Nu vreau să încep articolul prin a vă spune care sunt amenzile reglementate prin lege, ce se aplică celor care nu folosesc centura de siguranță. Nu-mi doresc să vă povestesc despre asta pentru că nu câteva puncte de amendă și o sancțiune în bani sunt motivele pentru care ar trebui să purtați centura de siguranță, ci faptul că de ea poate depinde viața voastră și a celor dragi, pe care îi aveți în mașină la momentul respectiv.
Din păcate, am prieteni care s-au ales cu răni grave, în urma accidentelor urâte care s-au soldat cu victime, tocmai din cauza faptului că centura de siguranță nu era purtată, așadar refuz să cred că este complicat să “tragem” o centură imediat ce ne-am urcat din mașină, la fel cum refuz să cred că există părinți care nu își iau măsurile minime de protecție pentru copiii lor, pentru cele mai importante persoane din viața lor.
Cum verifici dacă centurile de siguranță sunt corect poziționate la scaunul auto pentru copii?
Simplu. În primul rând, ele trebuie să fie perfect închise, așadar trebuie să vă asigurați că nu a rămas nicio centură pe care ați uitat să o închideți. În al doilea rând, trebuie să verificați dacă centurile sunt destul corect strânse. Mai exact, acestea trebuie reglate, ca atunci când trageți de ele, să nu se miște mai mult de 2 centimetri față de corpul bebelușului sau copilului. Doar așa vă asigurați că reglările sunt corecte și că respectă standardele de siguranță.
Când nu purtăm centură de siguranță?
Șoferii care staționează sau care merg înapoi nu poartă centură de siguranță dintr-un motiv destul de simplu: în prima situație nu este necesară purtarea centurii de siguranță, iar în a doua situație conducătorii auto au nevoie de mai multă libertate în mișcare, pentru a avea o vizibilitate mai bună.
Despre instructorii auto și examinatorii auto, dar și despre acele persoane care au un certificat medical care atestă lipsa centurii de siguranță nu vă mai spun, dar vreau să vă atrag atenția asupra femeilor însărcinate care nu poartă centură. În legislație este specificat faptul că doar atunci când sarcina este una avansată e justificată lipsa centurii. Dacă sunteți în primele luni de sarcină, atunci puteți purta centura de siguranță, numai că trebuie să fiți mai atente la poziționarea ei: sub burtică și fără a slăbi legăturile, pentru că aceasta poate aluneca direct pe abdomen, unde este cel mai periculos să fie poziționată.
Acestea fiind spuse: voi purtați centura de siguranță, indiferent de situație, da?
Daca vrei sa afli mai multe despre Bebetex si despre ce vor ei sa faca, te invitam pe blog.bebetex.ro si pe pagina de Facebook.
Sursă foto: various brennemans/ Flickr.com.