Încep să vă scriu despre ceva pe atât de frumos pe atât de trist. Sau invers… Și încep cu o mică mărturisire. Când eram mică, îmi doream foarte mult un frate sau o soră. Cum asta n-a mai fost posibil mă tot gândeam cum s-ar putea rezolva dorința mea… și vă spun că pentru mult timp mă gândeam că poate părinții mei vor adopta un copil. Și mă gândeam intens de tot. Și vreau să vă spun că gândul acesta nu m-a părăsit nici acum. Nu știu de ce… Am doi copii minunați. Mi i-am dorit și iată că îi am. Și totuși undeva acolo, am rămas cu gândul la copiii care nu au fost atât de norocoși ca mine, să aibă lângă ei părinți frumoși și dedicați, sau copii care nu sunt atât de norocoși ca ai mei, că au fost doriți și crescuți cu…tot ce avem noi mai bun în noi. Nu e un subiect ușor de abordat și nici așa de discutat în trei rânduri, pe un blog. Dar nu despre asta vreau să vă scriu. Nu despre a adopta un copil sau a-l lua în plasament. Ci vreau să vă spun că există copii care după multe greutăți și vieți nu chiar ușoare, au reușit, prin intermediul unor oameni minunați, să ajungă în Satele Copiilor.
Cine sunt și ce fac cei de la SOS Satele Copiilor
Încă de la inființare, ne-am diferențiat prin programul de îngrijire alternativă pe care l-am oferit copiilor care, din diferite motive, nu au putut rămâne alături de familiile lor biologice. Astfel, încă din anul 1993 am integrat peste 400 de copii într-o familie și continuăm să oferim ajutor pentru tineri. Programul de îngrijire alternativă pe care l-am adoptat are la bază Familia SOS, alcătuită din mama SOS și 5-7 copii care locuiesc împreună în aceeași casă. Astfel, ne asigurăm că fiecare copil beneficiază de atenția, iubirea și siguranța inspirate de mama SOS, fiind încurajat să-și dezvolte personalitatea, să-și însușească principii de viață independentpă și să-și creeze relații de prietenie de lungă durată cu ceilalți copii.
Familiile SOS locuiesc în aceeași comunitate – numită SOS Satul Copiilor, devenită un mediu sigur de dezvoltare pentru cei mici și care le oferă posibilitatea de a-și împărtăși experiențele sau de a se ajuta reciproc. În România, am pus bazele a trei sate SOS, cu un număr total de 31 familii. O familie SOS are în medie 6 copii, astfel că, în prezent, oferim protecție unui număr aproximativ de 180 de copii. Casele SOS sunt licențiate ca și case de tip familial.
După terminarea gimnaziului și a unui program de pregătire pentru viața independentă, adolescenții se mută din satul SOS în Comunitatea de Tineri. Acolo, sub îndrumarea unei echipe specializate de consilieri, tinerii își continuă studiile și deprind moduri de a se dezvolta profesional. În programele SOS funcționează 4 comunități de tineri pentru un număr de aproximativ 60 de tineri. Comunitățile de tineri sunt licențiate ca servicii de tip rezidențial, cu componenta Deprinderi de Viață Independentă. După încetarea măsurii de protecție, derulăm proiecte de asistare a tinerilor pentru o perioadă de 3 ani, timp în care aceștia beneficiază de sprijin pentru identificarea și menținerea unui loc de muncă, găsirea unei locuințe și pentru dezvoltarea și menținerea unor relații sănătoase. Activitatea noastră zilnică este ghidată de prevederile Convenției ONU cu privire la drepturile copilului, Liniilor directoare ONU privind îngrijirea alternativă și de cele ale legislației naționale în vigoare.
Am fost în vizită în satul SOS din București
Ocazia a fost pusă la cale de NIVEA, parteneri și susținători mai vechi ai SOS Satele Copiilor. Este adevărat că vin Sărbătorile de Iarnă, cele mai așteptate de copii și poate cele cu cheltuielile cele mai mari, dar acești copii au nevoie în permanență de resurse (mâncare, haine etc), nu numai de Crăciun. Așa că, datorită NIVEA cei care au grijă ca acești copii să primească tot ce au nevoie, inclusiv afecțiunea și timpul unor mame – chiar dacă nu ale lor (mame SOS) – au pus la cale o mică întâlnire de citit povești. Asta și pentru că NIVEA a conceput o serie de povești odată cu campania lor pentru crema ”magică” NIVEA Creme Magic.
M-am bucurat tare mult să pot participa alături de copiii mei și de încă trei mame (blogger) la eveniment. Am cunoscut copii frumoși, dornici de joacă, de poveste, dornici de îmbrățișări, de împărtășiri și…copii tare iubitori de bebeluși (așa cum s-a dovedit că juniorul nostru a fost tare îndrăgit de cei mici).
Alături de Claudia Știrbei de la wowmom.ro, Mirabela Stoica – smartandhappychild.ro și Ana Maria Mitruș – meseriadeparinte.ro am citit povești, ne-am jucat, am îmbrățișat copii veseli, am aflat mai multe despre povestea celor de la SOS Satele Copiilor și am promis că vă spunem și vouă despre asta. Iată cum a ieșit:
NIVEA susţine Asociaţia SOS Satele Satele Copiilor România cu suma de 40.000 Euro, bani care vor fi direcţionaţi către proiectele de prevenire a separării copiilor de părinţi, implementate prin intermediul SOS Centrele de Consiliere şi Sprijin pentru Copii şi Părinţi.
“Pentru noi, prietenia și suportul pe care ni le arată NIVEA, ori de câte ori avem nevoie, sunt de neprețuit. Dincolo de ajutorul financiar, este important pentru copiii noștri să aibă parte de experiențe pozitive, de un pic de magie și de joc: acestea sunt ingredientele învățării sănătoase și ale unei interacțiuni fericite. Mulțumim companiei Beiersdorf și brandului NIVEA pentru tot ce fac pentru copiii de la SOS”, a adăugat Carmen Brumă, Manager Comunicare și Strângere de Fonduri SOS Satele Copiilor România.
Și voi puteți să faceți ceva pentru copiii din aceste sate, pentru mamele lor sociale, pentru toți oamenii aceștia care își dedică timpul și energia astfel încât copiii aflați în tot felul de dificultăți familiale, aflați în centre de plasament sau în familii dezmembrate și sărace să aibă o șansă la o viață bună, la o viață normală. Există mai multe căi prin care puteți face asta: donați direct sau trimiteți un sms – în cadrul campaniei: Dăruiește-afecțiune. Până atunci, citiți-le copiilor voștri poveștile magice cu personajele Mia, Leo, Urechilă și Micuța Zână!