jocuri copii
Să spunem că invităm la noi vreo 3 puști într-o seară, ca să se joace cu cel mic. Piticii vin de mână cu părinții lor. Dacă mămicile și tăticii sunt ocupați cu ultimele noutăți cu privire la hainele copiilor sau la grădinița unde aceștia vor fi înscriși, că doar dacă se adună ceva părinți își găsesc repede subiecte de discuții, prichindeii nu sunt așa ușor de “păcălit”, le trebuie jocuri serioase, de îndemânare, de logică, ce mai, jocuri faine pe placul lor.
Voiam să vă povestesc despre cel mai frumos joc de care eu m-am bucurat când eram mică, dar mi-am dat seama apoi că presupune să scoatem picii afară. Unde mai pui și că eu intram mereu în casă plină de făină (jocul e cam așa- un kilogram de făină pus în formă de piramidă pe masă, cu ceva mic în vârf, noi trebuie să luăm cu lingurița făina, fără să pice obiectul din vârf). Bine, nu există nicio regulă care spune că nu avem voie să ne jucăm și în casă, dar serios acum, chiar își dorește cineva o sufragerie plină de făină și copii din cap până-n picioare albi? 🙂 Așa ziceam și eu, așa că mai jos aveți niște jocuri de logică și de îndemânare pentru anotimpul rece, dar sunt și “mom and dad friendly”.
jocuri pentru copii

  1. Spuneți-le celor mici să-și aleagă o culoare preferată și să ia o coală de hârtie (nu ca la examen, ci așa pentru un joc de îndemânare). Apoi spuneți-le părinților să scrie pe o foaie, în timp ce le spun celor mici, ce obiecte le-au venit în minte când au văzut culoarea aleasă de piciul lor. Cei mici trebuie apoi să deseneze cât mai multe dintre obiectele spunse de părinți. Cine își aduce aminte toate lucrurile, câștigă. Ce câștigă? Toate creioanele colorate de care se poate bucura când vrea el, cu singura condiție să nu coloreze pereții de acasă. 🙂
  2. Pe bucățele mici de hârtie colorată scrie câte o “poruncă”, aruncă-le pe toate într-o căciulă. Spune-le apoi copiilor că trebuie să aleagă câte un bilețel și că cel care va “executa” cel mai frumos ce scrie pe bilețel va primi un premiu la final. Dacă vrei ca jocul să fie unul 100% educativ “poruncile” trebuie să fie unele precum – scrie numele tău, spune numele unui animăluț care începe cu litera Z sau spune o poezie/ cântă un cântecel. Jocul poate fi făcut și pentru a-i ajuta pe cei mici să se cunoască mai bine între ei. De exemplu, bilețelele pot conține întrebări despre ceilalți, la care dacă cel întrebat nu știe să răspundă să îl ajute ceilalți. Cum oferi premiul? Nu ai cum să îți dai seama cine a fost cel mai cel, așa că, sfatul nostru, pentru a nu supăra pe nimeni, este să le dai tuturor ceva dulce la final.
  3. Alo? Alo? Nu puteam să uit de vestiul nostru joc – Telefonul fără fir! Regulile sunt simple, dar dacă nu vi le reamintiți vi le mai spun eu. Toți copiii sunt înșirați unul lângă altul și un părințe îi spune primului un cuvânt la ureche, cuvânt pe care trebuie să îl spună la rândul său celui de lângă el. Ce va ieși la final? Un cuvânt total diferit. Jocul este cu atât mai fain, cu cât cuvintele de la final sunt mai îndepărtate de la cuvântul spus de părinte.

Fie că este vorba de jocuri mai vechi, de care ne-am bucurat la vremea noastră, fie că e vorba de jocuri interactive noi, nu ezitați să vă jucați cu cei mici! Suntem toți copii!
Voi ce jocuri faine mai știți?
Surse foto: jaqjaqbird/ Flickr.com și familymwr/ Flickr.com.