Dacă în România numărul părinților care aleg homeschooling pentru copiii lor este destul de mic (deși în creștere în ultimii ani) în Statele Unite ale Americii situația este cu totul alta. Ultimele statistici arată că peste 2.04 milioane de copii sunt educați acasă, iar pedagogii se așteaptă ca în următorii ani cererea de educație în propria casă să crească din ce în ce mai mult.
În SUA multe școli de stat, publice, oferă materiale educative virtuale pentru cei mici, ba chiar sunt organizate clase virtuale la care atât cei care se duc zi de zi la școală, cât și cei care aleg să “facă școala de acasă” au acces.
Cu alte cuvinte, părinții au susținere din partea oficialilor din sistemul de învățământ și primesc alternative care să vină în ajutorul lor pentru a lua o decizie nu doar în totală cunoștință de cauză, dar și susținută de sistemul public sau privat, după preferințe.
Mai jos câteva motive pentru care părinții din SUA și nu numai preferă homeschooling-ul pentru cei mici, multe dintre ele se potrivesc și la noi:
- Timpul petrecut la școală este mult mai mic decât cel de pe drum spre și dinspre unitatea de învățământ.
- Varianta homeschooling înseamnă ca cei mici să exceleze la materiile care le sunt dragi și să înțeleagă și să accepte informațiile ce nu le plac atât de mult. Faptul că ei învață în mediul lor cunoscut de ani de zile îi face mai deschiși la informații noi.
- A învăța de acasă nu este greu, e doar distractiv, cu ajutorul jocurilor, a aplicațiilor disponibile și multe altele.
- Familia este mai unită, dat fiind faptul că sunt mai multe ore pe zi pe care toată lumea le petrece împreună.
- Copiii au mai mult timp liber pentru joaca creativă și activitățile extrașcolare.
- Cei mici învață să își facă un program pe care să-l respecte, nu le este impus un program ce e musai de reținut și de respectat.
- Dacă aveți mai mulți copii cei mici învață de la cei mai mari – nu cred că frații mai mici vor sta departe de cei mai mari atunci când ei se află la “școală”.
- Fără certuri între colegi, fără diferențe între prieteni, fără prăpastia dintre generații întrucât copiii vor înțelege mai bine ce vor părinții și invers, dar cu prieteni în afara casei și cu o puternică legătură cu adulții.
Voi vă gândiți la varianta homeschooling ca la o alternativă pentru educația copiilor voștri?
Sursă foto: IowaPolitics.com/ Flickr.com.
Pe de alta parte homeschooling nu ofera copilului un mediu in care sa intre in contact cu alti oameni si sa-si faca prieteni.
Ba dimpotriva, insa multi oameni au atatea prejudecati despre homeschooling si atat de putine informatii adevarate despre aceasta alternativa, incat le e greu sa creada ca poate fi altfel. Scotand din ecuatie scoala, in care copilul e fortat sa-si petreaca cea mai mare parte a zilei (4-6 ore de cursuri, macar 1 pe drum si inca 1-2 la teme), ai destul timp si energie pentru a implica copilul in tot felul de activitati si medii sociale. Asa are ocazia sa socializeze cu oameni si copii de toate varstele si nu e mereu doar cu semeni de aceeasi varsta. Segregarea pe varste practicata in scoala este responsabila de multe probleme de socializare la copii si, cred eu ca macar in parte, si de prapastia dintre generatii.
E adevarat, insa, ca aceasta alternativa presupune o implicare activa a parintelui, ce trebuie sa-si organizeze viata astfel incat sa-l poata include pe copil in cat mai mult din ceea ce face, ramanadu-i timp si pentru a-l duce la diverse cercuri, cursuri, ateliere, vizite, excursii etc. Iar asta nu se potriveste cu stilul de viata incurajat de societatea moderna, in care parintii lucreaza de la 8 ore in sus pe zi in afara casei, iar familiile traiesc izolate de rudele apropiate. In cadrul acestui stil de viata este mult mai usor sa gasesti un loc unde sa lasi copilul cat timp lucrezi si unde sa invete cate ceva, iar scoala este sistemul “perfect” de a gestiona copiii in masa.
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
e legal in Romania? eu stiam ca…nu
O fi, n’o fi..eu in sistemul asta nu bag! Doar montessori sau waldorf ca alternativa pentru homeschooling!
De fapt, nu este ilegal, doar ca nu este recunoscut, din pacate.
Noi am optat pentru varianta homeschooling pentru ca doi copii ai nostri au schimbat doua scoli in doua tari in decurs de un an, mutarea in Romania ar fi adus o a treia scoala cu sistem si limba diferita. Am hotarat sa-i educ acasa dupa programa irlandeza, ultima tara in care am fost. Limba folosita este engleza, pentru ca vom ajunge in Canada in aprox 2 ani, manualele sunt cele folosite in Irlanda, dar incercam sa folosim si greaca, limba pe care au folosit-o 3 ani in Cipru. Punem accentul pe engleza, matematica, istorie si geografie, dar incercam sa introducem si obiecte noi, cum ar fi anatomie si mitologia popoarelor. Sunt complet deschisa la sugestii din partea copiilor mei, ca sa invete cu drag si sa se dezvolte.
Daca este vreun parinte din Bucuresti care a adoptat aceasta metoda de educatie si doreste sa ne intalnim cu copiii m-as bucura foarte tare, noi avem programul flexibil.
fetita mea urmeaza sa merg la cresa si recunosc ca ma intereseaza montessori sau waldorf, deoarece nu stiu sa fie posibil la noi homeschooling …si eu vreau sa stiu mai multe despre asta:)
Nu dati cu rosii, dar am o nelamurire: in cazul in care alegi homeschooling, oare te mai astepti sa mearga copilul la facultate sau presupui ca e mai ok sa lucreze in meserii de genul tamplar, cizmar sau in agricultura? Ma refer in special la americani (2 milioane de copii pare foarte mult), la noi fiind mai mult o raritate. Sau te astepti sa-i dai totusi la scoala din clasa a cincea in ideea ca pana atunci te descurci cu homeschooling?
@Oana Isis uite un articol privind legalitatea homeschooling http://www.anidescoala.ro/articol/despre-homeschooling-romania-legalitatea.html
Eu nu stiu cate sanse reale la o meserie particata la un nivel decent are un elev ce urmeaza cursurile scolilor noastre. Este foarte clar ca nu exista cadre ditactice pregatite, iar toceala si imitatul sunt pe primul loc. Eu as pune accent pe creativitate, cultura generala.
Privind legalitatea, inca se fac demersuri pentru reglementare. Din pacate, portita cu scoala-umbrela pomenita in articolul citat nu este tocmai sigura, in conditiile actuale, fiindca legea stipuleaza clar ca scolarizarea la zi este obligatorie. Daca alegi acum HS, o faci cumva pe ascuns. Cred ca singura cale sigura este pentru cei cu dubla cetatenie sau cu cetatenie straina, eventual dintr-un stat ce permite educatia acasa.