Do you want to be my pen-pal?
MIHAI DRAGOMIRESCU
Când mi-e dor de tata, scriu un articol.
În 1994 aveam 13 ani și eram pen-pal cu David G. Kendall, profesor la Universitatea Cambridge.
Am găsit recent o scrisoare de la el prin casă și am vrut să îl caut, să văd dacă dau de el. Am dat. David a plecat în lumea celor drepți în 2007, la 87 de ani.
Nu mică mi-a fost mirarea când am văzut că David a fost o somitate în societatea britanică de matematică.
Tata, o somitate locală din aceeași lume a probabilităților, ne împrietenise la o conferință de matematică ce avusese loc în Sinaia, conferință care cred a fost și ultima mea ieșire cu tata din oraș.
“David Kendall was the first Professor of Mathematical Statistics at Cambridge University and the founding father and grand old man of British probability.”
Îi scriam lui David despre viața mea palpitantă de la 13 ani, el îmi scria scrisori lungi, paginate, îndoite pe verticală și pline de lecții de viață. Veneau în plicuri cum nu aveam în România și aveau timbru cu regina!
Nu mai țin minte cât de bine scriam în engleză dar sunt convins că tata se asigura că scriu ceva inteligibil.
Îmi aduc aminte că mă fascina caligrafia lui. Nu scria foarte citeț dar g-urile și y-urile lui aveau multă personalitate pe care îmi doream să o replic.
Îmi povestea viața lui de zi cu zi, despre pasiunea lui pentru astronomie și arheologie, bucuria pe care o trăia când găsea câte o cochilie de crustaceu în Whitby, pe coasta de nord-est a Angliei.
Revenea în fiecare vară pe coasta de lângă Whitby pentru că mama și toți strămoșii lui locuiseră acolo și își descoperea veri noi în fieare an.
Mi se părea fabulos că un nene așa de important își face timp să îi scrie unui puști de 13 ani. Mă complăceam cu gândul că la cât de ocupat trebuie să fie probabil că eu sunt singurul lui pen-pal – situație care mă împingea să apreciez și mai mult relația noastră.
Câțiva ani mai târziu Email-ul devenea mainstream și prietenii prin corespondență își purtau frumoasele relații prin misive rapide și reci dar care ajungeau imediat.
Nu știu ce mi-a venit cu povestea asta dar dacă tot am ajuns până aici, n-ar fi păcat să o lăsăm așa, fără call-to-action?
Nu știu despre copiii voștri dar fiimea tocmai descoperă tainele alfabetului și deși n-are teme (deh, Waldorf) o văd că tot scrie chestii pe bucăți de hărtie prin casă. Ultimul ei pen-pal a fost chiar Moș Nicolae.
M-aș bucura să corespondeze cu alți copii din țară. Și cred că și alții s-ar bucura să corespondeze cu ea. Ce ziceți, o ardem old-school?
#PrieteniPrinCorespondență:
PAS 1. Vă completați datele mai jos, întrebați copilul dacă vrea ca prietenul prin corespondență să fie băiat/fată sau de o anumită vârsta sau dacă preferați să lăsați lucrurile la voia întâmplării. Dacă o ardeți pe englezește, românește sau altă limbă de circulație europeană.
Am primit multe întrebări de genul “Dar de ce numai copii?” – semn că sunt mulți adulți cărora le-ar plăcea să scrie sau să primească o scrisoare. By all means – înscrieți-vă mai jos și găsim un pen-pal pentru toată lumea!
PAS 2. După 13 decembrie, mă apuc să împerechez pen-pals în excel – și trimit câte un email părinților cu adresele de corespondență corespunzătoare 🙂
Sună bine? Eu de abia aștept să primim scrisori! Voi nu?
Alte idei?
Copiii înscriși până acum
Am marcat pe harta orașele din care s-au înscris #PrieteniPrinCorespondență până acum Înscrie-l și pe al tăuTeodora (8) (RO)
Petru (8) (RO, EN)
Mara (7) (RO, EN)
Luca (7) (RO)
Maria (8) (RO, EN)
Kent
Dalia, UK
Dalia
Preia formularul de înscriere pe blogul tău
Copiază codul din fereastra de mai jos în sursa postării de pe blogul tău. Nu știi cum? Vezi aici un tutorial.