Luand in considerare cazul disparitiei celor doua fetite a caror activitate pe reteaua sociala Facebook este prezumata a avea o legatura directa cu aceasta situatie ingrijoratoare, Salvati Copiii Romania reatrage atentia asupra obligatiei parintilor de a se asigura ca prezenta copiilor lor in mediul online are caracter pozitiv si este lipsita de riscuri precum amenintarea, racolarea, exploatarea sexuala, furtul de date sau abuzul emotional.
Duminica, 22 mai, doua fete de 11 si 13 ani au disparut din Constanta. Parintii au declarat ca aflasera de faptul ca fetele aveau in lista lor de prieteni persoane considerate de copii “de incredere”. Plecand de la aceasta situatie, politistii au folosit in ancheta lor inclusiv informatii de pe  conturile de Facebook ale celor doua fete care contineau mesaje schimbate cu persoane suspectate ca s-au aflat la originea fugii lor de acasa. Din fericire, fetele au fost gasite de catre politisti dupa trei zile de cautari, inainte ca intalnirile planificate pe Facebook sa se produca. Drama celor doua familii constituie un semnal de alarma pentru toti ceilalti parinti a caror atitudine de indiferenta fata de activitatea online a copiilor lor poate avea consecinte nedorite pentru viata si educatia acestora.

Serviciu gratuit de informare si consiliere – www.sigur.info

Pentru a preintampina situatii de acest fel si in scopul oferirii in timp util de solutii celor care doresc sa fie sprijiniti, Salvati Copiii coordoneaza, prin programul “Safer Internet”, finantat de catre Comisia Europeana, un serviciu national de informare si consiliere, gratuit si care se adreseaza cu priritate copiilor, parintilor si cadrelor didactice. Localizat pe portalul www.sigur.info, Helpline-ul ofera utilizatorilor mijloace diverse de contactare, apelurile fiind preluate de coordonatorul Helpline si de operator, la tel. 0744 300476, chat Yahoo Messenger / Meebo sau email helpline@sigur.info.  Solutiile oferite pot fi:
1) consiliere telefonica sau prin chat ce asigura o informare generala sau specifica situatiei semnalate, privind riscurile online, site-urile indicate pentru anumite categorii de varsta sau cele care trebuie evitate,
2) consiliere psihologica (prin indrumare catre specialistii centrelor de consiliere Salvati Copiii),
3) consiliere tehnica privind dificultatile in folosirea calculatorului si a telefonului mobil,
4) consiliere juridica privind legislatia si demersurile legale posibile, cu sprijinul
departamentului juridic al organizatiei,
5) informare generala privind programul Sigur.info, activitatile in curs sau cele planificate,
parteneri,
6) redirectionare catre specialisti sau autoritati competente pentru probleme complexe care
se afla in responsabilitatea acestora, privind telefonia mobila, accesul la Internet, alte situatii
privind educatia scolara sau protectia copilului.
In Romania, in perioada aprilie 2009 – aprilie 2011, componenta Helpline a primit peste 616 de apeluri si sesizari din partea copiilor si adultilor, printre problemele semnalate numarandu-se: hartuirea si abuzul pe Internet (206), furtul de date personale (140), cazurile de frauda si/sau spam (25), pornografie (20) si santaj (20). Site-ul www.sigur.info este dedicat informarii copiilor si adultilor privind utilizarea fara riscuri a Internetului de catre copii si tineri.  Sesizarile ca cea de mai jos au fost numeroase. Ele se rezolva prin trimiterea, fie direct de catre victima, fie prin intermediul specialistilor Sigur.info, a unei cereri de blocare a agresorilor sau de dezactivare a unui cont creat in mod abuziv.
“Buna ziua.Cu siguranta majoritatea au un cont activ pe facebook. Mie mi s-a intamplat ceva foarte ciudat. Eu am contul securizat bine si nici macar nu am pana in o suta de prieteni.Cu vreo luna in urma primisem o cerere de prietenie de la o persoana straina, un barbat. Desi nu accept orice cereri , am dat accept… asa din curiozitate. Dupa care mi-a mai trimis vreo cateva mesaje ciudate insistand sa stau cu el pe chat. Normal ca l-am sters imediat, cam dupa o zi. Asta a fost tot. De atunci pana azi tot imi trimite mesaje de pe diferite conturi false si mai grav, chiar mi-a creat mie un cont fals cu datele mele si cateva din pozele mele. Sunt hartuita si amenintata constant de acest strain. Va rog spuneti-mi ce pot sa fac.”

