Primul meu calculator a costat exagerat de mult în comparație cu nivelul salariilor de la acea vreme și odată cu trecerea anilor a scăzut și prețul, dar și dimensiunile PC-ului. Țin minte că mama mea era singura din casă care știa să se descurce cât de cât cu “noua mașinărie” și că atunci când, neutilizat pentru câteva minute, s-a activat screen saver-ul, am chemat-o repede, crezând că am stricat minunăția abia adusă în camera mea. M-a liniștit săraca și m-a învațat primele comenzi pe calculator. 🙂
Lista boacănelor mele a continuat însă la școală, la orele de informatică. Profesoara mi-a spus “Apasă pe X să ieși din fereastră”! Evident că nu aveam nici cea mai mică ideea ce înseamnă “fereastră”, dar eram tare mândră că știu ce înseamnă “să apăs pe X”… că doar îmi arătase mama cu o zi înainte tastatura și cum funcționează ea… și am apăsat pe litera X de nenumărate ori, până când doamna profesoară s-a supărat rău pe mine, crezând că fac o glumă proastă, și m-am ales cu o notă nu tocmai de lăudat în catalog. De unde să știu eu că există un alt „X”, în colțul din dreapta sus care rezolva problema 😛
În altă ordine de idei, dacă atunci mama era cea care îmi arăta primi pași în “tainele computerului” acum eu sunt cea care o învață pe ea comenzile ceva mai “avansate”. Și sunt o “profesoară” atât de bună, încât săraca nu înețelege mai nimic din ce spun, ba chiar din lună în lună mă sună să-mi spună că nu poate să “trimită dovlecei pe messenger” (dovlecei=emoticoane) pentru că nu i se mai conectează PC-ul la internet. Motivul este simplu și de fiecare dată același: “Mi-a trimis cineva un link cu niște poze măi mamă și voiam și eu să le văd… dar nu m-a lăsat și după ecranul a fost albastru toată ziua. L-am închis de la priză, după de la buton, dar degeaba, să ajungi tu acasă să-i dai de cap că la mine nu vrea, nu știu ce are că zău de i-am făcut ceva”.
După ce o scap de virușii nedoriți începem altă povești. “Cum făceam să copiez dintr-un document PDF?” , “Aoleu, nu mai știm cum să salvez pagina asta…” și tot așa.
Am descoperit însă un super site. Este vorba de TeachParentsTech și cum mama știe engleză, am scăpat de întrebările de rutină pentru că găsește acolo răspunsurile. De la cum să salvezi un bookmark, până la cum să caute o stradă pe Google Maps ori cum să vezi care este distanța între două puncte, tot pe Google Maps. Și totul în videoclipuri, în care se explică extrem de clar care sunt “pașii” ce trebuie făcuți. De exemplu, mai jos este o înregistare în care se explică ce trebuie făcut pentru a vedea pe Google Maps distanța dintre două puncte:
Am scăpat așadar de foile colorate (am uitat să vă spun că mama își notează tot ce-i explic pe multe foi, astfel încât să aibă “resurse” când uită ce trebuie făcut, doar că pierde toate fițuicile până să aibă nevoie de ele 🙂 )
Voi cum ați reușit să le explicați alor voștri cum funcționează un calculator?
Sursă foto: littlelovemonster/ Flickr.com.