Primele atestări istorice ale vinului și implicit ale strugurilor datează din perioada faraonilor egipteni și sunt originare din Persia.
Strugurii sunt de altfel menționați chiar și în Biblie, în Geneză 9:20-21 unde se spune despre Noe că se ocupa de cultivarea lor.
71% din producția mondială de struguri se folosește pentru producerea vinului, 27% este dedicat consumului și 2% sunt transformați în fructe uscate sau stafide.
Pe coaja strugurilor trăiește în mod natural drojdia. Datorită ei sucul de struguri devine vin.
Ce nutrienți conțin strugurii?
Strugurii sunt bogați în vitaminele A, B1, B2, B6, C, PP și K. Conțin cantități importante de potasiu, fosfor, magneziu, fier, calciu, mangan. Sunt foarte bogați în aminoacizi, acid tartric și citric. Strugurii conțin resveratrol, un antioxidant care protejează împotriva cancerului, bolilor de inimă și maladiilor degenerative.
Când pot introduce strugurii în alimentația copilului meu?
Strugurii pot fi introduși în alimentația copilului începând cu vârsta de 6 luni. Deși nu pune probleme în ceea ce privește alergiile sau o eventuală intoleranță, copii care nu au dinți se pot îneca cu boabele de struguri. De aceea recomandarea este să îi oferiți bebelușului strugurii pasați. În jurul vârstei de 10 luni puteți începe să îi oferiți micuțului și boabele întregi sau tăiate bucăți. Puteți servi copiilor boabe de struguri înghețate ca desert sau pentru a le calma durerile cauzate de apariția dinților.
Sucul de struguri este foarte bine tolerat de stomac datorită raportului de 1:1 dintre glucoza și fructoza conținută.
Luați de asemenea în calcul regula celor 4 zile, la fel ca în cazul celorlalte alimente nou introduse în alimentația bebelușului.
Cu toate astea, nu uitați să discutați cu medicul pediatru despre introducerea strugurilor în alimentația copilului.
Citește tot articolul și comentează pe Diversificare.ro.
Sursă foto: trekkyandy/ Flickr.com.