Mai înțelege cineva cum se calculează exact indemnizația pentru creștere a copilului? Nu vreau să-i spun “indemnizația mămicilor” pentru că știu că și mulți tătici au decis să rămână acasă cu bebe, în timp ce mămicile s-au dus la lucru.
După ce aleșii au decis să o crească la 85% din salariu (de parcă așa ar ajunge suma de bani), acum vor să o reducă iar, pe motiv că indemnizația de creștere a copilului este mult prea “generoasă“, așa cum a declarat chiar Premierul Emil Boc pe 20 septembrie.
Departe de mine gândul să intru în polemici politice, dar mă întreb și eu, ca oricare român care știe ce înseamnă să crești un copil, dacă cei de la putere au idee care este “bugetul” pe o lună pentru un bebe, pentru un copil, pentru un adolescent. Și după ce ar face toate calculele, să se gândească apoi la ce și cât ar fi cazul să micșoreze…
Cât costă să crești un copil? Am citit aici un material interesant și m-am gândit să-l “prelucrez”, cu ajutorul vostru, la situația din România.
La naștere, poate mulți părinți se gândesc că în câțiva ani vor reuși să taie de pe lista de cumpărături scutecele și laptele praf (care, să fim serioși, în România au un preț extrem de crescut în comparație cu salariul mediu pe economie) și în locurile libere să scrie altceva. Ce altceva? Păi haine pentru copil, cărți care mai de care mai scumpe… adică lucruri necesare tot pentru cel mic.
Se pare că studiile au relevat faptul că, pentru a crește un copil, doar în primii 2 ani de viață, părinții scot din buzunar peste 11.000 de dolari. Acest calcul este realizat pe baza cheltuielilor unei familii cu venituri medii. Chiar dacă asta înseamnă o grămadă de bani, se pare că primii ani sunt cei mai “ieftini”, pentru că apoi urmează anii de grădiniță (unde ai noroc dacă prinzi un loc la stat, dacă nu sunt sute de lei bune pe lună ce se duc doar pe grădinița celui mic), primii ani de școală (cu multe cărți, haine, pregătiri, bani pe transport și așa mai departe) și dacă ne gândim la facultate și master deja lucrurile devin din ce în ce mai costisitoare.
Voi cât cheltuiți cu cel/cea mică pe lună? Haideți să vedem exact cât scot din “buzunarul familiei” românii pentru a crește un kinder în 2010 (bine, 2011, că mâine, poimâine e 2011)!
Surse foto: Feeling Croppy/ Flickr.com și GoodNCracy/ Flickr.com.
Noi cheltuim cam 700 euro pe luna:
– 200 euro minim mancare – legume, fructe, branzeturi, carbohidrati
– 30 euro pampers ecologic, f putin in comparatie cu lunile trecute, deoarece copilul nostru foloseste olita in timpul zilei
– 20 -30 euro jucarii, carti educative
– 50 euro – haine, incaltaminte; aceasta suma reprezinta o medie, in unele luni cheltuim mai mult, in altele mai putin, in functie de necesitati si sezon
– 300 euro bona
– punem deoparte 120 euro lunar intr-un cont de economii pentru copii, pentru a incerca sa preintampinam anumite situatii stresante din punct de vedere financiar pe viitor
Amali,
asta presupune ca un bebelus pana in 2 ani , sa zicem, ar trebui sa aiba un salariu de 700 euro lunar.
voi oare cat castigati? ar trebui cel putin 1200-1500 euro fiecare.
oare cum traiesc 90% dintre acesti bebelusi, care nu au acest ? sunt subnutriti ? se dezvolta incorect?
Voi aici deja va lafaiti (nu va judec)insa daca ar sti cuvernantii nostri ca sunt familii care traiesc din 2oo euro lunar,cu cheltuieleile aferente locuintei incluse in ei .Copiii lor mananca ciorba de cartofi si fasole de mici,magiun pe paine sau numai margarina de multe ori,ca e mai ieftina.Se imbraca de la 2nd-hand si au un singur tv in casa.Asa eram noi dupa caderea comunismului imediat .Ne-am intors in timp,ce mai…