Fie că renovezi apartamentul nou achiziționat, ce are nevoie de recondiționări masive, fie că este vorba de schimbări majore pe care vrei să le faci în locuința pe care o deții de ani buni, câteva sfaturi sunt bine-venite.
Dacă nu ai mai trecut printr-o renovare, este ușor să faci greșeli, fie că nu acorzi suficient de multă atenție bugetului sau te aștepți ca lucrurile să fie finisate până la o dată precisă. Acest articol îți este dedicat, tocmai pentru a te familiariza cu ceea ce urmează. Prin urmare, ține cont de 5 sfaturi utile.
1. Realizează alegerile și în funcție de material
Aspectul contează. Cu toții știm asta. În plus, faci renovarea tocmai pentru a da un aspect nou și modern casei. Este firesc să alegi culorile și modelele care îți plac, însă dincolo de design, sfatul nostru este să acorzi atenție și materialelor din care acele produse sunt fabricate. În felul acesta vei putea miza pe o durată lungă de viață a obiectelor achiziționate.
De exemplu, există uși din lemn și MDF, dar și uși din PAL. Calitatea diferă, dat fiind materialele diferite. PAL-ul este mai ieftin, dar este un material sensibil la umiditate, mai puțin rezistent și care nici nu egalează aspectul MDF-ului sau al lemnului masiv.
2. Păstrează un echilibru cromatic
Acum alegi culoarea pereților, a podelei sau a ușilor. Sunt decizii pentru care trebuie să acorzi atenție sporită, dat fiind faptul că au un rol covârșitor în aspectul final. Chiar dacă există tentația de a te bucura de culori cât mai diverse, albastru în dormitor, roșu în bucătărie, alb și negru în living, sfatul este să păstrezi o notă cromatică în întreaga casă. Ce înseamnă asta mai precis?
Alege-ți o culoare de bază, de exemplu gri deschis sau crem, care se va regăsi în toate încăperile sub nuanțe distincte. Alături de culoarea dominantă, de bază, vei putea să inserezi culori de accent, care să difere de la cameră la cameră.
3. Albul înseamnă senzația de mai mult spațiu
Poate părea monoton să faci o renovare în care alegi să zugrăvești pereții cu alb. Nu refuza însă ideea acestei non-culori la tine acasă. În special dacă ai un apartament nu foarte mare, albul te va ajuta să creezi senzația de mai mult spațiu. Folosește o lavabilă albă-mată sau semilucioasă. De asemenea, ține cont că există nuanțe diferite de alb din care poți alege: alb crem, alb ivoriu, alb gri s.a.
În plus, albul nu iese niciodată din tendințe și ales pentru pereți, va pune foarte frumos în valoare piesele de mobilier.
4. Fii realist în privința încheierii șantierului
Cu siguranță vrei să te muți cât mai repede în noul apartament achiziționat. În cazul în care este locuința cea veche pe care o modernizezi, la fel, vrei să scapi de șantierul din casă și să nu mai inspiri praf. De multe ori însă, data la care tu crezi că renovarea va lua sfârșit, nu coincide cu realitatea. Sunt meșteri care lucrează la mai multe proiecte în paralel, în special în perioada de vară. Astfel, există riscul să nu aibă un program constant de lucru la tine acasă (8 ore pe zi, 5 zile pe săptămână).
În concluzie, este important ca echipa cu care lucrezi să fie una recomandată sau să lucrezi cu o firmă dedicată pentru renovări și amenajări, care își va respecta cu strictețe termenul limită.
5. Pregătește-ți o rezervă financiară
Îți este binecunoscut proverbul, „Socoteala de acasă nu se potrivește cu cea din târg”. Trebuie să știi din cauza faptului că nu ai mai trecut printr-o renovare, este dificil să aproximezi cât mai aproape de adevăr costul final al proiectului. Sunt o sumedenie de materiale pe care va trebui să le cumperi, iar sumele se adună într-un mod spectaculos de rapid.
Sfatul nostru este să-ți iei o marjă și să pui deoparte bani în plus, pe lângă bugetul inițial pe care l-ai calculat. În felul acesta te asiguri că nu va trebui să oprești lucrările de renovare.
Alocă-ți timp pentru alegerea finisajelor, înarmează-te cu răbdare și păstrează în minte sfaturile prezentate. Spor!