Știați că dovlecelul este o sursă minunată de potasiu și de mangan și aduce odată cu acestea și vitaminele B1, B6 și C, atât de necesare organismului. Dacă mai adăugăm și faptul că dovlecelul are fosfor, cupru, magneziu, acid folic, fier, calciu, zinc și vitaminele A și K atunci e clar că ar trebui să-l folosiți mai des în alimentație, nu?
Dovlecelul este cunoscut poate în primul rând prin stimularea digestiei, având proprietăți diuretice și fiind o legumă care se digeră foarte ușor. Ba chiar mulți specialiști recomandă sucul de dovlecel pentru cei care au probleme cu digestia.
Este de asemenea un ajutor foarte bun pentru tratarea gastritei și a ulcerelor, fiind o sursă bogată de fibre, iar conținutul mare de carotenoizi face din dovlecei un remediu perfect pentru probleme de vedere.
Sucul de dovlecel
Sucul proaspăt stors de la dovlecei este un remediu minunat pentru cei care suferă de reumatism, întrucât el reduce inflamația articulațiilor și ajută la recăpătarea mobilității. În plus, este recomandat și celor care au lipsă de calciu sau magneziu.
Cum se face sucul? Se spală bine dovleceii și se dau printr-un storcător de fructe cu tot cu coajă. Sucul se consumă cât mai repede, pentru că oxidează rapid.
Care sunt dovleceii buni pentru copii?
Verzi sau galbeni se găsesc de la începutul primăverii până la final de toamnă prin toate piețele. Se aleg mai ales cei care au o coajă lucioasă, întrucât cei cu mai multe fibre sunt bătrâni și au așadar semințe mai multe și mai mari. Evitați desigur dovleceii lipsiți de culoare sau cei moi ori prea tari.
Teoretic, dovlecelul poate fi introdus în alimentația celor mici de la 6 luni.
Voi ce mai știți despre dovlecel?
Sursă foto: Glenn/ Flickr.com.