Ideea celor 10 sfaturi de la o fiică pentru viitori și actuali tați vine după ce am citit o listă mai lungă, cu sfaturi din inimă ce merită aplicate, numai că, așa cum suntem cu toții, și eu sunt subiectivă, așadar sfaturile de mai jos așteaptă completări din partea voastră, a părinților care sunt și copii și iubiți și părinți.
1 – Dedicați timp jocului simplu sau complicat cu cei mici. Amintirile cele mai frumoase ale unui copil vor fi cu aceste momente și cu cele mai bizare detalii. Eu am în minte o imagine de acum mai bine de 20 de ani când tatăl meu a ridicat o masă singur pentru a face loc pentru un joc și mi s-a părut cel mai puternic om din lume.
2 – Nu vă sfiiți să jucați personaje ciudate în timpul jocului. Dacă fetița vrea să bea ceai cu o doamnă puteți să jucați rolul unei lady pentru câteva minute, chiar va fi amuzant, iar dacă băiețelul vreau să fiți un răufăcător care atacă un oraș imaginar, atacați orașul ca și cum viața voastră ar depinde de asta.
3 – Jocurile simple sunt cele mai frumoase. Oricât de faine ar fi ultimele gadget-uri la finalul zilei copiii vor călări tăticul atotputernic și asta va fi cea mai frumoasă imagine a zilei.
4 – Copilul vrea la patinaj și voi nu știți nici în bocanci să vă țineți pe gheață? Învățați alături de ei, va fi distractiv și rolul unui tată este departe de a demonstra că este mereu cunoscător.
5 – Învățați-i despre curaj, sentimente, nevoi și limite, dar nu cu “băieții nu plâng și sunt puternici” pentru că nimeni nu e puternic tot timpul, ci despre cât de bine se simte oricine atunci când spune cu voce tare ce are pe suflet.
6 – Dedicați-le timpul vostru, fără scuze și fără explicații. Am înțeles cu toții că tații sunt capul familiei, dar nu înțelege nimeni de ce capul familiei nu este alături de familie.
7 – Secretele sunt uneori bune. Mai ales atunci când este vorba despre unul nevinovat de care nu trebuie să afle mereu mama. Sentimentul de vinovăție este mai mic atunci când e vorba și de complicitate și tatăl știe prin ce problemă treci și este atât de bine să fii convins/ă că este acolo și poate ține un secret față de lumea întreagă.
8 – Învățați-i că sunteți oameni și că greșiți uneori, că vă cereți scuze și că încercați ca totul să fie mai bine data viitoare.
9 – Lăsați-i să vadă că sunteți fericiți cu viața pe care o aveți, că sunteți fericiți când intrați pe ușă și vă așteaptă familia, că nu regretați nimic în viață și că nu este totul etern.
10 – Ultima și poate cea mai importantă, repetați-le de câte ori puteți că sunteți acolo pentru ei indiferent de situație. Odată cu trecerea timpului tindem să uităm ca și copii că părinții ne vor susține mereu și avem nevoie de o reamintire, chiar dacă de la niște ani în sus este una la telefon spusă.
Ce ați mai completa?
Sure foto: Soukaina/ weheartit.com, Anca Pintea/ weheartit.com și Ivana Križanac/ weheartit.com.