Eu cred că este minunat că cineva a ”inventat” vacanța. Nu discutăm acum de principii și alte idei despre serviciu-muncă-școală-acasă-vacanță ci despre faptul că, odată cu vacanța, în mod volițional, lăsăm toate grijile cotidiene și ne deconectăm de la viața de zi cu zi, cu intenția de a ne odihni, de a ne încărca bateriile, de a ne distra, de a ne juca, de a face ceva deosebit, de a călători, înota, urca pe munte, sări cu parapanta sau cine mai știe ce. Indiferent de buget, intențiile noastre sunt frumoase, pozitive și care ne îmbogățesc, chiar dacă pentru o perioadă destul de scurtă de timp (comparativ cu restul anului). Doar că… vacanța se termină, atât pentru pentru noi (mai repede) cât și pentru copiii noștri și intrăm iarăși în rutină, în alergătura de zi cu zi, în griji, stres, activități care mai de care.
Petrecem timp cu copiii noștri și după ce s-a terminat vacanța
Mai este mai puțin de o lună până începe școala (sau grădinița). Poate că relaxarea voastră de abia a început sau poate s-a încheiat de ceva timp. Indiferent cum ar fi, vreau să vă îndemn să nu uitați, atunci când intrați în vâltoarea vieții de zi cu zi, să vă aduceți aminte atunci, chiar în momentele cele mai grele, tot ce ați trăit frumos în perioada de vacanță. Să nu uitați să vă întoarceți în amintiri și să luați de acolo energia și bucuria pentru a străbate mai departe grijile și stresul. Să vă uitați în ochii copiilor voștri și să vedeți acolo bucuria vieții, să vă conectați atunci cu ei și să vă lăsați purtați de suflul acela proaspăt de viață de care sunt animați cei mici.
Și ca să reușiți aceste lucruri mărunte nu aveți nevoie de prea mult (nici de bani, nici de timp, nici poate chiar de prea multă energie sau mai știu eu ce investiție) – aveți nevoie să vă lăsați ghidați de ei și totul va fi cu plus. Așadar, vă încurajez, chiar și după ce reîncepeți serviciul sau cei mici școala/grădinița, să vă faceți un plan de ”activități”, un plan de ”timp de calitate” cu copiii voștri. Mai scurt sau mai lung, în funcție de momentul zilei, de energia voastră sau de disponibilitatea tuturor. Vreau să vă dau câteva exemple, poate vă inspiră, despre ce ați putea face cu cei mici, împreună. Și mi-ar plăcea să mă ajutați și cu alte idei, și eu sunt în căutare – ca și voi – de lucruri interesante, vesele și relaxante, de făcut cu copiii mei.
7 idei de petrecut timp cu copiii
–> ”Timp special” – este acel timp în care copilul își dorește iar adultul îl însoțește. Adică, copilul este (în general) cel care alege activitatea sau ce anume să facă în acea perioadă de timp (cu limitele aferente, stabilite de comun acord cu părintele) iar părintele se deconectează de tot (inclusiv telefon) și îi oferă copilului toată atenția lui, toată disponibilitatea, toată energia, toată dragostea… Fiecare copil își dorește să facă ceva cu mama sau cu tatăl lui iar atunci când știe că el este ”conducătorul” acțiunii se va simți apreciat, ascultat chiar și iubit mai mult. Da, fiecare dintre noi avem nevoie ca dorințele noastre să se mai și împlinească, avem nevoie ca cineva să ne asculte în timp ce ne spunem, avem nevoie să simțim acea dragoste necondiționată, avem nevoie ca cineva să se uite în ochii noștri și să ne vadă ca ”cei mai cei” de pe pământ. Așadar, vă încurajez (o mai zic și alții, nu numai eu, vedeți și pe la Otilia Mantelers), să stabiliți un ”timp special” cu fiecare dintre copiii voșțri, măcar o dată pe săptămână dacă nu chiar și zilnic (acolo, câteva minute de conectare și de dăruire necondiționată face minuni).
–> Plimbări pe jos – pe munte, pe deal, prin păduri, parcuri sau grădini. Nu estimați puterea mersului pe jos și nici nu subestimați rezistența copiilor, atunci când vine vorba de a merge mai mult (indiferent că faceți un traseu pe munte, într-o zi de weekend sau colindați pădurea de lângă oraș sau vă propuneți să ajungeți într-un parc unde este locul de joacă preferat al copilului vostru). Scopul nu trebuie să fie destinația ci călătoria în sine. Pe drum puteți întâlni tot felul de situații, oameni, gâze, plante sau animale, băltoace, scorburi sau cuiburi de păsări. Cine știe ce vă rezervă drumul. Așadar, rămâneți concentrați pe ceea ce întâlniți în cale, ce trăiți, ce simțiți, ce vedeți și uitați că v-ați propus să ajungeți într-un loc anume. Când nu va mai fi ”presiunea” destinației, călătoria va fi una cu bucurie iar copiii nu se vor plânge că au obosit și nici nu vă vor întreba dacă ”am ajuns” sau dacă ”mai e mult”.
