”Fii bine cu tine în cuplu, în familie, cu copiii” – aceasta este tema conferinței care va avea loc pe 2 noiembrie, la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din București. Evenimentul este parte a Conferinței Naționale de Psihotraumatologie și este organizat de Institutul pentru Studiul și Tratamentul Traumei. Deși poate denumirile ne ridică semne de întrebare și poate credem la o primă vedere că este vorba despre o conferință dedicată specialiștilor, dar sunt invitați să participe toți cei care vor să înțeleagă și să cunoască și care vor să aplice aceste învățături apoi în propriile activități de zi cu zi.
“Viaţa multora dintre noi cuprinde şi experienţe dificile sau traumatizante, cum ar fi conflicte, separări, abandon, neglijare sau, cele extreme: decese, accidente, catastrofe naturale, războaie. Urmele acestora par de multe ori invizibile, dar sunt reflectate în blocaje, nereuşite, durere sufletească sau exagerări în diverse zone ale vieţii de zi cu zi. Atunci apare suferința, și senzația că trebuie să „rupem” din noi ca să ne putem descurca.”, afirmă Diana Vasile, Președinta Institutului pentru Studiul şi Tratamentul Traumei.
Subiectul poate fi catalogat ca unul despre care de multe ori nu vorbim și încercăm să ne închidem în noi sperând că astfel vom rezolva problemele doar prin trecerea timpului, dar de fapt cu toții avem probleme emoționale care nu se vindecă, ci mai degrabă de multe ori se adâncesc și cauzează adevărate probleme în timp.
„Ne dorim să transmitem un mesaj clar: trauma psihică în sens larg este o experiență pe care peste 70% din populaţia adultă a acestei planete o trăiește sau a trăit-o. Este parte din viaţă, dar nu înseamnă o sentinţă la nefericire. Consiliem la ISTT oameni care au trecut prin acest tip de experiențe, așa că știm că efortul de a se angaja în terapie merită, pentru că viața după traumă poate fi mai plină de sens, aduce un plus de cunoaştere de sine, de putere și vitalitate”, spune Diana Frazzei, vicepreşedintă a ISTT.
Fiecare participant va înțelege cum trauma afectează viaţa, va afla despre moduri în care poate limita impactul ei, ce influență pot avea experienţele traumatice timpurii în relaţia cu partenerul de cuplu, sau cum poate creşte în copiii săi capacitatea de a face faţă încercărilor vieţii. Participanți sunt nouă psihologi cu experiență care vor realiza două sesiuni interactive și alte șase ateliere de lucru.
În prima sesiune de ateliere, participanții vor putea afla alături de Ovidiu Roșca despre Cum ne putem proteja copiii de traume pe internet, sau despre cum funcționează dinamica unei familii, alături de vicepreședinta ISTT, Carmen Ragea (Dominoul sufletesc al familiei). Apoi, Cătălin Nedelcea și Iulia Ciorbea vor investiga împreună cu participanții Cât de greu atârnă bagajul trecutului personal în relația de cuplu?, iar împreună cu Irina Țepuru părinții vor învăța să comunice cu copiii foarte mici (La o șuetă cu bebelușul tău). În cea de-a treia serie de ateliere, Anca Hașegan va explora moduri în care relația cu mâncarea este influențată de trauma personală, abordând tema Terorismul alimentar în familie, iar Iulia Lăzărean va prezenta exemple despre cum poate psihoterapia să ajute copiii cu dificultăți de învățare și cât de important este ca familia să facă echipă bună cu terapeutul.
În încheiere, Diana Vasile, președinta ISTT, va prezenta Aventura lui Împreuna cu Separat, sau despre cum putem să împăcăm două nevoi aparent contradictorii.
Pe puncte, vom afla despre:
- Cum ne putem imuniza în fața încercărilor vieții
- Cum putem face pentru a nu transmite mai departe copiilor efectele negative ale propriilor noastre traume
- Cum ne afectează dificultățile din trecutul personal relația de cuplu
- Cum să ne punem la adăpost copiii de experiențe traumatice
- Ce putem face pentru a debloca resurse înghețate de experiențe traumatice de viață
- Cum putem accesa potențialul vindecător al familiei noastre
Conferința Fii Bine cu Tine are loc – așa cum spuneam și mai sus – sâmbătă, 2 noiembrie, la sediul Facultății de Psihologie și Științele Educației (Șoseaua Panduri nr 90). Înscrierile se pot face la numărul de telefon 0735 226 936 sau la conferinta [@] psihotrauma [.] ro, dar vă sfătuim să alegeți varianta telefonului pentru o înscriere mai rapidă. Preț: 120 de lei.
Sursă foto: Alan Turkus/ Flickr.com.