De vreo trei ani de zile, de prin luna octombrie până prin martie se pune de luptă la noi în familie. Lupta cu mucii. Scapă de muci. Aerosoli, apa de mare, pompe de muci, batiste, șervețele, inhalații, tot felul de siropuri, remedii, spray-uri și creme. În funcție de densitate, culoare, formă și frecvența apariției, dimineața la trezire, seara la culcare, noaptea în somn, în timpul zilei, tot timpul… luptăm cu mucii. Din fericire nu ne-am confruntat decât cu răceli, rinite ușoare (care au dus la polipi) și fără alte urmări nasoale (bronșiolite, otite, pneumonii sau alți balauri din ăștia). Poate că suntem un caz fericit, mai ales că de la an la an dimensiunile s-au redus.
De anul acesta am luat-o de la capăt cu frica, cu mucii, cu strănuturile și altele. Și asta din cauză că avem un nou membru în familie care are și el nevoie de partea lui de traseu într-ale răcelilor și nu așa, servite, încă din primele săptămâni de viață. Și totuși inevitabilul (sau ne-evitabilul) s-a produs. Întâi așa, încetișor. Apoi mai nasol. Chiar înainte de a se declanșa prima răceală din viața juniorului (și înainte de o sesiune de răceală mai nasoală a domnișoarei) am primit de probat, discutat și verificat aparatul salin SaltMed despre care v-am povestit aici. M-am bucurat nespus pentru că am aflat de el, mai ales că vroiam să fac cumva să diminuăm polipii domnișoarei prin protejarea zonei de alte răceli serioase (prin prevenție cu acest aparat de aerosoli salin).
După câteva ședințe, zbang, ne izbește într-o dimineață de weekend o febră ciudată, un roșu în gât, niște muci bine ascunși. Am insistat cu aerosolii salini. Cu spray-ul cu miere și propolis Gâtuleț fericit (pe care domnișoara noastră îl preferă și.. nu are prea multe preferințe în domeniul acesta) și puțină apă de mare în nas. Și cam atât. Și febra a trecut după o zi și o noapte (fără niciun tratament), mucii cam după două zile. Dar eu cred că se preconiza nasoală viroza, mai ales că după aceea ne-a pocnit pe toți din casă (pe mama, pe tata și apoi pe frățior). Și pentru că aflasem că aparatul salin SaltMed se folosește (și chiar intensiv) și la prematuri, am zis că sigur pot să-l folosesc și la copil de 2 luni. Și da, chiar am scăpat foarte repede și ușor (zic eu).
Printre muci și zgomote ciudate scoase pe guriță și pe nas, am fost la control medical, a fost ascultat la plămâni și toate cele…Ba chiar era un mic pericol de o otită la urechea stângă. Asta este periculos cu bebelusii atât de mici că mucii se pot duce foarte repede în toate părțile (urechi, bronhii, plămâni) și de aici…se poate lăsa chiar cu spitalizare. Așa că…stresul destul de mare. Nu a fost cazul. Sau poate nu a mai fost cazul. După o săptămână de muci (din care doar vreo patru zile de aerosoli salini) totul a fost spre bine, din ce în ce mai bine.
Ce-am făcut la primii muci mai serioși? Toate aceste lucruri:
– aerosoli salini cu SaltMed 2 ore și jumătate/ zi x 4 zile;
– cremă de brad (100% naturală) pe piept, spate (masaj ușor), frunte, gât. Ce cremă și de ce e atât de bună găsiți aici: rodia.ro
– ser fiziologic (și aspirat cu aspirator nazal – nu batista bebelușului – când lucrurile deveneau chiar … groase)
– remediu homeopat (recomandat de medicul homeopat) (3 zile)
Ce dificultăți am întâmpinat la folosirea SaltMed
– nu este indicat a se folosi în timpul somnului deoarece cartușul cu sare trebuie să fie ținut în poziție verticală, pentru ca aerul să circule corect și complet (pentru o eficiență sporită). Aici mi-a fost cam greu deoarece trebuia să-l țin pe junior să doarmă în brațe (sau într-un instrument de purtat). Nu mi-a fost ușor pentru că, în acea (scurtă perioadă) el dormea mai bine (și mai mult) în pat. Lucrurile s-au schimbat destul de repede (cum se întâmplă cu bebelușii de obicei) și n-am mai reușit să îi fac nici aerosoli salini pentru că (probabil odată cu puseul de creștere de la 3 luni) somnul lui Iancu a devenit foarte fragil (și deci prețios) și nici în brațe nu dormea prea mult (așa că după câteva zile de tratament am cam întrerupt – dar doar până trece ”criza”).
