jocuri de copii
Constat cu bucurie faptul că, deși unele desene animate sunt violente, iar jucăriile malefice sunt în trend, jocurile copiilor nu s-au schimbat prea tare. Când eram noi mici cele mai distractive erau cele cu gașca, la care toată lumea râdea continuu. Iar acum, mulți pici se joacă exact la fel. Iar dacă nu s-au jucat încă așa, ia învățați-i, sigur o să le placă. Jocurile nu se clasifică în vechi și nou, ci în amuzant și plictisitor.
Telefonul fără fir
Vai, ce grozăvii mai ieșeau de aici. Copiii stau unul lângă altul și primul îi spune la ureche un cuvânt următorului. Acesta va trebui să dea mai departe informația, până ajunge la ultimul. Apoi fiecare zice ce a înteles și dacă vreunul nu nimereste cuvântul care a pornit la început, va primi o pedeapsă.
Coarda
Sărit coarda într-un picior, pe spate, cu ambele picioare, cu mâinile încrucișate. Și tot așa până nu mai știi sa mergi 🙂
Țară, țară, vrem ostași
Doua echipe, cu aproximativ același număr de copii. Stau față în față la o distanță mare și toți se țin de mâini. O echipă strigă “Țară, țară, vrem ostași”, cealaltă întreabă pe cine. Când se zice numele copilului chemat, acesta trebuie să își ia elan și să spargă “zidul” dintre mâinile celor din echipa adversă. Dacă reușește, pleacă înapoi la echipa lui cu un membru de la adversari. Dacă nu reușește, rămâne în acea echipă.
1,2,3 la perete stai!
Un copil stă cu fața la perete și cât timp numără, ceilaltți se apropie de el. Când zicea “Stai!”, trebuia să te oprești imediat. Dacă se mai mișca cineva, primea pedeapsă. De obicei, să meargă înapoi cu paşi de furnică, de iepure sau cine știe ce idee îi mai vine.
Baba-oarba
Un copil este legat la ochi iar ceilalți stau în cerc în jurul lui. Trebuie să îi prindă și să și ghicească cine e.
Mațele încurcate
De obicei, se joacă între puțini copii, dacă sunt mai mulți nu-i mai descurcă nimeni 🙂 Ei trebuie să se încâlcească, să nu mai știi a cui e mâna și al cui e piciorul. Apoi un pitic are rolul de a descurca. Sau un părinte, atunci e cel mai amuzant.
Omul negru
Un copil este Omul Negru și are un ajutor cu care hotărăște o anumită oră. Apoi ajutorul merge la ceilalți din gașcă și toți cântă pe rând, pentru toate orele până se ajunge la cea hotărâtă de Omul Negru: “Ora 1 a sosit, Omul Negru n-a venit”. Când se face ora, ajutorul strigă că a venit și atunci toți trebuie să fugă să nu fie prinși. Primul care este atins, devine Om Negru.
Măgărușul
Câțiva copii își aruncă o minge de la unul la altul, iar un copil trebuie să o prindă. Când o atinge, va trece în grupul celor care aruncă mingea, iar cel care a pierdut-o va deveni Măgăruș.
Rece-cald
Un copil este legat la ochi iar ceilalți ascund un obiect. Apoi copilul trebuie să caute obiectul, cu indicii din partea celorlați. Dacă este departe de obicetul ascuns, i se va zice Rece. Dacă începe să se apropie, atunci va deveni Călduț și tot așa, prin diverse atribute ale temperaturii.
Flori, fete și băieți
Doi copii aleg un număr, apoi se întorc la grup și îi pun să ghicească. Cine nimerește numărul ales, poate să își aleagă un domeniu: mașini, cântăreți, filme, melodii. Cei doi pleacă iar și fiecare alege ce e. apoi se întorc și copilul trebuie să aleagă între variantele propuse. Apoi el îi va lua locul celui care a avut propunerea care nu i-a plăcut. Se repetă procedura de încă o mie de ori 🙂
Sursă foto: Strocchi / Flickr