Atunci când copiii se plictisesc și devin iritați, călătoria pare mai lungă, iar nervii se scurtează proporțional. Este copleșitor să ții moralul sus când orele se adună, iar cei mici își doresc doar puțină joacă și distracție. Chiar dacă drumurile cu avionul pot fi alese datorită duratei mai scurte, faptul că sunteți limitați la bagaje, iar copiii pot păstra la ei doar câteva jucării, poate fi un inconvenient major. Bagajul de mână poate avea o greutate standard, iar el trebuie să conțină și multe lucruri necesare, cum ar fi hainele de schimb, șervețelele umede sau o gustare rapidă.
Din acest motiv, de multe ori, este recomandat voiajul cu mașina personală, deoarece puteți lua cu voi mai multe tipuri de jucării și articole care îi pot ține ocupați pe copii, făcând călătoria mult mai agreabilă. Trecând cu ușurință de la o activitate la alta, având la dispoziție multe opriri în care pot alerga și se pot dezmorți, cei mici vor rezista mult mai bine, iar atunci când veți ajunge la destinație, nimeni nu va fi posomorât.
Am pregătit un articol util, cu recomandări de jocuri și activități la care poți apela cu succes în timpul călătoriilor. Indiferent care este mijlocul de transport ales, nu uita să ai mereu o carte cu povești la tine, o baterie de laptop încărcată și jucăria favorită a celui mic.
1. Filmele preferate
Întotdeauna, un desen animat preferat va oferi un moment de respiro de minim o oră. Dacă vei intercala vizionarea filmelor cu alte activități interesante, dar care nu presupun ecrane, copiii vor fi mult mai cooperanți și vor rezista pe durata unei călătorii mai lungi
2. Cărți de colorat
Orice puști adoră să coloreze. Pune-le celor mici, la îndemână, un set de creioane colorate și o carte cu personajele preferate, astfel încât să le poată lua singuri atunci când doresc să se mai destindă puțin. Cărțile de colorat cu mandale sunt și ele apreciate, iar detaliile mici îi vor face pe copii să fie absorbiți de ceea ce fac.
3. Jocul alfabetului
Este un joc amuzant, varianta simplificată a celebrului FAZAN. Jocul alfabetului poate fi jucat și de părinți și de copii, iar asta îi va ajuta pe cei mici să își dezvolte limbajul și vocabularul. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți o literă din alfabet și să spuneți, pe rând, câte un cuvânt care începe cu litera respectivă. Cine nu mai știe niciun cuvânt atunci când îi vine rândul va ieși din joc. Cel care rămâne ultimul câștigă un punct. Pentru a fi și mai amuzant, puteți alege o categorie cum ar fi: haine, mâncăruri, animale, etc.
4. Autocolante refolosibile
Aceste mici etichete care se pot lipi/dezlipi le oferă celor mici posibilitatea de a crea povești complexe care le vor pune la încercare imaginația. Pot lipi autocolante pe paginile cărții sau chiar pe geamul mașinii.
5. Jocul de memorare
Va trebui să pregătești o listă cu mai multe cuvinte pe care să o citești cu voce tare. În funcție de vârsta copilului, poți opta pentru 5, 10 sau mai multe cuvinte. Apoi, întreabă-l care a fost primul cuvânt, al treilea sau ultimul. Pentru fiecare cuvânt pe care l-a ținut minte va primi un punct. Atunci când acumulează 25 de puncte, va primi un premiu, la latitudinea ta.
Cel mai important detaliu pe care trebuie să-l ții minte este că nu contează doar destinația, ci și călătoria. Înarmează-te cu multă răbdare și multe jocuri atractive, iar călătoria voastră va ajuta la construirea unor amintiri frumoase. Dacă sunteți cu mașina, faceți pauze dese, chiar dacă asta înseamnă o întârziere de câteva ore. Până la urmă, contează ca toată lumea să se simtă bine și să aibă parte de relaxarea pe care v-o doriți.