranjeaza ca ar putea sa se atinga copilul de hainele tale, dar ti se pare acceptabil ca el sa umble 24 de ore din 24 intr-un scutec imbibat cu un gel, cel putin dubios, periculos, si a carui efecte inca nu le cunoastem.
De ce banuiesc eu ca tu stai la casa si duci galeata in spatele casei?
In plus, in 2-3 zile iti dai seama ce colonie de bacterii se face acolo? Mi-e greu sa cred ca e de ignorat mirosul. Lasa niste carne afara 2-3 zile si vezi cum miroase.
E trist ca nu poti purta o dezbatere fara sa jignesti. Foarte trist.
Dar daca pe mine nu ma crezi vezi ce au spus alte mamici in comentarii. Mamici care chiar folosesc scutece refolosibile si si-au spus parerea pe tema asta.
Sau banuiesti ca toate isi duc galeata in fundul gradinii?
Si eu sunt de o parere cu Cristina ceea ce priveste scutecele refolosibile. Le-am folosit cu fetita mea de la varsta de 10 luni (abia atunci le-am descoperit), si ma pregatesc sa le folosesc cu urmatorul copil chiar de la nastere.
Dupa experienta mea, folosirea scutecelor lavabile nu necesita un efort mare in plus, si merita tot efortul, luand in considerare avantajele folosirii acestor scutece in comparatie cu cele de unica folosinta.
Intr-adevar, chiar si aerul ce ne inconjoara este poluat, si multe lucruri cu care venim in contact sunt poluate si pline de chimicale, dar daca exista cateva lucuri de care ne putem feri copilul, printr-o simpla decizie de a nu folosi scutece de unica folosinta de exemplu, de ce nu am face-o?
Miros – si eu am obisnuit sa spal scutecele la 2-3 zile, si nu au fost probleme de miros deloc. Inainte de a pune scutecele murdare in galeata, le-am clatit la chiuveta si le-am stors.
Cu exceptia primelor 2-3 luni, am spalat rufele copilului impreuna cu ale noastre, si nu am avut nici o problema din aceasta cauza.
Eu nu am folosit scutece refolosibile la d, pe vremea aia nu auzisem, insa la 1 an am facut un super EC si am scapat de tot. Daca o voi mai lua de la capat, cu siguranta vom folosi refolosibile.
Sa zicem ca partea financiara nu m-ar convinge neaparat, eu fac parte din categoria aia cu nimic nu e prea scump pt copil daca merita. (intre noi fie vorba, cele mai bune investitii au fost si f ieftine, dar nu despre asta vorbeam)
Ceea ce m-a incantat imediat a fost bumbacul. Incerc sa ma imaginez cu un tampon urias (scuzati imaginea, dar fix asa e), sa zicem un pampers pe care l-as purta non stop. Si apoi un chilot din bumbac. Imi e foarte clar ce as alege eu si sigur ar alege si copilul…
Imi amintesc perfect ca in primele luni am folosit peste 10 scutece pe zi, sugea la 2h si atunci si facea diverse. Iar de spalat spalam in fiecare zi.
Iar la partea cu mediul puloat, sa fim seriosi. Bineinteles ca sunt o gramada de lucruri pe care nu le putem controla, insa atat cat pot, cu siguranta voi face. Nu imi permit sa schimb aerul pe care il respiram (si sa ma mut), nu imi permit sa mananc numai mancare bio, nu imi permit aproape deloc sa port haine bio. Dar asta nu ma opreste sa schimb atat cat pot: sa nu mai folosesc produse cosmetice pline de chimicale, sa port haine din materiale naturale (sa-l vad eu pe ala care iubeste plasticul 🙂 ), sa manac mancare cat mai sanatoasa, sa…sa…
corect, nu sunt adepta: "oricum si aerul e poluat" atunci hai sa nu mai facem nimic nimic … 😉
Si eu sunt de acord cu tine, dar trebuie sa fim foarte atenti la ceea ce inseamna eco in momentul de fata.
Daca siteul x si y au scris ca un produs este eco, asta nu il face neaparat eco. Este foarte greu sa faci o filtrare in tot junkul de pe internet.
Trebuie un pic de rabdare si timp liber pentru a te lamuri clar pe unde sta adevarul.
Si niciodata nu citi doar parerea unei parti. Este ca si cum ai judeca o lege citind doar siteurile Partidului Verde. Pentru o imagine de ansamblu trebuie sa citesti si pe cei de dreapta si pe cei de stanga, sa mesteci bine informatia si apoi sa ajungi la o concluzie.
http://www.sustainer.org/dhm_archive/index.php?di…
SAP este poliacrilat de sodiu nu policarbonat.
