Dacă, în casa ta, baia este mai mult decât un simplu loc dotat cu chiuvetă, duş şi toaletă, amenajarea acestui spaţiu reprezintă o decizie importantă în procesul de construire sau redecorare a locuinţei. Pentru a armoniza această cameră cu decorul adoptat în restul casei, ai de ales dintr-o gamă variată de modele de faianţă decorativă pentru baie și bucătărie, potrivite pentru orice buget şi gust. Iată câteva stiluri de baie, în caz că vrei să te inspiri.
Contemporan
Stilul contemporan înseamnă spaţiu deschis şi linii drepte, fără aglomeraţie. Pune accent pe frumuseţea şi calitatea materialelor sanitare şi decorative. Baie de lux înseamnă o cadă aşezată pe un perete curbat, sub un rând de ferestre, cabină de duş la nivelul podelei, închisă cu uşi din sticlă şi mobilier din lemn. Dacă spaţiul nu permite sau, pur şi simplu, nu vrei o cadă, zona de duş poate fi amplasată în colţ, între toaleta de sub fereastră şi mobilierul din lemn de sub oglinda care acoperă tot peretele. În schimb, dacă preferi cada în detrimentul cabinei de duş, nimic nu te împiedică să o amplasezi ca element central, în mijlocul camerei, cu o fereastră generoasă ce permite accesul luminii naturale şi o vedere panoramică frumoasă. Marmura şi lemnul sunt elemente definitorii ale acestui stil.
Modern
Impecabil şi cu un număr minim de elemente. Acesta este stilul modern pentru amenajarea băii, foarte aproape de ceea ce se numeşte minimalist. Lipsa decoraţiunilor inutile este compensată de calitatea superioară a materialelor. Absenţa dezordinii denotă putere, îndrăzneală şi simplitate. Liniile drepte sunt elementul definitoriu al stilului şi trebuie să se regăsească în blaturi, chiuvete şi chiar lucrări de artă decorativă. Piatra, porţelanul, lemnul din tec şi marmura sunt materialele comune ale designului modern, toate în culori neutre. Pata de culoare o oferă piesele artistice de decor.
Clasic
Stilul tradiţional îmbină funcţionalul cu practicul, pentru a oferi confort. Sticla, faianţa şi marmura sunt părţi integrante ale unei băi clasice, combinate cu mobilier din lemn lustruit. Paleta de culori este exclusiv neutră, ca să dea senzaţia de confort şi relaxare într-un spaţiu primitor.
Rustic
Dacă întreaga casă a fost gândită şi construită în stil rustic, baia nu poate face notă discordantă. Accentul se pune pe lemn, materiale durabile şi măiestria execuţiei. Aceste băi sunt spaţioase, în culori apropiate lemnului din mobilier, cu toate elementele sanitare şi decorative achiziţionate de la raionul rustic. Din fericire, există numeroase materiale de construcţii în această categorie, de la preţuri accesibile până la gusturi şi costuri exorbitante.
Mediteranean
Este un stil care a prins foarte bine în ţara noastră, de la gastronomie până la arhitectură, și care ar fi alegerea ideală pentru o casă de vacanţă. Ai nevoie de gresie şi faianţă cu modele complexe de mozaicuri, plăci naturale sau din teracotă mari. Spaţiile trebuie să fie deschise şi aerisite. Ca sursă de inspiraţie, poţi alege elementele greceşti, italiene sau spaniole. Covoarele şi tapiseriile se încadrează perfect. Plantele sunt binevenite și trebuie alese din categoria celor care preferă umiditatea şi luminozitatea scăzută.
O nouă zi de lucru începe cu energia pe care ţi-o oferă un duş revigorant. Iar finalul aceleaşi zile te găseşte tot în baie, odihnindu-te şi relaxându-te de tot ce te-a încărcat la serviciu. Pentru a te bucura cât mai mult timp de astfel de momente, investeşte inteligent în procesul de redecorare a băii din casa ta.
Image by La Belle Galerie from Pixabay