Nu trebuie sa asculti doar Doors si Janis Joplin ca sa fii hippie. Vremurile s-au schimbat. Iar in ceea ce priveste mamicenia, curentul merge destul de departe… Daca vrei sa stii de esti sau nu o mama hippie, citeste mai jos:
– in perioada cand erai insarcinata ai facut foarte putine ecografii, iar in saptamana 35 de sarcina inca nu stiai cu ce medic o sa nasti, sau daca o sa nasti acasa sau in apa sau …altfel…
– te-ai luptat cu personalul din maternitate ca cel mic sa nu primeasca: lapte praf, vaccin, glucoza, nici chiar “prima baita”. Chiar cu hormonii in barba (si inima) erai ca o mica leoaica ce isi tinea puiul aproape, sa nu prinda miros de (alt) om.
– acasa nu ai pregatit un patut, hainute calcate, dulap special pentru copil, biberon, sterilizator, suzete sau chiar carucior.
– camera copilului este de fapt camera voastra, patul familiei a fost upgradat (de la 1,40 la 2 pe 2), lucrurile lui au fost puse langa ale voastre, in sifonierul familial.
– ai o galeata cu semn de: Atentie! Radioactiv in baie, acolo sunt scutecele refolosibile ale copilului.
– tu si copilul tau va spalati cu acelasi fel de sapun, hand si homemade, 100% natural.
– hainele celui mic au in componenta lor foarte multa lana (organica si ea), da, chiar si cele mai de vara, sau canepa sau in sau bumbac organic 100%.
– nu ai carucior si iesi tot timpul la plimbare cu copilul intr-un instrument de purtare – ergonomic, fireste.
– cand incepi auto-diversificarea, nu stai sa citesti carti despre piureuri ci urmezi instinctul tau si al copilului tau si il pui cu tine la masa, si ii dai cam ce mananci si tu (iar tu ai inceput sa mananci cat mai natural si organic posibil).
– painea cu maia, chefirul de apa sau lapte, tigaile din fonta, prajiturile raw, pateurile de casa, biscuitii fara zahar, uleiul de cocos si tot felul de lucruri din astea se gasesc prin bucataria ta.
– copilul are doar un an dar tu zici deja ca faci homeschooling sau unschooling, pentru ca vrei sa ii obisnuiesti pe ceilalti din familie cu aceste concepte, nu de alta dar nu ai de gand sa duci copilul la gradinita (pana la scoala mai e totusi, nu vrei sa ii sochezi de pe acum).
– obisnuiesti sa pleci cu copiii dupa tine de dimineata pana seara, fara sa te vaiti de oboseala sau surmenaj…asta pentru ca si ei sunt obisnuiti sa colinde orasul/parcul/padurea cu tine, sa doarma la pieptul tau. In plus, nu esti niciodata tu singura, mai ai cel putin o prietena mamica, la fel ca si tine.
– playdate-urile pentru tine sunt de fapt momente de joaca libera pentru copii si schimbat tot felul de idei si ganduri cu mame asemanatoare tie.
– nu iti faci griji despre tinuta ta din ziua respectiva desi visezi, in ascuns, sa ai parul tuns si aranjat, o fusta chic pe tine si o bluza curata si calcata. In graba in care ai plecat de acasa ai avut grija sa ai (macar) haine curate pe tine. Cand ai ajuns in parc e posibil ca cineva (mic de obicei) sa ti le fi murdarit deja, dar chiar nu mai ai ce sa faci.. Doar sa te relaxezi.
– iti lasi copiii sa isi aleaga hainele inca de cand pot sa faca asta si ii admiri pentru combinatiile de patternuri, pentru lumea colorata in care traiesc si, de multe ori, te gandesti ca ti-ai dori si tu haine frumoase ca ale lor. Cine zice ca nu merge sa porti rochie peste fusta peste cizme de cauciuc, buline, dungi si flori in aceeasi tinuta?
– nu (mai) ai televizor in casa, jucariile sunt majoritatea din materiale naturale si visezi sa stai la casa, cu curte, pentru ca stii cat iubesc copiii tai sa stea in aer liber, de dimineata pana seara. Da, in curtea aceea ai si tot felul de animale si sa nu uitam de gradina de legume (organice).
Nu stiu daca toate astea si inca multe altele sunt hippie dar pe cuvant ca atunci cand ma gandesc la astfel de mame, le vad libere (de constrangeri si parerile altora), le vad crescandu-si copiii cu respect, ca pe egali, cu iubire neconditionata.
As vrea sa completam lista…voi ce ati mai observat la #mamelehippie ?
Featured Image