”Cum ar arăta viața noastră și a copiilor noștri dacă zilele și nopțile noastre ar fi la fel de scufundate în natură precum sunt în tehnologie?” adresa Richard Louv poate cea mai importantă întrebare a timpurilor noastre. Nu există un timp mai potrivit să aflăm, decât momentul prezent.
Dacă ești și tu unul dintre părinții care deplâng timpul limitat pe care copiii îl petrec în natură, află că există modalități grozave care să te ajute să schimbi asta.
Copiii care se joacă în mod regulat afară au un sistem imunitar mai puternic și abilități motorii bine dezvoltate. În plus, reducerea timpului petrecut în fața ecranului va face minuni pentru corpul și mintea lor. Când copiii petrec timp grădinărind cu părinții, bunicii sau frații, își dezvoltă abilitățile de comunicare, construiesc relații puternice și învață despre lucrul către un scop comun. În plus, de la o vârstă fragedă, îi află despre importanța ecosistemelor și păstrarea și protejarea mediului înconjurător.
Grădinăritul influențează în mod pozitiv creierul, corpul și sufletul copilului, dar asta nu înseamnă că trebuie să fie și complicat. Chiar dacă afară este frig, sezonul ăsta poți acorda o șansă activităților de grădinărit și lucru cu elementele naturii, care îi vor tine pe copii implicați zile la rând.
Dacă nu ști de unde să începi, Cutia Naturii de la Ferma terapeutică și educațională Happy by Nature vine cu tot ce ai nevoie pentru a începe un proiect bun, și este o modalitate grozavă de a-i face pe copii pasionați de un hobby pe care poate nici nu l-au încercat până acum.
Cutia Naturii este o cutie cu activități de grădinărit și lucru cu elementele naturii, inspirate din ritmul natural al anotimpurilor și educațiile de tip Montessori, Forest School, Waldorf, și pe baza curriculumului național. Apare lunar, astfel că toate activitățile sunt specifice lunii respective. Pentru a începe, nu ai nevoie nici de o grădină mare (poți folosi foarte ușor spațiul de la fereastră sau balconul) și nici să străbați kilometri în șir. Copiii învață să descopere universul plantelor și animalelor care-i așteaptă chiar la ieșirea din casă, în fața pragului. Totul îți este la îndemână dacă privești atent!
Pentru noi, cel mai bun lucru în dezvoltarea acestui concept, și al Cutiei Naturii în sine, este acela de a le putea inspira copiilor creativitatea, distracția și învățatul prin intermediul naturii. Să-i privești pe copii cum plantează o sămânță, cum o îngrijesc și o văd crescând este un lucru fantastic. Este ceva ce ne-a plăcut întotdeauna să facem cu copilul nostru, ceva ce ne-am dorit să împărtășim și cu alții, astfel s-a dezvoltat conceptul conectării sau reconectării copiilor cu natura.
Mulți părinți au dificultăți în a ști ce să planteze, când să planteze și cum să îngrijească acele mici semințe pentru a se asigura că acestea cresc și se vor dezvolta în plante sănătoase. O altă provocare este în a avea la îndemână timpul, ideile și materialele necesare pentru a crea activități de lucru cu elementele naturii.
Prin Cutia Naturii, copiii se vor putea conecta cu natura fie că au o grădină sau nu. În fiecare lună ți se livrează o cutie cu activități specifice sezonului, respectiv lunii aceleia. Cutia include două activități de grădinărit, în care ți se oferă semințe certificate ecologic sau bulbi, pastiluțe de turbă, bețișoare marcatoare, două activități de lucru cu elementele naturii însoțite de materiale de lucru (din bumbac, argilă, non-toxice, etc.) – pentru care va fi nevoie să faci scurte plimbări în grădină sau într-un parc din apropiere, o activitate prin care copiii învață să protejeze planeta, spre exemplu, din cutiile lunilor trecute, copiii au învățat cum să facă compost. Alte două activitați îi ajută pe copii să identifice anumite elemente din natură, spre exemplu insectele, sau să prezică starea vremii citind norii sau să afle ce este de făcut în grădină și ce pot descoperi în natură în luna respectivă. Bineînțeles, fiecare activitate vine însoțită și de o fișă de lucru, în colori vii și cu un lay-out prietenos și atractiv.
Printr-o astfel de cutie, copiii vor învăța și cum să recicleze sau să refolosească anumite lucruri pe care altfel le-ar fi aruncat. Spre exemplu, pentru plantatul semințelor, li se recomandă folosirea unor obiecte la îndemână – tuburi de hârtie, borcănașe de iaurt, ceșcuțe pentru ceai, cofraje pentru ouă, chiar și a cojilor de ouă, care nu numai că sunt recipiente de plantat interesante, ci le și oferă plantelor calciu. Copiii pot fi foarte creativi când vine vorba despre astfel de proiecte.
Iarna asta, oferă-le copiilor tăi darul naturii!
În Cutia Naturii lunii decembrie poți găsi o mulțime de activități de conectare cu natura, chiar dacă ai putea crede că vremea friguroasă îți stă în cale. Descoperă:
- Cum să crești busuioc scorțișoară (semințe ecologice, pastiluțe de turbă, bețișoare marcatoare oferite). Imaginează-ți o plantă aromatică cu gust de scorțișoară! Copiii vor putea experimenta gusturi și arome noi în plantele pe care și le cresc singuri.
- Încolțește-ți proprii vlăstari de salată roșie (semințe ecologice, pastiluțe de turbă, bețișoare marcatoare oferite). Vlăstarii au de 4-5 ori mai mulți nutrienți decât planta matură, și vor da culoare întregii case.
- Confecționează o coroniță de gheață ornată cu elemente naturale (sfoară de hârtie oferită), o idee grozavă pentru a-ți decora copacii din grădină, chiar și balconul.
- Confecționează un Spiriduș din conuri de brad (fetru, ață, bilă din lemn, clopoțel metalic, steluță lemn oferite). Creează o decorațiune din materiale naturale care te trimite pe tărâmuri de fantezie.
- Protejează planeta – alege să împachetezi cadourile într-un mod prietenos cu mediul.
- Identifică acești copaci cu frunzele mereu verzi. În culorile lor de un verde vibrant, acești copaci rămân să ne bucure pe tot parcursul sezonului rece. Printr-o scurtă plimbare în natură, vei reuși să diferențiezi între brazi și molizi, doar ”dând mâna cu ei”.
- Descoperă luna decembrie – ce e de făcut acum în grădină? Chiar dacă e frig, sunt multe de descoperit, și mai ales de protejat în sezonul rece. Află ce anume!
Adela, Filip și băiețelul lor trăiesc off-grid, la ferma lor de lângă baltă, unde își cresc propriile legume, fructe și plante medicinale pe care le transformă în hrană pentru trup și suflet. Reciclează, transformă resturile organice în compost/pământ roditor pentru grădina lor și se folosesc de energiile aleternative pentru un trai cât mai sustenabil. Au ales să se mute la țară, tocmai pentru a-și putea crește copilul mai aproape de natură. Pentru că situația la nivel mondial este una aparte, și-au propus să aducă natura mai aproape și de alți copii, părinți și educatori dornici să se reconecteze cu un stil de viață firesc, natural.
Pe paginile lor de Facebook și Instagram postează multe idei de grădinărt cu cei mici, creative și prietenoase cu mediul, astfel încât să puteți crește sustenabil.
Sperăm că-ți va plăcea Cutia Naturii și că te vei distra plantând, creând și învățând despre natură!