Utilizarea Internetului de catre copii – date statistice

Salvati Copiii a informat opinia publica, in repetate randuri, asupra decalajelor enorme intre copii si parinti in ceea ce priveste prezenta pe Internet si capacitatea de a utiliza tehnologiile online. Astfel, studiul Sigur.info din 2010 a aratat ca 70% dintre adolescenti si 54% dintre copii din Romania folosesc zilnic Internetul, media de utilizare fiind de trei ore pe zi, in cazul parintilor, utilizarea fiind doar de o ora. O alta concluzie relevanta pentru cazul semnalat este aceea ca, desi 67% dintre parinti afirma ca discuta cu cei mici despre experientele legate de Internet, 18% dintre acestia nu le solicita copiilor sa ii informeze inainte de a se intalni cu o persoana necunoscuta contactata pe Internet.
De asemenea, cercetarea europeana EU Kids Online din 2010  plaseaza copiii romani mai mari de 11 ani in pozitia cea mai ingrijoratoare cand este vorba de primirea online de mesaje cu caracter sexual, atat sub aspectul numarului de copii afectati (22% – cel mai ridicat din Europa), cat si in ceea ce priveste diferenta procentuala intre declaratiile copiilor si procentul parintilor care au cunostinta de acest lucru (6%).

Extinderea responsabilitatii parintilor la mediul online

Utilizarea in siguranta si responsabila a Internetului de catre copii depinde in mare masura de gradul de implicare al parintilor, de modul in care acestia stabilesc un dialog si o comunicare deschisa privind dificultatile intalnite pe Internet. Copiii au nevoie de indrumare si confirmare din partea parintilor ca activitatile lor online sunt sigure si utile in educatia lor. Responsabilitatea parintilor in cresterea si educatia copiilor lor pastreaza aceleasi coordonate, indiferent de contextul in care se regaseste copilul, in viata reala (offline) sau in mediul online (online). Astazi, noile dispozitive mobile de comunicare (telefonul mobil, tablete digitale) permit copiilor sa fie permanent conectati la Internet, ceea ce accentueaza importanta implicarii parintilor in activitatea copiilor lor pe Internet.
“Dilema in care se vad pusi parintii in acest moment este fie de a interzice accesul la Internet pentru a scapa de unul din pericole, si, in acest mod, sarcina lor de supraveghere este usurata, aparent spunem noi, fie de a stabili cu copilul un set de reguli privind paginile, timpul petrecut pe Internet sau  facilitatile acceptate la telefonul mobil. Noi credem ca a doua varianta este cea potrivita si va avea rezultate pozitive pentru siguranta copilului. Motivele sunt evidente si numeroase. In primul rand, o restrictie severa il determina pe copil sa caute brese si sa ascunda parintilor ceea ce fac ei pe Internet. In al doilea rand, viata copiilor in acest moment inseamna offline si online, in egala masura. Asa cum viata fara televizor era de neconceput pentru generatia celor care sunt parinti astazi, tot astfel, copiii si adolescentii considera ca a fi online este un aspect subinteles al vietii lor. Si, nu in ultimul rand, Internetul si comunicarea online pot sa devina un adevarat catalizator in dezvoltarea educationala si emotionala a copiilor si tinerilor.”, declara Gabriela Alexandrescu, Presedinte Executiv, Salvati Copiii Romania.

Tendinte privind retele de socializare

Directiile de dezvoltare a Internetului cuprind tendinte certe de extindere a retelelor sociale si de plasare a utilizatorului in rolul de creator de continut online. In aceasta ecuatie, sunt avuti in vedere inclusiv copiii de varsta mica. Un anunt recent al fondatorului Facebook, Mark Zuckerberg, se refera la oferirea accesului inclusiv pentru copiii sub 13 ani de a-si crea conturi pe aceasta retea de socializare.  Credem ca aceasta viitoare facilitate ii va obliga pe parinti sa se familiarizeze cu acest tip de comunicare, pentru a putea asigura copilului protectia necesara. In prezent, limita de varsta de 13 ani nu-i impiedica pe copii sa-si creeze conturi cu varste care nu corespund adevarului. Asa cum s-a intamplat cu siguranta si in cazul celor doua fete.
Pentru detalii suplimentare, va rugam contactati:
Ovidiu Majina, Coordonator Sigur.info (Salvati Copiii Romania)
Tel.: 021 311 75 96; 0744 300 476
E-mail: ovidiu.majina@salvaticopiii.ro
Web: www.sigur.info