București, 15 septembrie 2022: Start la colectarea separată a deșeurilor reciclabile pentru elevii din sectorul 2 al Capitalei – un proiect derulat de ASAP (Armata Selectării Atente a Plasticului) și cofinanțat de Primăria sectorului 2. 

Campania e una de educare și de conștientizare a elevilor din sectorul 2, prin care ei, alături de profesori și de părinți, să descopere cum, prin gesturi mici, pot proteja mediul înconjurător și pot contribui la un viitor mai verde. 

Ca parte din această amplă campanie se desfășoară și un concurs de colectare separată a deșeurilor, până pe 21 octombrie. Instituția de învățământ ce va reuși să colecteze cea mai mare cantitate de deșeuri reciclabile va fi premiată. Premiul de excelență constă în dotarea unității de învățământ cu panouri fotovoltaice și infrastructura necesară pentru a le putea utiliza. 

Rezultatul concret al eforturilor elevilor implicați poate fi urmărit pe paginile de social media ale ASAP România, www.instagram.com/asap_romania/ și www.facebook.com/ArmataSelectariiAtenteaPlasticului , acolo unde vor fi făcute actualizări periodice. Câștigătorii vor fi anunțați pe 31 octombrie 2022.

Este pentru prima dată când în sectorul 2 se desfășoară o campanie de educare și de informare de o asemenea amploare, prin care ASAP își propune să vizeze cel puțin 52 de unități de învățământ, colectarea a peste 10 tone de deșeuri reciclabile, educarea a peste 35.000 de elevi, conștientizarea acestora cu privire la tema reciclării și informarea a peste 100.000 de persoane din rândul publicului general despre proiect. 

„Ne-am propus să ne adresăm tinerilor prin programul ASAP, pentru că ei sunt cetățenii de mâine ai acestei planete și se vor bucura de rezultatele unei noi viziuni asupra gestionării deșeurilor. Campania Start Joc!, dedicată elevilor din sectorul 2, are ca scop principal educarea pentru un comportament responsabil și sustenabil în ceea ce privește mediul înconjurător. Proiectul pilot din sectorul 6, în care au fost implicate 68 de unități de învățământ, a avut un impact pozitiv care   ne-a făcut să ne dorim extinderea lui la nivelul întregii țări. Inițiativa noastră a fost primită cu entuziasm de autorități, așa încât, acum mergem mai departe cu campania și îi invităm pe elevii școlilor din sectorul 2 să se alăture proiectului nostru”, a declarat Mihaela Tutunaru, Coordonator program ASAP.   

Programul ASAP, un demers de responsabilitate socială inițiat de Fundația The Institute, are ca scop dezvoltarea unui set unic de instrumente noi, puse la dispoziția administratorilor şcolilor, prin instruiri personalizate, în vederea implementării sistemului de management integrat al deșeurilor (pentru categoriile de deșeuri – hârtie/carton, plastic, metal, sticlă) în cadrul instituțiilor de învățământ. Astfel, dincolo de premiul oferit, beneficiarii concursului sunt toți elevii, profesorii și personalul administrativ al școlilor care, implicându-se în acest program, învață despre gestionarea deșeurilor și au acces la infrastructura modernă necesară procesului de colectare separată. Nu în ultimul rând, întreaga comunitate a sectorului 2 al Capitalei va avea astfel la dispoziție încă o modalitate de a trimite cât mai multe deșeuri la reciclare.

Campania ASAP este una de conștientizare, în vederea gestionării corespunzătoare a deșeurilor, urmărind principiile economiei circulare (reducerea amprentei de carbon, utilizarea responsabilă a resurselor, managementul corespunzător al deșeurilor) şi reducerea cheltuielilor publice cu eliminarea deşeurilor, prin trimiterea acestora la depozitare.

Până acum, rezultatele ASAP sunt îmbucurătoare. În primul trimestru din 2022, peste 120.000 de elevi din toată țara au colectat 1.664 de tone de deșeuri reciclabile. Astfel, în prima parte a anului, peste 230 de unități de învățământ din toată țara au devenit partenere active ale ASAP, formând cea mai extinsă rețea de colectare și de reciclare a plasticului din România. 

Media de 13 kg de deșeuri colectate per elev, în primul trimestru al anului, ne face să fim optimiști și să credem că generația tânără va fi mai responsabilă față de mediul înconjurător. Eforturile noastre se îndreaptă spre educarea și îndrumarea tinerilor, dar și a profesorilor și a personalului administrativ, școala fiind un pilon al comunității și, sperăm noi, un epicentru al schimbării. Un viitor mai verde începe azi. Le urez succes elevilor și școlilor care participă în campanie”, a spus Raul Pop, Manager programe la ECOTECA, partener ASAP.   

Până în prezent, 4 sectoare al capitalei și 23 de orașe și reședințe de județ au aderat la misiunea ASAP și, prin intermediul autorităților locale și al inspectoratelor școlare, susțin activ unitățile de învățământ de pe raza teritoriului pe care îl au în administrare să implementeze o infrastructură funcțională de colectare separată și de reciclare a plasticului. Programul ASAP este activ în următoarele localități din țară: Constanța, Brașov, Iași, Brăila, Alba Iulia, Sibiu, Arad, Zalău, Alexandria, Râmnicu Vâlcea, Bistrița, Târgoviște, Târgu Mureș, Slobozia, Bacău, Deva, Ploiești, 

Giurgiu, Tulcea, Baia Mare, Piatra Neamț, Buzău, Măgurele – și în sectoarele 1, 2, 3 și 6 din București. 

Peste 550.000 de elevi din aproape 1.000 de instituții de învățământ din orașele care s-au alăturat inițiativei contribuie deja activ la o lume fără plastic. 

Cei care doresc să contribuie la „înverzirea” școlilor din România și vor să susțină demersurile în lupta pentru mai puțin plastic, pot semna petiția inițiată de ASAP: https://asap-romania.ro/petitie, în timp ce toate instituțiile de învățământ sunt invitate să se alăture programului național ASAP. 

***

Parteneri media: Rock FM, Hotnews, Ambasada Sustenabilității