Tema: o compunere filozifică intitulată “O lume plină de mister”
Pregătire
Să pornim de la definiția filozofiei. Aruncați o privire pe toate definițiile din DEX, ca să vă faceți o idee generală. Pentru compuneri filozofice, vă propun să vă sprijiniți pe definiția “concepție generală despre lume și viață”. Asta înseamnă ca indiferent despre ce scrieți, să ajungeți la final la o concluzie generală despre lume și/ sau viață.
Iată și definiția “misterului”, poate vă dă și ea câteva idei sau direcții de scris: ceea ce este (încă) necunoscut, neînțeles sau descoperit, taină, secret.
Pui de compunere
Răspunde pe scurt pe o ciornă la următoarele întrebări. Nu trebuie neapărat să răspunzi la toate, doar la cele care te inspiră și îți stimulează imaginația. Folosește apoi răspunsurile pentru a scrie compunerea propriu-zisă.
– Prin ochii cui vedem această lume, cine o vede? Un copil, un adult, un bătrân, un animal, un personaj fantastic, o plantă, un obiect, un fenomen natural?
– Cum arată această lume? Ce elemente remarcă personajul, ce vede, culori, forme, alte personaje, întâmplări, evenimente?
– În ce fel această lume este misterioasă? Ce anume este necunoscut sau de neînțeles pentru personaj? Care sunt secretele la care personajul nu are acces?
– Ce simte personajul față de această lume misterioasă? Îi place, nu îi place, îi stârnește curiozitatea, îi stârnește vreo dorință, îl face să acționeze, să facă ceva?
– Pornind de la ceea ce simte personajul, ajută-l să tragă o concluzie despre lume care să se aplice și lumii noastre (de exemplu, că e bine să ai răbdare pentru a înțelege misterele lumii, sau să nu te lași descurajat de lucrurile pe care nu le înțelegi și să te bucuri de frumusețea lumii chiar și atunci când lucrurile nu par a fi simple…)
Poți inventa personaje și lumi fantastice, sau poți descrie o lume plină de mister așa cum vezi tu lumea ta.
Spor la scris!