Întrebările care apar sunt dacă orice aliment care conține grăsime este potrivit pentru un copil? Și dacă toate grăsimile sunt la fel?
Grăsimile sunt de mai multe feluri și nu toate fac bine.
Grăsimile nesaturate sunt de două tipuri: polinesaturate și mononesaturate. În dieta zilnică se recomandă ca ele să aibă cea mai mare pondere din cantitatea totală de grăsimi consumate. Ambele ajută la reglarea tensiunii arteriale și la o bună dezvoltare a întregului organism, în special a creierului dar și a celorlalte organe.
Zilnic un procent între 25% și 30% din calorii este bine să provină din grăsimi. Din acest procent cât mai multe să fie din categoria celor nesaturate.
Cele mai bogate surse de grăsimi nesaturate sunt:
- laptele matern
- semințele de in
- somonul
- tonul
- heringul
- avocado
- măsline
- semințe de dovleac
- semințe de floarea soarelui
Vedeți toată lista și citiți tot articolul pe Diversificare.ro.
Sursă foto: hans s/ Flickr.com.
Ce aberatii ati recomandat pt.alimetatia copiilor.Pai ,copiii mananca seiminte,avocado ,masline si peste?De carne,oua ,unt ,smantana ce ziceti?Vai de capul vostru !D-aia sunt copiii anemici si zapaciti (AI VOSTRI)CA-I HRANITI CU SEMINTE.Mai scrieti si la ziar ca sa dati idei celor usor de manipulat.
Eu sunt de acord cu ce scrie in articol. Cred ca este bine documentat. Cam tot ce am citit in ultimul timp este despre astfel de subiecte si mai putin despre cat de benefica este alimentatia de tip porcin, bovin, ovin si altele asemenea. Daca Bunicii nostri se hraneau cu untura de porc sau carne de manzat nu inseamna ca asta se mai potriveste si copiilor viitorului… Oricum, pt cine este mai sceptic si nu vrea sub nicio forma sa renunte la niste idei, poate sa le imbine foarte frumos. Faptul ca mananci seminte de dovleac sau somon nu inseamna ca nu poti manca si carne, sau invers… Pentru ceilalti, aia cu ‘copiii zapaciti’ (caci anemici n-am auzit) sunt multe de spus si multe informatii peste tot despre cum sa te hranesti mai mult cu hrana vie si mai putin cu animale moarte…
Draga Bunica,
Cu tot respectul cuvenit – te cam inseli! Si e bine ca e asa pt ca datorita tie si mentalitatilor invechite a aparut UrbanKid.ro – un “ziar” de copii zapaciti care cred cu incapatanare ca e timpul sa ma si gandim un pic nu doar sa credem tot ce ni s-a spus.
##Comentariu preluat de aici http://www.libertatea.ro/detalii/articol/grasimi-bune-copil-358439.html ###
DK: Avocado este un fruct foarte bun, bogat in vitamine, fibre, grasimi bune si este recomandat cu caldura pentru copii. Daca il pasezi cu putina sare si cateva picaturi de suc de lamaie, il poti aseza langa orice (paste, cartofi, carne de orice fel). Copiii pot manca seminte, bineinteles, daca le decojesti in prealabil. Copilul meu le adora, alaturi de alune si fistic. Nu ii dau in cantitati mari, nici nu este nevoie. Un caus de palma cu seminte/zi si este foarte sanatos. Ouale sunt bune, dar contin mult colesterol, numai 2-3 pe saptamana. Va respect varsta (spuneti ca sunteti bunica), dar credeti ca numai cum stiti d-voastra este bine si va indignati la sfaturile date de altii. Ceea ce se spune in articol este corect, cu o singura rezerva: maslinele. Nu ca nu ar fi bune, dar maslinele ce se pot cumpara in Romania sunt procesate, pline de vopsele si chimicale, nu cred ca sunt bune pentru copii (nici macar pentru adulti). Despre zahar, ce sa spun? Nu zice nimeni sa nu le dam copiilor zahar, dar mai bune sunt fructele, care contin zahar natural si nu ii face dependenti de dulciuri. Zaharul este ocolit peste tot in tarile civilizate in cazul copiilor, chiar si dulciurile preparate in casa contin zahar – cat mai putine prajituri, creme, inghetate, etc. ce contin zahar rafinat. Mai bine ii dai o banana sau alt fruct dulce. Copiii au si asa foarte multa energie, de ce trebuie neaparat sa ne jucam cu sanatatea lor? Stiti ce este sindromul ADHD (sindromul hiperkinetic)? De ce sa ne jucam cu sanatatea copiilor nostri? Incercati google si veti vedea ce blestem pe capul parintilor poate fi!