–> Plimbarea de seară cu câinele – Arătați copiilor ce frumoasă e lumea animalelor și învățați-i, fără prea mult efort, cum să aibă grijă de un câine (sau poate o pisică, un hamster, un pește – da, cu ele nu poate să iasă la plimbare sau să alerge prin parc). Arătați-le cum pot fi de ajutor atunci când ieșiți cu câinele în parc, exersați comenzile de dresaj sau faceți un picnic, la care să participe și tovarășul vostru necuvântător (cu delicatese pregătite special pentru el, firește). Este confirmat de specialiști că un animal în viața copilului (și da, în special un câine) îl ajută să se responsabilizeze mai repede, îl învață ce este respectul pentru o ființă mai slabă, ce e compasiunea. Învață toleranța, grija și micile atribuții sau sarcini legate de animalul său de companie contribuie la dezvoltarea încrederii și stimei de sine a copilului.
–> Plimbări cu bicicletele, rolele etc – în funcție de cum e vremea pe afară puteți alege să dați o tură cu bicicletele prin parc sau pe un anumit traseu care poate fi parcurs și de copii, poate fi seara, după serviciu și școală sau într-o dimineață de weekend. Poate fi o plimbare cu rolele sau skateboard-ul pe piste amenajate sau poate chiar o oră la un patinoar (mai ales pe vreme rece). O activitate sportivă ușoară, de făcut în familie, va fi una asimilată mult mai ușor și cu mai multă bucurie, de ambele părți.
–> O tură prin oraș (la o înghețată, prăjitură sau chiar în piață). Alegeți în fiecare săptămână (sau poate mai rar, o dată la două săptămâni, în prima zi de marți din lună etc), o destinație pe care vreți să o explorați (pe jos, cu mașina, cu bicicleta…) și bucurați-vă de acea experiență, chiar dacă e vorba de a savura o înghețată, o anumită prăjitură sau o pizza la terasa preferată sau chiar să cumpărați fructe din piață.
–> Picnic – la prânz, după școală (dacă aveți cum să fugiți de la serviciu). Poate o zi pe săptămână, cât mai ține vremea caldă, puteți să alegeți să luați copilul de la școală și să faceți un picnic-prânz, în parc, pe un deal, undeva drăguț. Poate reușiți să rupeți 2 ore din timpul de serviciu (o pauză de prânz mai lungă) și să faceți asta, chiar dacă după aceea duceți copilul la afterschool sau la bunici / bone etc. Pregătiți de seara coșulețul sau ghiozdanul de picnic cu cele trebuincioase, dimineața puneți într-o geantă frigorifică ce credeți voi că ar merge pentru un prânz în aer liber și explorați locuri noi din oraș (sau de pe lângă oraș).
–> Construiți un ierbar sau un insectar. Sau amândouă. Chiar dacă, teoretic, ar fi bine de început primăvara, eu una nu văd niciun impediment de a-l începe în mijlocul verii (sau la început de toamnă). Sunt atât de multe lucruri interesante de aflat despre tot ce ne înconjoară, în lumea plantelor sau a gâzelor, încât nu-mi imaginez ceva mai frumos, interesant și educativ ca un ierbar sau insectar, construit de la zero (sau aproape) împreună cu tata sau cu mama (depinde ce înclinație are fiecare și ce aport poate aduce în aceste direcții. Eu, recunosc, sunt mai pricepută la plante, tatăl-lor sunt sigură că ar merge mai bine la partea de insecte). Domnișoara noastră e super fascinată de insecte – nu de puține ori a ”consumat” ore întregi, singură sau cu prietenii, săpând după râme și construindu-le case și petreceri în borcane… și câte și mai câte lucruri de genul acesta.
Sper să vă inspire ideile de mai sus și, nu uitați, vacanța chiar poate fi o stare de spirit pe care să o exersați și în cele mai grele zile de muncă sau școală. Petreceți timp de calitate cu copiii voștri – adică timp dedicat lor și numai lor și…firește..copilului din interiorul vostru.
Spor la plimbări și să ne spuneți și nouă ce lucruri interesante mai faceți voi!
Puteti vizualiza AICI o parte din produsele din colectia “Back to School” care se gasesc la Carrefour.