Momentul alegerii unei grădiniţe pentru copilul tău reprezintă iniţierea unui parteneriat important între şcoală şi familie. Şi ca în cazul oricărui alt parteneriat succesul depinde de o serie de factori care implică un fundament de încredere şi respect reciproc. Odată ce ai ales şcoala şi echipa de oameni care să-ţi fie parteneri în această muncă importantă de a creşte şi educa un copil, pasul următor este al tău şi se referă la a fi activ în a construi o relaţie eficientă cu aceştia.
Trebuie să înţelegi că aşa cum micuţii au nevoie de timp şi experienţă până să se simtă comfortabili în totalitate şi în siguranţă în noua şcoală, părinţii se vor folosi de timp şi de experienţă pentru a atinge acel nivel de încredere „oarbă”. Şi poate că nimic nu e mai decisiv în a stabili o relaţie pozitivă decât comunicarea deschisă şi frecventă între părinţi şi învăţători sau director.
Pentru părinţi este important ca la preocupările şi întrebările care-i frământă să se răspundă prompt şi onest. În acelaşi timp, este normal să cunoşti provocările celor care lucrează cu copiii pe măsură ce aceştia încep să-i cunoască pe toţi cei din clasă. Când aceştia vor percepe că tu vei înţelege şi aprecia munca lor le va fi mult mai uşor să îţi răşpundă deschis şi să-ţi împărtăşească perspectivele şi experienţele cu copilul tău.
Ar mai trebui să te gândeşti că nu e rezonabil să te aştepţi de la echipă să-ţi descrie detaliat experienţa de zi cu zi a copilului tău. Este rezonabil totuşi să te aştepţi să se stabilească întâlniri regulate fie cu directorul fie cu un profesor pentru a discuta în amănunţime despre dezvoltarea copilului şi experienţele lui şcolare. Pe parcursul acestor şedinţe părinte-profesor, ar trebui să ţi se ofere o descriere completă a unei zile obişnuite a micuţului la şcoală şi modul în care acesta progresează comportamental în relaţia cu colegii lui. Care este nivelul lui în dezvoltarea socială, în cea a felului cum vorbeşte sau a limbajului, mişcările lui mai largi sau mai puţin observabile? Există zone în care ar trebui să vă îngrijoraţi într-atât încât să doriţi o consultaţie cu un medic pediatru sau un specialist?
Citeste restul articolului aici: communicating with your preschool
Sursa foto: Vincent / Flickr.com