Tema: “o compunere despre Ion Creangă în care să spun ce sentimente îmi trezesc operele sale și de ce, să scriu despre calitățile lui, despre tot ce ne-a rămas de la el și ce rol are el în literatura românească.”
Răspunde pe o ciornă la întrebările de mai jos. Nu trebuie să răspunzi la toate, doar la cele care te inspiră. Folosește apoi răspunsurile de pe ciornă pentru a închega compunerea. Nu uita, dacă într-o temă ți se cere părerea personală, caută să o formulezi relaxat(ă) și cu curaj, înseamnă că nu se așteaptă de la tine să scrii “ca din cărți” 🙂
Pui de compunere
– Ce ai citit din Ion Creangă? Cum te-ai simțit pe măsură ce citeai? Ce ai învățat de la el? Ce trăiri și/ sau gânduri ți-a stârnit lectura? Care sunt imaginile pe care ți le amintești cel mai bine din operele lui?
– Gândește-te la câțiva alți autori români pe care i-ai citit și pe care îi cunoști mai bine. Cum ți se par textele lor față de textele lui Creangă? Închipuieți-i pe toți (și pe Creangă și pe ceilalți) cum erau ei ca persoane, nu neapărat ca și scriitori. Care cum era? Vesel, serios, jucăuș, militant, sfător…
– Din perspectiva asta, gândește-te la ce a însemnat Creangă în peisajul literaturii. Ce a adus el mai mult decât oricare alt autor? Ce îl deosebește de ceilalți, ce te ajută să știi sigur că un text e scris de el și de nimeni altcineva? Cum crezi că i-a influențat sau i-a impresionat pe cei care au trăit în aceeași perioadă cu el? Revino la primul set de întrebări, la cum te-a impresionat pe tine care îl citești la atâta vreme după viața lui.
Spor la scris!