Citeam undeva că mămicile au în medie 30 de sarcini de făcut în fiecare dimineață. Mult, puțin, mediu, voi decideți, însă e clar că este nevoie de o rutină pentru toată familia pentru a avea o dimineață dacă nu perfectă, măcar una în care nimeni nu uită nimic. Și pentru asta sunt câteva lucruri de care ar trebui să țineți cont:
1. Cu cât mai repede la somn cu atât mai bine. Asta mai ales dacă cei mici sunt nevoiți să se trezească de dimineață pentru grădiniță sau școală. O singură oră de somn în minus înseamnă o zi nu tocmai minunată nici pentru copii și nici pentru părinții care trebuie să le înțeleagă nevoile a doua zi.
2. Primul punct este valabil și pentru părinți. Dacă folosiți un ceas deșteptător sau alarma de la telefonul mobil pentru a vă trezi, specialiștii spun că organismul nu s-a odihnit suficient și că este întrerupt brusc din somn.
3. “Cât mai devreme” este valabil și de dimineață, mai ales dacă faceți micul dejun pe loc sau dacă trebuie să îi ajutați pe cei mici să se spele, să se îmbrace sau să-și facă bagajul. Nimic nu este mai rău decât o dimineață pe fugă cu multe lucruri de făcut și la fel de puțin timp în care să aveți timp de toate, parcă toată ziua este mult mai lungă și mai obositoare așa.
4. Ce se poate pregăti de seara este binevenit. De la ghiozdan, la pachețele de mâncare sau alte lucruri care nu doar că nu ne atrag dimineața, ci și dureză foarte mult la primele ore, când suntem cu toții buimaci de somn. Unde mai pui că seara îi puteți implica și pe copii în toate aceste activități.
5. 5 minute de relaxare. Măcar atât. În fiecare dimineață fiecare are nevoie de un moment în care să respirați liniștiți și să nu vă treacă prin cap toae lucrurile de care trebuie să vă ocupați în ziua cu pricina.
6. Rutina este minunată. Nu mereu, dar la prima oră da. Copiii își fac tranziția între starea de somnolență și activitățile de zi cu zi. Gâdilatul de dimineață din pat sau pupicii din zori de zi pot face parte de asemenea din rutina mai sus amintită.
7. Pentru a intra într-o rutină copiii au nevoie de ajutor și da, asta înseamnă să le duceți hainele la pat și în același timp să faceți și micul dejun. Setați priorități: igiena de dimineață, micul dejun, îmbrăcat, așa va fi mai ușor pentru toate celelalte activități.
8. Cu cât mai simplu cu atât mai bine. Micul dejun la fel zi de zi nu e o idee bună, dar nu e mai ușor să vă gândiți la toate acestea pe timpul zilei sau la final de săptămână și nu să experimentați asta la 7 am?
9. Dacă cei mici se încăpățânează că vor să poarte aceleași șosete ca ieri cu siguranță nu veți avea sorți de izbândă, doar o discuție lungă, lăsați-i să le ia pe aceleași și când se întorc de la școală le puteți povesti despre ce nu este în regulă și puteți lua o decizie împreună.
10. Alege. Este cuvântul cheie. Nu vrei să te speli pe dinți acum? Ai de ales: o faci acum sau peste fix 10 minute? Nimănui nu-i place să i se spună ce are de făcut, dar alegerile fac asta mai simplu și mai rapid de înțeles din punctul de vedere al necesității.
Voi cum vă descurcați în fiecare dimineață?
Citiți mai multe pe ahaparenting.com.
Surse foto: jason shultz/ Flickr.com și Rain0975/ Flickr.com.