Potrivit National Center for Statistics and Analysis (NCSA din SUA), aproximativ 250.000 de copii sunt răniți, în fiecare an, în accidente auto. Un calcul simplu ne arată că asta înseamnă 700 de copii răniți zilnic, adică aproximativ 30 de copii pe oră! Statisticile sunt alarmante, iar prima și cea mai importantă măsură pe care un părinte poate să o ia atunci când vine vorba despre siguranța copilului său în mașină este un scaun auto.
E atât de simplu de spus precum și de făcut: pentru câteva sute de lei vă asigurați că, în cazul unui accident auto, copilul vostru nu va avea de suferit. Dar asta este valabil doar dacă veți alege un scaun auto potrivit vârstei copilului. Acum ceva timp presa internațională scria despre o mamă care și-a transportat copilul într-un scaun care nu era unul corespunzător vârstei fiicei sale. Mașina în care călătoreau a fost implicată într-un accident, iar copilul a fost grav rănit. Judecătorii au decis că parte din vină îi aparține mamei care a permis transportul copilului într-un scaun neadecvat.
Cum alegi un scaun auto potrivit pentru copilul tău?
- După vârsta și mai ales greutatea copilului! Producătorii au scaune diferite pentru copii: Grupa 0+ (1-13 kg), Grupa 1 (1-18 kg), Grupa 2 (9-36 kg), Grupa 3 (15-36 kg), la acestea se adaugă și înălțătoarele auto, de care nu toți părinții au auzit. Chiar dacă al vostru este destul de mare încât să nu mai folosească un scaun special, dacă nu este destul de înalt încât genunchii lui să fie îndoiți la 90 de grade chiar la finalul banchetei, iar centura de siguranță poziționată fix pe șoldul copilului, respectiv pe claviculă sau umăr atunci este nevoie de un înălțător auto.
- Montarea unui scaun auto este diferită de la o mașină la alta. Există scaune auto cu sistemul ISOFIX, însă nu toate mașinile au un astfel de sistem montat pe bancheta din spate. Pentru celelalte scaune, rugați asistență la magazinul de unde le-ați achiziționat sau fiți cu mare băgare de seamă la instrucțiunile care vin la pachet cu scaunul. După ce este instalat, acesta nu ar trebui să se miște mai mult de 2, 3 cm în lateral.
- Scaunele auto cu prindere în 5 puncte sunt mai sigure, ele nu permit alunecarea și zguduirea copilului în cazul unui accident sau al unei frâne bruște.
- Materialul din care este un scaun auto construit este extrem de important. În primul rând materialul trebuie să fie moale, să nu irite pielea sensibilă a unui copil, să nu aibă compuși toxici precum coloranți, să fie ingifug și să nu permită alunecarea copilului. Pentru un plus de siguranță puteți căuta un scaun auto dintr-un material rezistent la lumină, astfel încât să fie extrem de rezistent în cazul unui accident care se lasă cu flăcări. Nu uitați să fiți atenți și la husă: dacă există o husă detașabilă este ușor de scos și de spălat ori de câte ori este nevoie.
- Este ultimul sfat, dar poate ar fi trebuit să fie primul: nu cumpărați scaune auto la mâna a doua. Economia pe care o faceți este mult prea mică în comparație cu riscurile la care vă expuneți copilului. Există posibilitatea, de exemplu, ca scaunul auto cu pricina să fi fost implicat într-un accident, iar sistemul de siguranță să fie astfel slăbit.
Concurs responsabil
Bebetex.ro a lansat Proiectul: o campanie de responsabilizare în siguranța auto și noi susținem inițiativa.
Pentru a ne demonstra că sunteți părinți informați cu privire la siguranța auto și la modalitatea în care alegeți un scaun auto pentru copii zilnic vă vom pune câte o întrebare în newsletter-ul nostru.
Răspunsurile la toate întrebările noastre se regăsesc în acest articol, iar răspunsurile corecte trebuie să le scrieți în formularul de mai jos.
Cei care răspund corect la cele mai multe chestionare vor primi drept dar de la Bebetex.ro un scaun auto. Este vorba despre modelul Nania Trio SP Comfort.
Concursul “responsabil” cum i-am zis noi începe astăzi și tragem linie peste fix o săptămână (adică pe 7 februarie) când aflăm care este cel mai bine informat părinte cu privire la siguranța copiilor în mașină.
LATER UPDATE:
Cum au fost mai mulți care au răspuns la toate întrebările am tras la sorți câștigătorul, iar norocoasa o vedeți mai jos, fiind aleasă de random.rog dintre cei 6.
Felcitări adela_dedi! Și mulțumim tuturor pentru participare! 🙂
Sursă foto principală: pillarofblue/ Flickr.com.
buna,
aici dam raspunsurile ? eu nu vad chestionarul despre care vorbeati.
multumesc .
Buna Ina, da un refresh te rog ar trebui sa apara fix sub fraza aceasta un formular pe care scrie “Avem premii”
unde gasesc parola in newsletter ?! raspunsul e 250000 de copii , dar ma indoiesc ca aici il postam …
Aproximativ 250.000 de copii sunt raniti anual in accidente de masina.
Salut Georgiana, pentru a participa la concurs trebuie sa inserezi raspunsul in formularul din articol acolo unde scrie “Avem premii” 🙂
Potrivit National Center for Statistics and Analysis (NCSA din SUA), aproximativ 250.000 de copii sunt răniți, în fiecare an, în accidente auto.
Introdu te rog raspunsul in formuarul special din articol
Aproximativ 250.000 de copii sunt răniți, în fiecare an, în accidente auto
Aproximativ 250.000 de copii sunt, din pacate, răniți, în fiecare an, în accidente auto.
am pierdut un indiciu:(((( asa ca nu am nici o sansa:(((
Nu stiu ce sa zic Adelina, poate ca nu toti au raspuns la toate intrebarile corect. Daca avem egalitate cu numarul de raspunsuri tragem la sorti 🙂 iti tinem pumnii!
din pacate 250.000 de copii ,aproximativ, sunt raniti in accidente auto, in fiecare an…din motive de scaun auto
avem
felicitari
Multumesc!
Buna ziua, cine a castigat de fapt din lista de 6 persoane?
E lista de pe random.org toti cei 6 au raspuns la toate intrebarile iar primul a fost ales aleatoriu de site deci a castigat
deci eu!!!!!!! Multumesc frumos!
Multumesc frumos!
Felicitări, Adela! Să-l stăpâniţi sănătoşi!
Multumesc frumos! O sa fie numai bun pentru bebe 2 care e pe drum 🙂