Totul e ușor de învățat pentru copii, în special activitățile fizice. Nu sunt stresați că nu o să reușească sau că se uită lumea la ei și râde. În caz de căzături, la cât sunt de înalti nici nu e așa mare problemă, sunt aproape de pământ. Și dacă se întamplă să nu le iasă, încercă fără frică până reușeșc.
Dacă te uiți la copiii care învață ceva, o să vezi că cei mai mulți se distrează. Spre deosebire de oamenii mari care sunt puțintel cam panicați. Crede-mă, nu vrei să vezi un băiat de 25 de ani care se suie prima dată pe o bicicletă și se chinuie să pedaleze.
Sfaturi să-l înveți repede și nedureros:
Predă-i lecțiile pe iarbă, asfaltul e prea dur. Apoi ia-o pe etape. Setează-i șaua în așa fel încât să ajungă jos cu ambele picioare. Întâi pune-l să se urce pe bicicleta, picioarele pe pedale, dar fără să apese. În timpul ăsta tu trebuie să-l ții de șa. Va vedea cât de ușor se înclină bicicleta și ce mișcări să facă pentru a o echilibra. Împinge-l puțin ca să vadă cum e.
Rotițele ajutătoare nu sunt foarte utile, așa că ar fi bine să înceapă fără. Dacă învață cu ele, îi vor da falsa impresie că știe să meargă. E adevărat că va învăța perfect cum lucrează frâna, dar nu va ști exact cum să-și mențină echilibrul și nici la viraje nu va mânui foarte bine.
Aranjează-i poziția pedalelor în așa fel încât să fie paralele cu pământul. Spune-i să apese și poornim! Aleargă cu el, dar nu-l ține de ghidon sau de șa, ci de umeri. Dacă ții de bicicletă, n-o să-și dea seama când și cât se înclină. Dar dacă îl ții de umeri, are siguranța că nu cade și în același timp, vede cum poate să redreseze bicicleta.
Înainte să-i dai drumul la umeri să meargă singur, anunță-l. Se poate speria dacă simte că brusc nu mai e sprijinit. Sau poate să fie așa de concentrat că nici nu-și dă seama că nu-l mai ții, dar să se bazeze pe susținerea ta când nu mai știe ce să facă.
Spune-i să pună mereu frână și pe spate și pe fată. Dacă folosește doar una din ele, există un mare risc să cadă. Nici nu vă spunem ce se întamplă dacă pune doar pe față și are ceva viteză.
Nu uita de cască și ai răbdare. Ah, și e posibil să cadă, dar nu te speria, e parte din procesul de învățare. Data viitoare va știi cu sigurantă că dacă se înclină prea mult nu e bine.
Cam asta e, suntem siguri că deja a învățat și că merge perfect! 🙂
Sursă foto: Richo.Fan / Flickr