mama citind povesti copilului
Mă refer la poveștile clasice, pe care, vrem, nu vrem, trebuie să le punem la loc de cinste în biblioteca prichindeilor. Bine, știu și eu ca și voi că sunt o multitudine de site-uri unde puteți găsi povești noi, dar parcă tot mai frumoase sunt cele vechi, citite din cărți mai prăfuite de vreme ori atât de noi încât să simți mirosul foilor abia scoase de la editură.
În ordine întâmplătoare, m-am gândit să vă aduc aminte despre cele mai frumoase povești ale copilăriei noastre și, evident, ale copilăriei alor voștri.
1 – Albă ca Zăpada
Este ea ca zăpada, dar nu are nicio legătură cu iarna. Să vedem cine își mai aduce aminte numele celor șapte pitici? Sunt convinsă că nu’i mai știți pe toți așa că vă ajut eu: Doc = Înțeleptul, Happy = Bucurosul, Bashfull = Rușinosul, Sleepy = Somnorosul, Sneezy = Hap-Ciu, Grumpy = Morocănosul și Dopey = Mutulică.
Alba ca zapada
2 – Cenușăreasa
Despre iubire, puterea dragostei și a adevărului, este imposibil ca povestea Cenușăresei să nu îi captiveze pe pici.
Cenusareasa
3 – Zâna Zorilor
Nu se poate să nu povestim și despre basmele scriitorilor români, iar Ioan Slavici este unul dintre favoriții mei. Zâna Zorilor nu este tocmai o poveste de citit într-o seară înainte de culcare, pentru că e ceva mai lungă, dar timp de câteva zile cu siguranță le veți putea capta atenția copiilor înainte să adoarmă cu acest basm.
zana zorilor
4 – Făt-Frumos din Lacrimă
Mihai Eminescu nu își începe povestea cu celebrul “A fost odată ca niciodată” ci cu “În vremea veche, pe când oamenii, cum sunt ei azi, nu erau decât în germenii viitorului, pe când Dumnezeu călca încă cu picioarele sale sfinte pietroasele pustii ale pământului”, dar la final tot binele învinge, iar povestea este una dintre cele mai cunoscute la noi.
Fat frumos din lacrima
5 – Punguța cu doi bani
Câți bani avea Ion Creangă? Stai că era vorba de o băbuță în poveste! Ba nu, basmnul era cu o băbuță și un moș, plus o găină și’un cocoș. V-ați adus aminte?
punguta cu doi bani
6 – Pinochio
Ce modalitate mai bună și mai la îndemână să-i explici piciului că nu este nici frumos și nici bine să minți decât să-i citești povestea băiețelului Pinochio?
Pinochio
7 – Capra cu trei iezi
Cea mai cunoscută poveste a lui Ion Creangă este Capra cu trei iezi. Mie-mi place să cred că aceasta este prima poveste pe care mi-a citit-o bunica, deși nu știu cu siguranță dacă e așa sau nu.
Capra cu trei iezi
8 – Sarea în bucate
Nu vreau să vă dau idei și să încercați să le explicați celor mici că dulciurile nu sunt tocmai bune pentru organismul lor prin a le citi această poveste 😛 Despre dragoste părintească, bucate sare și muuult zahăr în Sarea în bucate.
sarea in bucate
9 – Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte
În căutare de tinerețe fără de bătrânețe și viață fără de moarte, un tânăr trece peste orice obstacol pentru a-și împlini visul.Ce se întâmplă până la final? Dacă nu vă mai aduceți aminte căutați cartea repede, repede și descoperiți odată cu cei mici.
tinerete fara batranete si viata fara de moarte
10 – Zdreanță
Cum să scriu despre povești și să-l uit pe Zdreanță, cel cu ochii de fainață, ce a furat un ou?
Zdreanta
Sunt convinsă că am uitat multe dintre basmele nemuritoare din copilărie, așa că vă rog să ne scrieți mai jos, la comentarii, titlurile poveștior pe care le-ați ascultat și voi cu plăcere când erați mici.
Poate reușim să le adunăm pe toate, pentru a le oferi idei și părinților care caută povești nemuritoare pentru a le citi apoi copiilor din secolul 2.0.
Sursă foto principală: komunews/ Flickr.com.