Incheiem cu TBT.
In 2000 P&G au avut un scandal imens legat de TBT dupa ce Green Peace a dezvaluit ca au gasit TBT in scutece din Germania.
Chiar crezi ca ar mai risca inca un scandal de nivelul ala?
Alina – doar o intrebare, te rog. Crezi ca pot co-exista pe pamantul asta mamici care folosesc scutece de unica folosinta si mamici care folosesc scutece refolosibile? 🙂
Bineinteles.
E loc de toata lumea.
Alina, deci pana in 2000 pampersii erau perfect ok. Apoi au descoperit TBT. Au inlocuit-o, cu alte chimicale, despre care se crede ca sunt safe pentru bebe, asta doar pana la urmatoarea descoperire.
Sunt sanse bune ca si noile substante sa urmeze o istorie similara. Prefer sa fiu linistita ca am facut tot ce am putut ca sa le evit.
Nu, TBT nu era acceptat nici atunci, dar la un control s-a gasit mai mult decat trebuia.
Ideea era de fapt ca industria produselor pentru bebelusi nu mai este ce a fost, este foarte strict controlata si daca ar fi ceva probleme s-ar sesiza imediat cineva din cele taspe organizatii nonprofit care se ocupa de asta.
Si totusi la fiecare cativa ani apare cate un nou scandal. Istoria se repeta. Iata si un exemplu mai recent – articol de la reuters despre ultima generatie de pampers: http://www.reuters.com/article/idUSTRE63J03E20100…
Din pacate TBT probabil inca exista in pampers; nu imi este clar daca l-au eliminat sau l-au adus in limite "acceptabile". Chiar si in cantitati "mici", pentru mine nu este acceptabil TBT-ul daca am alternative usoare la indemana. Si aceste limite "acceptabile" evolueaza in decursul timpului, de obicei in jos. Vezi chiar problema cu dioxina care in USA este acceptata inca, dar in Europa nu.
Este de asemena interesant ca pe pachetele de pampers nu scrie ce substante contin (tocmai m-am uitat pe un pachet de "pampers active pants").
Nu sunt agresiva cu scutecele refolosibile. Nu am nimic cu ele sau cu cine vrea sa le foloseasca, treba lor ce fac acasa. De unde ai inteles tu ca sunt contra?
Pe mine ma deranjeaza articolele nedocumentate, stilul apocaliptic. Nu toate mamicile au studiile sa inteleaga despre ce este vorba si inghit galusca, mai ales ca stim foarte bine ca nu exista nimic mai important decat bebe.
Putea articolul sa fie despre orice altceva, atata timp cat pui informatii incorecte sau trunchiate se numeste defaimare.
Uite un articol mult mai echilibrat si mult mai documentat, macar omul stie ce e ala TBT sau SAP. http://blog.bolandbol.com/product-reviews/diapers…
Media Aurea – adica cel mai bine gasim o cale de mijloc 🙂
Mai bine facem un efort urias :)) si-i punem la olita de cand stau in fundulet. In felul asta economisim pe toate planurile, si nici mamicile care folosesc pampersii de unica folosinta nu se vor mai stresa cu toxinele. E bine asa?
Stiu ca urbankid.ro ete un site pt copii dar ma intereseaza daca exista scutetce refolosibile si pt ADULTI (persoane imobilizate la pat datorita unor boli) , pretul acestora, unde pot fi cumparate, etc.
Deasemenea doresc sa stiu daca pampersii de unica folosinta au vreo "contributie" la aparitia / agravarea escarelor la ADULTI (persoane imobilizate la pat datorita unor boli).
Multumesc anticipat pt raspunsuri.
Draga Cristina Marin .
Fiecare are dreptul sa aleaga ceea ce foloseste . Argumentele …
Chiar daca cu intarziere , un singur lucru vreau sa spun . Imi e imposibil sa cred ca un produs declarat toxic pentru adulti si retras de pe piata , e folosit pentru bebelusi . Imposibil .
Atat doar . Numai bine la toata lumea .
buna tuturor, o intrebare as avea ar avea cineva niste scutece lavabile de vanzare? tare mul mi-as dori mai ales k am aflat de curand avantajele lor, daca ma puteti ajuta
Buna Markolino,
Uite aici cateva anunturi de vanzare scutece second http://www.facebook.com/note.php?note_id=197961193570663.
Altfel, gasesti o gama larga pe http://www.hiphip.ro