— într-o zi când ne-am întors de afară și nu l-am mai dezbrăcat, de frică să nu se trezească —
– domnișoara în schimb a înțeles foarte bine că nu e de glumă cu mucii, cu polipii, cu boala, cu lipsitul de la grădiniță sau cu somnul prost noaptea așa că s-a conformat destul de repede cu faptul că trebuie să facă aerosoli. Inițial am făcut greșeala de a îi pune masca înainte de culcare (la povestea de seară) și adormea cu aparatul pornit (așadar, nu e chiar foarte zgomotos…) doar că după câteva zile am aflat că nu trebuie folosit la somn (din cauza poziției în care stă cartușul) așa că, pentru o folosire corectă, am combinat ședințele de aerosoli salini cu joaca cu Lego, Catan sau … da, desene animate. Este adevărat că se cam plictisea să stea câte o oră cu masca pe față dar mai făceam pauze, reveneam mai târziu. Totul s-a aranjat.
Ce este fain și mai trebuie să știți
– furtunul – tubul flexibil este suficient de lung astfel încât pompa (care nu este chiar foarte zgomotoasă) să fie mai departe de copil (și astfel, să deranjeze mai puțin) și să permită și mișcarea după jucării (în cazul copiilor mai măricei, care nu prea stau locului…);
– masca se poate curăța și dezinfecta (și folosi la mai mulți membri ai familiei) (scrie în instrucțiuni cum);
– cartușul normal (cu care vine aparatul) durează cam 40-50 de ore de folosire. A nu se folosi mai mult de 3 luni de la deschidere. O ”ședință de terapie” poate dura între 30 / 60 de minute pe zi (minim) și maxim…cât rezistă copilul (sau adultul), nu există contraindicații pentru folosirea maximă (pont de la unul dintre medicii care recomandă SaltMed: se folosește în spitale, la prematuri, 24h din 24).
– până la sfârșitul lunii ianuarie au și o super ofertă: cartușul-rezervă – cel mai mare (100 de ore de funcționare) este acum la prețul cartușului normal (adica 270 lei în loc de 510lei. Este bine de știut, poți să-ți iei rezerva pentru anul viitor sau dacă aveți mai mulți copii acasă, să cumpărați toată trusa cu acest cartuș mare, din start. Uite mai multe detalii.
– se poate folosi așadar și pentru copii micuți (mai ales sub 3 luni, când este contraindicat în general orice fel de tratament medicamentos).
– se poate folosi și preventiv deoarece crește capacitatea de apărare împotriva infecțiilor respiratorii, previne răceala și gripa, combate simtomele neplăcute: desfundă nasul, ameliorează rapid tusea, vindecă tusea persistentă, scade durerea cauzată de inflamație (amigdalite, sinuzite), previne îmbolnăvirea la copiii din colectivități, poate reduce necesitatea administrării de medicamente (antibiotice, antiinflamatorii), generează un somn liniștit și o stare generală de bine.
Folosirea acestui aparat nu ține loc de consultație la medic. Așa că, pentru a fi siguri de un diagnostic, mergeți să consultați un medic.
Aceasta a fost, pe scurt, experiența noastră cu primii muci/prima viroză din iarna aceasta. Acum este rândul meu la tratament, că deh … și mama trebuie să fie sănătoasă.