Există însă anumiți pași pe care este recomandat să îi urmezi.
- Explică-i copilului prin ce treci. Spune-i că de acum pedepsele și tonul ridicat nu mai sunt niște opțiuni pentru tine și că știi că atât copilul, cât și ceilalți din jurul tău nu-ți vor răul, așadar încerci să te schimbi pentru ei.
- Cere cooperare, spunând că aveți în continuare niște reguli, dar că cea mai importantă dintre toate este ca toată lumea să iubească și să răspundă că dragoste la acțiunile celorlalți. Dacă tu ca părinte vei încerca să nu ridici tonul, ei ca și copii trebuie să încerce să fie buni unii cu alții și implicit cu tine.
- Copiii în general nu cooperează decât atunci când simt că persoana cu pricina este conectată cu ei și le iau partea. Încearcă să-ți setezi ca zilnic să ai parte de câteva zeci de minute speciale pentru ei, timp în care să vorbești cu ei și să vezi ce îi supără și ce nu.
- Atunci când ridicăm tonul la un copil el se sperie, iar odată ce acest lucru se termină, cei mici vor începe să-și exteriorizeze anumite emoții care până acum au stat “ascunse” de teamă ca noi să nu țipăm din nou. Cheia este să-l faci să înțeleagă că emoțiile nu sunt o problemă niciodată și că este ok ca uneori să se lase copleșiți de ele și alteori să nu le lase conduși de emoții.
- Învață să repari situațiile, dacă noi eram pedepsiți când eram mici asta nu înseamnă că și copiii noștri ar trebui să treacă prin asta. Pedeapsa nu înseamnă că situația este reparată, ba din contră singurul lucru pe care-l înțelege cel mic este că e rău să facă un anume lucru pentru că va fi pedepsit, dar nu o să știe și de ce anume și cum poate repara situația.
Citiți mai multe despre primii pași în “tainele” positive parenting-ului pe ahaparenting.com.
Sursă foto: PraveenbenK/ Flickr.com.