Cineva trebuie să scrie o compunere pe următoarea temă: “scrisoare cu o întâmplare despre un cerc, care să înveselească o căpşunică cu pistrui, supărată că are pistrui“. Înainte de a scrie puiul de compunere, vreau să felicit profesoara sau profesorul care a dat această temă… aşa da! 🙂
Şi acest pui de compunere va fi un set de întrebări care să vă ajute să vă gândiţi înainte de a începe să scrieţi. Puteţi nota câteva idei pe o ciornă şi după ce răspundeţi la toate întrebările vă puteţi apuca de compunerea propriu-zisă.
Pui de compunere
1. De ce e supărată căpşunica pistruiată?
Încă nu şi-a dat seama că şi celelalte căpşuni au pistrui la fel ca ea? Nu ştie că punctele de pe obrajii ei nu sunt pistrui, ci sâmburi care o vor ajuta să crească la rândul ei alte căpşunele? Poate are nişte pistrui speciali (cum?), diferiţi de ale celorlalte căpşuni? A văzut poze în reviste cu căpşuni fără pistrui şi crede că nu va fi niciodată atrăgătoare cu pistruii ei?
2. Cum ai cunoscut căpşunica pistruiată sau cum ai auzit de ea?
Ca să scrii o scrisoare cuiva, trebuie întâi să ştii de acel cineva… Ai cunoscut căpşuna cu pistrui personal? Cum, în ce condiţii? Poate ai auzit de ea de la altcineva? De la cine? Sau ai citit despre ea într-o carte, revistă, pe internet?
3. Ce te-a determinat să-i scrii?
Dorinţa de a o ajuta? Există o miză mai mare – de exemplu, dacă ea rămâne supărată se va întâmpla ceva neplăcut sau rău?
4. Întâmplarea cu cercul…
Porniţi de la problema care o macină pe căpşuna cu pistrui şi imaginaţi-vă povestea cu cercul astfel încât să o faceţi să se simtă mai bine…
De exemplu, dacă ea e tristă pentru că încă nu ştie că suratele ei sunt pistruiate ca şi ea, puteţi inventa povestea unui cerc care fusese desenat pe o foaie cu pătrate şi care era foarte trist că e rotund, crezând că va fi şters de pe lume pentru că era diferit. Într-o bună zi, când îi era supărarea mai mare, a apărut din senin alt cerc pe foaie, la fel de rotund ca şi el. Amândouă cercurile s-au bucurat foarte tare, s-au împrietenit şi râd de supărarea primului cerc.
Sau, dacă tristeţea căpşunii vine din faptul că a vâzut căpşuni fără pistrui în reviste, puteţi povesti despre un cerc desenat de mână care a pornit la plimbare printr-o carte. Cercul a fost foarte supărat, pentru că cercurile din carte erau mult mai fine, unele colorate, toate perfecte, iar el era desenat de o mână tremurată de copil. S-a întors abătut pe foaia copilului, hotărât să nu-şi mai arate raza niciodată. A doua zi însă, copilul a luat 10 la şcoală pentru acel desen, iar cercul s-a înveselit dându-şi seama că e mult mai important să fie el mândru de el decât să arate ca cercurile colorate din cărţi…
Şi aşa mai departe 🙂
5. Morala pentru căpşunica pistruiată
După ce i-aţi povestit despre cercul cu pricina, explicaţi-i căpşunicii de ce nu trebuie nici ea să mai fie supărată că are pistrui – adică trageţi paralela între povestea cu cercul şi ce trăieşte căpşunica.
Spor la scris!
eshti prea tare la compuneri ..ai talent …ai scris cumva o carte ceva..?????
Daca scrii o carte eu vreau sa fiu prima care o citeste;ai niste idei geniale 🙂
hihihi, mersi mult! te tin la curent 😉
te rog poti sa faci o compunere cu o capsuna si un elastic??:))