Mai are rost să încep articolul cu avantajele alăptării? Să vă spun că mamele au posibilitatea să-și hrănească pruncii cu lapte natural, special pentru ei, plin de vitamine, care îi ajută nu doar atunci când sunt mici, ci are o grămadă de beneficii și atunci când cresc. Să vă mai spun despre momentele speciale pe care nu le mai poți trăi în alte clipe decât atunci când un copil este alăptat?
Probabil că toate acestea și multe alte motive au stat la baza deciziei autorităților din New York care doresc să “ascundă” în spitale laptele praf de proaspetele mămici. Să vă explic: acolo, potrivit legilor care sunt acum în vigoare, de îndată ce o mamă naște primește mai multe mostre de lapte praf și, în funcție de cum reacționează copilul, poate alege care este formula pe care o folosește în continuare. Probabil acesta este și unul dintre motivele pentru care unele mame aleg laptele praf în detrimentul alăptării.
Ideea este că începând cu luna care vine, adică din septembrie, primarul din New York interzice spitalelor să ofere mostre gratuite cu lapte praf bebelușilor. Asta având totuși în vedere faptul că, statistic, nu mai puțin de 90% dintre mamele din oraș aleg alăptarea și nu laptele praf. Așadar, chiar dacă procentul este mai mare, autoritățile aleg să facă demersuri pentru a convinge mamele să alăpteze.
Nu sunt sigură de “care parte să fiu”: pe de o parte inițiativa mi se pare minunată pentru că toți părinții ar trebui să afle avantajele alăptării și cred că mamele ar trebui să încerce măcar înainte să le ofere bebelușilor lapte praf, pe de altă parte însă, mi s-ar părea mai natural și mai benefic ca proaspetele mămici să aibă parte de consiliere, de o discuție cu un specialist în alăptare înainte de a lua o decizie atât de importantă, și nu de o “interdicție”. Voi ce credeți?
Sursă foto: bradleygee/ Flickr.com.
nu cred nimic sunt consternata
sigur ca specialistii ar fi fost mai utili, dar masurile astea tip coercitiv sunt mai ieftine, din pacate..
Si nu neaparat eficiente. :-(… sunt pro-alaptat, dar cred ca un sfat bun la momentul potrivit nu se poate compara … Adica ce nu poti aduce LP in spital sau?!
Iar daca am citit bine ei se lauda cu 90% alaptat vs LP. ?! Pai la noi procentul asta e muult mai mic si nu se duce nimeni cu monstre la mamicile care nasc..
mi se pare o idee foarte buna, atata timp cat exista asistente care sa te invete sa aalptezi, asa cum sunt la ei.la noi din pacate, interesul e mic, nesemnificativ, asistentele te privesc cu un aer superior si nu ti explica mai nimic si nici nu te ajuta daca vrei sa inveti cum sa alaptezi.vorbesc din proprie experienta, ceea ce mi se pare foarte, foarte trist…
super! cat se poate de corect!
foarte buna idee
Nu e vorba de ”ascunderea” laptelui praf, ci de interzicerea publicitatii prin mostre gratuite. Ce e rau in asta, mie mi se pare o decizie de bun simt:
Daca in New York, mamele alapteaza in proportie de 90%, la noi ce sa mai zic?Unde procentul scade dramatic spre 12% pana la 6 luni. Cred ca si daca ar disparea din maternitati,ar trebui vandut cu reteta , doar mamelor care au cu adevarat o problema.Plus ca in Ro, mamele pot sta acasa 1 sau 2 ani sa tot alapteze. Insa din pacate, in ultima vreme e mai usoara hranirea cu lapte praf. Si nu e chiar ieftin spre deosebire de laptele matern care nu costa nimic. Si mai zicem ca e criza……Gradul de civilizatie si educatie conteaza mult
Ce porcarie de articol. Asa cum a zis si Ioana, e vorba de interdictia distribuirii de mostre, deci nu vad nimic rau. Apoi, procentul ala de 90% mi se pare tare indoielnic. Poate se refera la momentul cand ele parasesc maternitatea ca mi-e greu sa cred ca ele continua sa alapteze f mult din moment ce cred ca incep munca undeva pe la 6 sapt sau asa ceva. Si pe langa asta, stie cineva cu siguranta daca au sau nu specialisti in alaptat in maternitati?…
Irina si procentul din Romania, de aproximativ 12% este la fel de indoielnic ca si cel de 90%, dar nu pot decat sa imi pun un mare semn de intrebare cu privire la diferenta care nu este deloc de neglijat, nu? Apoi, si daca luam in calcul faptul ca acest procent este valabil pana la momentul cand mamele parasesc materinitatile diferenta tot ramane, pentru ca oricum ar fi avem 78% diferenta… Cat despre faptul ca sunt mostre gratuite date de companiile din domeniu sau nu, nici nu stiu daca mai este important, avand in vedere faptul ca la noi multe sunt cazurile in care asistentele nici macar nu le intreaba pe mame ce prefera, ca sa nu mai vorbesc de consiliere, consiliere care nu, nu exista nici in spitalele de stat din NY, dar macar ei incearca prin alte metode sa ne faca pe toti sa constientizam beneficiile alaptarii – Roxana
Eu nu stiu cand se calculeaza procentele. Daca e la momentul parasirii maternitatii atunci 90% imi pare ok dar 12% neadevarat. Practic la noi cred ca toate mamele pleaca acasa convinse ca ele alapteaza deci procentul ar trebui sa fie mai mare. Poate la noi se ia in considerare faptul ca bebeii primesc lp in maternitate si atunci e onest 12% desi nu neaparat relevant pt ca odata ajuns acasa acel copil poate primi doar san…..deci nu stiu cum si cand e calculat procentul ala de 12%. Mie una mi se pare prea mic. Poate mai corect ar fi sa se calculeze pe la 3 luni ca de obicei daca treci de pragul asta mai greu sa renunti. Si daca se renunta cred ca se renunta cu buna stiinta nu din alte motive.