Potrivit unui nou studiu, publicat în ianuarie în Journal of Experimental Psychology: General, bebelușii dau semne că înțeleg ce înseamnă prietenia dintre oameni de la 9 luni.
“Bebelușii de 9 nouă luni sunt atenți la relațiile dintre oameni”, spune co-autorul studiului Amanda Woodward.
Revenind la studiul mai sus menționat, cercetătorii au ales 64 de micuți în vârstă de doar 9 luni. Aceștia au văzut mai multe filme, în fiecare dintre acestea erau prezenți doar doi actori. Fiecare actor avea în față diferite feluri de mâncare, iar specialitățile culinare erau așezate în boluri de diferite culori. Micuții au privit cu atenție dacă actorii dădeau semne că le place mâncarea ori, dimpotrivă, nu o doreau în farfurie. În unele cazuri, ambii actori mâncau cu poftă din farfurie, în alte cazuri aceștia schimbat mâncarea între ei. Continuăm experimentul, aceiași bebeluși s-au uitat la un clip cu doi oameni care se întâlnesc. Din nou, actorii aveau un comportament simiar ori nu, adică ori erau fericiți că se întâlnesc ori erau foarte indiferenți.
La o primă vedere, ceea ce se petrecea în clip cu înțelegerea copiilor despre prietenie sunt două lucruri total diferite, dar lucrurile nu stau tocmai așa. Chiar dacă bebelușii nu pot verbaliza ceea ce cred, ei pot decide dacă vor să se uite la un clip mai mult timp, deci le place ceea ce văd sau le provoacă întrebări, ori doresc să facă cu totul altceva, întrucât clipul îi plictisește. Se pare că studiul a arătat că bebelușii s-au uitat mai mult la filmele în care actorii aveau preferințe alimentare diferite, dar se comportau ca doi prieteni. Cercetătorii spun că bebelușii îi văd pe aceștia ca fiind un fel de dușmani, întrucât deși aveau alte viziuni, ei erau foarte apropiați. De asemenea, bebelușii s-au uitat mai lung la clipurile cu oameni ce nu păreau a fi prieteni, dar aveau aceleași preferințe alimentare.
Concluzia studiului? Bebelușii se așteaptă ca prietenii să aibă aceleași gusturi.
Sursă foto: Safae En-naji/ weheartit.com.