Prevenirea apariției tulburărilor de vedere, precum și a complicațiilor pe fondul neglijării simptomelor care arată că unele afecțiuni oculare se înrăutățesc sunt priorități ale adulților, care ar trebui aplicate și în cazul copiilor. Un control optometric preventiv sau unul periodic scot în evidență modificări apărute în structura ochilor, iar tratamentul acordat în cel mai scurt timp poate face diferența între afectarea temporară a vederii și pierderea iremediabilă a acesteia.
Ne-am propus să prezentăm în continuare cele mai importante 5 semne care îți indică nevoia unui consult optometric pentru ca tu să acționezi în consecință și să mergi cu cei mici la examinări de specialitate de la primele probleme oculare sesizate.
1. Ochi uscați
Activitățile desfășurate zilnic, unele medicamente și afecțiuni de sănătate, mediul ambiental sunt doar câteva dintre elementele care pot contribui la scăderea producției de lacrimi și la apariția simptomelor de ochi uscați. Semnele în aceste cazuri sunt iritația, senzația de arsură sau de nisip în ochi, oboseala și mâncărimile. Acestea pot fi reacții prin care organismul încearcă să îți arate că ai o problemă oculară.
Un consult optometric va stabili cauza ochilor uscați, dar și soluția potrivită pentru tratare. Cu lacrimi artificiale, problema poate să dispară uneori rapid. Dacă este o situație complexă și ai o afecțiune mai gravă vei avea nevoie de ochelari de vedere. Poți beneficia de un consult optometric gratuit dacă te programezi online la optică în Zalău. La finalul consultației primești prescripție în format fizic, dar și digital, pe adresa de mail oferită la înregistrare.
2. Dureri de ochi
Durerile în jurul ochilor sau orbitelor pot prevesti o afecțiune oculară. În asociere cu senzațiile de corp străin în ochi, de lăcrimare excesivă sau de usturime, durerile de ochi pot anunța probleme grave care se pot complica rapid și care pot degenera în afecțiuni sau infecții oculare pentru care copii pot avea nevoie de tratament de lungă durată. De la primele semne ar trebui să te prezinți cât mai repede la un consult optometric pentru ca cei mici să primească îngrijiri personalizate nevoilor.
3. Dureri de cap
Durerile de cap frecvente pot fi un semn al stresului puternic care îi afectează și pe copii. Durerile de cap pot să apară și dacă petrec multe ore cu ochii în computer sau tablete. Și totuși, durerea de cap intensă, ascuțită, care se resimte în jurul tâmplei și care coboară în spatele ochilor poate fi un semn al oboselii oculare, al unei infecții sau al unei afecțiuni oculare pentru care este nevoie de tratament de specialitate, urgent.
4. Vedere încețoșată sau dublată
Până acum am vorbit despre simptome ușoare ale unor posibile probleme de sănătate a vederii pentru care este necesar un consult optometric. Acum aducem în discuție semne ceva mai grave, urgențe medicale în unele condiții, pentru care sunt necesare examinări de specialitate și tratamente adecvate.
Fie că ai un copil care nu a fost diagnosticat până în prezent cu o problemă de vedere, fie are ochelari cu dioptrii, atunci când constați că imaginile vizualizate de acesta sunt neclare, încețoșate sau dublate trebuie să mergi rapid la control optometric pentru un diagnosticat corect și o variantă optimă de îngrijire pentru a preveni pierderea chiar și numai temporară a vederii.
5. Sensibilitate la lumină și disconfort la ecranele digitale
Oboseala ochilor la adulți, dar și la copii rezultată din utilizarea frecventă, pentru perioade îndelungate a ecranelor digitale, la care se adaugă o rată scăzută a clipirilor și senzație de ochi uscați pot fi semne ale disconfortului lumii moderne, ce în timp conduc și la alte manifestări neplăcute. Una dintre acestea este fotofobia sau sensibilitatea la lumină puternică. Acest nou simptom poate fi și o manifestare incipientă a unei afecțiuni oculare grave, motiv pentru care trebuie să beneficiezi, atât tu, cât și copilul, de un consult optometric de urgență.
În cadrul acestui articol am prezentat 5 semne care pot să îți indice că ai avea nevoie de un consult optometric pentru tine sau copil astfel încât problemele oculare sesizate să nu conducă la afecțiuni mai grave. Solicită un consult optometric preventiv, mergi la examinări periodice și respectă indicațiile specialistului!