Jubile Ballroom a găzduit marţi, 19 aprilie, conferinţa “Spune DA! Învaţă cum să creşti un copil autonom”, eveniment susţinut de Danonino şi care i-a avut ca invitaţi pe Otilia Mantelers – Expert în parenting, Crina Coliban – Specialist în alăptare, diversificare şi copii mofturoşi, Dan Cruceru – Blogger de parenting la taticool.eu şi Paul Acatrini – Research Manager la Cult Market Research. Conferinţa s-a transmis LIVE pe socialmoms.ro şi a fost urmarită online de peste 10.000 de părinţi.
În deschiderea evenimentului, Paul Acatrini, Research Manager la Cult Market Research, le-a prezentat celor din sală rezultatele ultimului studiu realizat de Danonino legat de percepţia părinţilor din România asupra noţiunii de autonomie în creşterea copiilor. Care este atitudinea părinţilor în creşterea copiilor, care sunt metodele abordate în încurajarea autonomiei copiilor şi care este gradul de libertate oferit copiilor, acestea au fost aspectele urmărite de studiul realizat cu participarea a 413 de mămici şi tătici.
Studiul arată că:
- O treime dintre părinţii din România nu ştiu cu ce să asocieze termenul de autonomie în educaţia copiilor.
- 8 din 10 părinţi pun egalitate între conceptul de autonomie şi încrederea de sine a copilului, 7 din 10 declară că autonomia înseamnă protecţie şi 5 din 10 asociază cu ideea de control.
- 7 din 10 părinţi declară că au un copil autonom dacă acesta cere să facă diferite lucruri singur, iniţiază şi propune activităţi de joacă şi face singur activităţile care ţin de igiena personală.
- Mămicile din România sunt mai permisive decât tăticii, lăsând mai multe decizii la alegerea copiilor: cu ce sau cu cine se joacă, ce fel de activităţi fac împreună, gustările pe care le mănâncă.
- 4 din 10 părinţi îi lasă pe copii să decidă ce gustări mănâncă.
Dan Cruceru, care a jucat dublu rol – moderator şi speaker, a susţinut autonomia din perspectiva unui „tati cool”, despre numeroasele roluri pe care le are un tată în viaţa copilului său, despre cât de important este să spui DA în momentele potrivite şi despre toate beneficiile şi distracţia care vin odată cu autonomia. Rolul tatălui şi al mamei se împletesc perfect iar copilul câştigă încredere în sine, dorinţă de explorare, curiozitate şi, bineînţeles, autonomie.
„A fost o experienţă extrem de plăcută şi, totodată, prima mea participare la un eveniment de parenting. Colaborarea cu Otilia şi Crina a fost foarte interesantă şi am aflat că oricât de experimentat ai fi ca părinte, ai întotdeauna ceva nou de învăţat pentru bine copilului tău. Aştept cu nerăbdare să văd ce alte momente interesante ne mai pregătesc prietenii noştri de la Danonino pe tema autonomiei copiilor, care pusă bine în practică duce la crearea unor oameni minunaţi, aşa cum vor fi copiii noştri”, a declarat Dan Cruceru pentru Social Moms.
Otilia Mantelers ne-a vorbit despre autonomie cu multă căldură şi exemple din experienţele personale, atât din copilăria ei cât şi din viaţa de mama. Am aflat despre dragostea necondiţionată pe care copiii noştri trebuie să o simtă indiferent de comportamentul lor şi despre respectul pentru nevoile copilului, despre încurajare şi despre timpul special pe care este important să îl petrecem cu cei mici. Copiii au nevoie să audă cel mai entuziast DA de la noi şi de prezenţa noastră completă în momentele petrecute împreună.
“Pentru a creşte un copil autonom, el are nevoie de la părinte de trei ingrediente importante: dragostea necondiţionată, respect pentru etapele lui de dezvoltare (ceea ce implică şi crearea unui mediu de învăţare propice) şi multă încurajare în eforturile lui de a înţelege şi a explora lumea”, a declarat Otilia Mantelers în cadrul conferinţei.
Otilia ne îndeamnă să ne jucăm cu cei mici, jocul fiind un mijloc de vindecare şi comunicare pentru ei. Iar în joc nu există reguli, totul este permis şi este important să spunem DA felului în care copilul regizează jocul.
A urmat momentul Crinei Coliban care a abordat tema autonomiei din perspectiva felului în care îi hrănim pe copii. Atitudinea părinţilor faţă de mâncare este cea care îi influenţează crucial pe copii. Ei nu se nasc mofturoşi, ci devin mofturoşi din cauza lipsei de autonomie pe care o au în relaţia cu mâncarea. De aceea, Crina ne sfătuieşte să le lăsăm copiilor libertatea de a alege ce, când, cât, cum şi unde mănâncă. Mesele nu înseamnă doar hrana ci momente plăcute petrecute în prezenţa membrilor familiei care se simt bine împreună.
,,Să le spui DA copiilor e ca şi cum ţi-ai face rugăciunea: simţi că faci bine, că eşti auzit şi că faptele bune îţi vor fi răsplătite. Pentru că şi noi ne simţim tare bine să spunem DA şi mai ales să ni se spună DA atunci când avem nevoie de susţinere sau de protecţie. Autonomia copilului ar trebui să existe inclusiv în raport cu mâncarea. Copilul ar trebui, ca orice adult, să poată mânca ce, când, unde, cum şi cât vrea el, nu mama. De exemplu, când vine vorba de gustări recomand să îi oferim câteva opţiuni din care să aleagă singur ce îi place.”
Conferinţa „Spune Da! Învaţă cum să creşti un copil autonom” a fost realizat cu sprijinul Danonino, venind în completarea programului companiei – „Spune Da!”– ce urmăreşte încurajarea autonomiei copiilor. Danonino îi îndrumă pe părinţi să spună Da, să le dea voie celor mici să încerce, să exploreze şi să reuşească prin propriile forţe în mici proiecte personale: să se îmbrace singuri, să îşi decoreze camera, să gătească, să picteze şi să aleagă ceea ce le place, în general.
Parteneri media: desprecopii.com, qbebe.ro, permisdeparinte.ro, sfatulmamicilor.ro, gokid.ro, kidsnews.ro, mamica.ro, mamicamea.ro, meseriadeparinte.ro, cristinaotel.ro, ruxandraluca.ro, ralucaloteanu.ro, blogintandem.ro.
Evenimentul a fost transmis LIVE, iar înregistrarea va fi disponibilă atât pe socialmoms.ro cât şi în pagina dedicată evenimentului din desprecopii.com.