A. are nevoie de idei pentru o compunere cu tema “cum să circulăm”.
Pui de compunere 1 – previzibil
Gândeşte-te la ce nu e bine la cum se circulă acum şi fă o listă pe o ciornă: se claxonează, se înjură, se trece pe roşu… Apoi, scrie compunerea descriind ce ar trebui să facă sau să nu mai facă şoferii, pentru ca circulaţia să se petreacă mai uşor şi mai civilizat: să nu mai claxoneze, să acorde prioritate, să nu se mai certe, să nu mai vorbească la mobil la volan…
Pui de compunere 2 – mai puţin previzibil
În primă fază, tema “cum să circulăm” te duce cu gândul la maşini. Tu poţi spune că oricum sunt prea multe maşini, şi să propui în compunerea ta alte modalităţi de a circula: pe jos, cu transportul în comun, cu bicicleta, cu rolele… Descrie cum îţi închipui că ar arăta oraşul tău dacă lumea ar mai renunţa la maşini şi ar circula altfel.
Pui de compunere 3 – pentru pietoni
Deşi “cum să circulăm” te poate trimite la maşini, compunerea ta poate fi un “ghid de circulaţie” pentru pietoni. Gândeşte-te la ce greşesc de obicei pietonii, care sunt pericolele pentru ei şi ce i-ai sfătui pentru a se putea deplasa în siguranţă: să fie atenţi la stopuri, să nu asculte muzică prea tare la căşti pentru că nu mai aud maşinile şi pot fi loviţi, să fie atenţi, să nu meargă pe banda de biciclete…
Pui de compunere 4 – hai cu imaginaţia! 🙂
La prima vedere “cum să circulăm” se referă la noi, adică la oameni pe străzi, cu maşina sau cu alte mijloace de transport. Dar dacă s-ar referi la:
– furnici nevoite să iasă din muşuroi şi să pătrundă în lumea oamenilor
– extratereştri intergalactici
– albine
– cai de curse
– delfini
– zebre
– piticii din pădurea fermecată
Pune-te în locul oricăror personaje de genul acesta (poate mai găseşti şi altele decât cele propuse de mine) şi închipuie-ţi:
– pe unde circulă
– ce obstacole au de depăşit
– ce pericole au de evitat
– care sunt regulile lor de “bună purtare în trafic”
Descrie-le apoi de ca şi cum ai fi unul dintre ele…
Spor la scris!