Deși copilul tău este mic, întotdeauna ești surprinsă de câte haine poate folosi în decursul unei singure zile. Năzdrăvanul se joacă afară, prin curte, în iarbă, noroi și bălți, iar hăinuțele trebuie schimbate des, pentru ca juniorul tău să nu se îmbolnăvească, pentru că o răceală, infecție sau altă afecțiune respiratorie poate apărea oricând la cei mici.
Așadar, ești în fața maldărului de rufe murdare ale copilului și încă nu ești sigură de ce metode și produse ar trebui să folosești, pentru a te asigura că haina lui va rămâne curată iar germenii vor fi înlăturați. Dar de asemenea știi și faptul că copiii au pielea sensibilă și de aceea părinții trebuie să fie foarte atenți la spălarea hainelor lor. În rândurile următoare îți voi împărtăși câteva sfaturi utile referitoare la felul în care trebuie să speli hainele copilului tău.
1. Citește eticheta cu instrucțiunile de spălare
Mai întâi de toate citește eticheta de pe haine și urmează setul de instrucțiuni pentru spălare, cum ar fi temperatura apei, spălarea la mână sau la mașină și altele. Respectarea instrucțiunilor te poate ajuta ca hainele copilului să arate noi pentru o perioadă mai lungă de timp. Unele dintre hainele copilului pot menționa „numai spălare manuală”. Sortează-le apoi, pentru a le avea pe fiecare grupate pentru tipul de spălare recomandat. De asemenea, separă-le în funcție de culori, în rufe albe sau colorate.
2. Spală hainele pentru copii înainte de utilizare
Înainte ca hainele pentru copii să fie îmbrăcate de micuți, aceste articole vestimentare au trecut printr-un proces de fabricație, care presupune procese industriale și lucru cu substanțe chimice. De aceea o parte din ele pot fi prezente încă în textura hainelor de copil, chiar și în materialele de cea mai bună calitate sau în articolele cele mai ridicate la preț de pe piață. De asemenea, ele pot fi contaminate în funcție de locul unde au fost depozitate sau de condițiile de transport. Așa că primul sfat și unul dintre cele mai importante este să speli întotdeauna hainle noi ale copilul tău înainte de a-l îmbrăca cu ele. Te va ajuta să protejezi pielea delicată a copilului și să le menții confortabile.
3. Spală separat hainele pentru copii
Mulți părinți aruncă hainele bebelușului împreună cu alte articole de îmbrăcăminte pentru a fi spălate. Având în vedere că sistemul imunitar al bebelușului este încă în dezvoltare, acest lucru nu este deloc potrivit. Spălarea hainelor separat va elimina riscul de a prelua bacterii sau alte substanțe chimice dăunătoare de pe alte haine, ceea ce va reduce implicit riscul de alergie pentru copil.
4. Înmoaie întâi petele
Șansele ca hainele copilului să se păteze sunt foarte mari, așa că vei avea nevoie să rezolvi și această problemă. Identifică bine fiecare pată de pe haine și apoi tratează-le cu detergent special, înainte de a le introduce în mașina de spălat. Folosește detergentul împreună cu puțină apă pentru a putea freca ușor zona si lasă să stea așa aproximativ 15 minute, înainte de a le introduce în mașină și a începe spălarea.
5. Alege cu grijă un detergent blând, ecologic
Există o mulțime de mărci destinate copiilor, din care poți alege ușor de pe rafturile supermarketurilor, pentru că au etichete speciale. Se recomandă detergenți de rufe bio, care să nu conțină substanțe chimice precum vopsele, parfumuri sau coloranți, și să fie siguri pentru pielea sensibilă a copiilor. Astfel vei reduce semnificativ riscul unor reacții alergice, foarte periculoase pentru cei mici.
6. Usucă hainele
Etichetele pentru îmbrăcămintea copiilor conțin adesea informații despre felul în care trebuie uscat articolul, la aer sau cu ajutorul uscătorului, la căldură medie sau mică. Dacă va trebui să le usuci în aer și mai ales îți dorești în același timp și o dezinfectare a lor după spălare, lumina soarelui acționează ca un agent natural și puternic de dezinfectare.
Va trebui însă să nu le lași mai mult decât trebuie, pentru a nu risca decolorarea. În cazul utilizării uscătorului, evită folosirea foilor de uscător, din cauza riscului de contact cu substanțele chimice pe care le conțin aceste foi. În final, pentru a continua acțiunea de dezinfectare și eliminare a germenilor, se recomandă călcarea cu răbdare rufelor cu fierul de călcat, respectând indicațiile etichetei.
Urmează aceste indicații și vei spăla hainele copiilor mai ușor și mai eficient, acestea vor rezista mai multă vreme, iar cei mici se pot juca în voie, fără riscul unor iritații sau alergii.