Probabil că ați tot auzit de ”semințele minune” de Chia și de multitudinea de rețete în care se pot folosi. Poate că deja ați și încercat să pregătiți câteva din ele. Aș vrea să vă ofer mai multe informații despre acest superaliment și de ce ar trebui să-l introducem mai des în alimentația noastră de zi cu zi.
Ce este Chia
Semințele de chia reprezentau se pare mâncarea de baza a Aztecilor din Mexicul Central. Conform cronicilor iezuite, chia era a treia ca și importanță între recoltele Aztecilor, după porumb și fasole dar înainte de amaranth.
Semințele de Salvia Hispanica – Chia – sunt o sursă importantă de acizi grași Omega-3, antioxidanți și aminoacizi.
Din punct de vedere nutrițional, semințele de chia prezintă:
– 20% proteine
– 34% uleiuri
– 25% fibre dietetice
– antioxidanți
– o sursă importantă de bor, care ajută la absorția calciului în organism
Știați că:
– semințele de chia conțin
– mai mulți acizi grași Omega-3 decât somonul atlantic?
– mai mulți antioxidanți decât afinele proaspăt culese
– mai multe fibre decât fulgii de tărâțe
– de trei ori mai mult fier decât spanacul
– de două ori mai multe proteine decât orice fel de fasole, smâtână sau cereală
– de două ori mai mult potasiu decât bananele
– de cinci ori mai mult calciu decât laptele
– mai multe proteine, fibre și calciu decât semințele de in
De ce să consumăm semințe de chia
1. Sunt foarte nutritive. Reprezintă principala sursă naturală de acizi grași Omega-3 și sunt pline de antioxidanți, calciu, proteine, fibre, vitamine și minerale.
2. Sunt energizante și echilibrează cantitatea de zahăr din sânge. Absorb multă apă și conțin multe fibre solubile – carbohidrați naturali nerafinați. Așadar echilibrează glicemia. De asemenea formează un gel în stomac, care încetinește transformarea carbohidraților în zahăr.
3. Sunt ușor digerabile, hidratează colonul și favorizează digestia.
4. Ajută corpul să rețină fluide și electroliți (Ca, Na, K).
5. Ajută la creșterea masei musculare.
6. Ajută la stăpânirea poftei de mâncare (cauzată în principal de deficiența de minerale și vitamine).
7. Te ajută să slăbești (semințele de chia hrănesc organismul fără să-l îngrașe).
Cum consumăm semințele de Chia
Semințele de Chia pot fi mâncate crude, fiind extrem de absorbante: dezvoltă în contact cu apa sau sucul de fructe, o textură gelatinoasă. Astfel Chia poate fi folosită în multe budinci, terciuri, salate sau cereale cu lapte.
Chia absoarbe de nouă ori greutatea ei în apă, astfel că se recomandă o proporție de 1:9 ( o parte Chia, 9 părți apă). Gelul obținut prin hidratarea semințelor poate înlocui uleiurile și grăsimile (chiar și oul), din sosuri jeleuri sau orice preparat raw sau gătit.
Bine de știut!
Semințele de Chia trebuie să fie consumate hidratate. Puteți hidrata o cantitate mai mare și apoi ține în frigider. Astfel, puneți apă într-un bol/caserolă și apoi turnați semintele de Chia, evitând aglomerarea semințelor în cocoloașe. După ce compoziția răsuflă 5-10minute, puteți amesteca pentru a nu exista cocoloașe și dați totul la rece. La frigider rezistă și două săptămâni, din care puteți folosi oricând aveți nevoie.
Vlăstarii de Chia sunt și ei comestibili și foarte nutritivi. Se pot folosi în salate, sandwich-uri și alte delicatese.
Există foarte multe variante de rețete, mai ales pentru micul dejun, în care puteți folosi semințele de Chia. Cu cereale, în smoothie, în iaurt, ca budincă, în clătite.
Budincă de Chia (Rețetă Crudsisanatos.ro)
– 2 linguri de miere
– ½ cană fulgi de cocos
– ¼ cană migdale (hidratate)
– ¼ cană caju (hidratate)
– apă (cât să urnești blenderul)
Se blenduiesc toate ingredientele. Se amestecă aproximativ 3 linguri de semințe de Chia (în prealabil hidratate cu ¼ cană apă, vreo 20 de minute, până se fac gel) cu restul ingredientelor, în blender. Pentru o budincă răcoroasă, puteți să o dați și la frigider.
Surse foto Pinterest
Cine este Crud și sănătos?
Crud și Sănătos este un concept născut din dorința de a oferi informații medicale utile și avizate în direcția unei alimentații sănătoase. În 2011 am creat primul magazin online de superalimente din Romania, iar în 2013, cu ajutor de Sus, am deschis primul cabinet de Nutritie Raw-Vegană din țară, la Cluj-Napoca.
Dacă vrei să te documentezi despre cum să-ți construiești o viață sănătoasă, despre cum să mănânci corect, potrivit stilului tău de viață, despre cum să slăbești sau să acoperi carențele alimentare, despre superalimente și beneficiile lor sau poate despre cum să faci tranziția către un stil de alimentație (raw) vegan – intră pe www.CrudsiSanatos.ro (cabinet, magazin online, blog sau pagină de Facebook). Aici te așteaptă Dr. Langa Olivia-Diana: medic, terapeut și raw-nutriționist, care îți va ghida pașii către Sănătate și Bunăstare.