Răspunde la întrebări cu alte întrebări
Copiii pun o mulțime de întrebări, unele mai incomode, altele mai puțin incomode, dar e clar că numărul întrebărilor crește cu vârsta. Ca și adulți avem mereu tendința să răspundem la ele cât mai clar, ca nu care cumva să rămână cel mic cu alte întrebări, dar nu e oare mai bine să rămână cu alte și alte întrebări care pot duce la o cunoaștere mai mare? În plus, dacă cei mici au pus o întrebare e clar că au ceva informații despre acel lucru, așadar se poate răspunde cu… o altă întrebare. De exemplu, dacă ei întreabă ce este o nevertebrată, în loc să le răspundem cu “un animal care nu are oase” mai bine ar fi să-I întrebăm chiar noi ce cred ei că este o nevertebrată. Dacă răspunsul este incorect, îi putem întreba de ce au crezut asta și doar apoi să le spunem care e adevărul. Concluzia? Află mai multe, sunt mai deschiși și ați avut și o conversație pe măsura așteptărilor, nu doar o întrebare cu un răspuns scurt.
Găsiți răspunsuri împreună
Tot legat de multitudinea întrebărilor, sunt convinsă că există multe la care nici voi ca și părinți nu le știți răspunsul. Decât ceva incomplet, mai bine căutați împreună un răspuns 100% corect și complet, nu? O simplă căutare pe Google ar trebui să fie suficientă de cele mai multe ori, iar dacă nu funcționează asta, există mereu bibliotecile publice unde simpla vizită este spectaculoasă, apăi și căutat informații în cărți mai noi sau mai vechi.
Gătiți împreună
Gătitul, în special atunci când faceți prăjituri, este un lucru minunat pe care-l puteți face numaidecât cu cei mici. Să ne gândim la o plăcintă: începem cu ouăle, făina sau zahărul și brânza ori merele și la final avem o prăjitură delicioasă făcută din niște ingrediente care, separat, nu au nici de departe un gust atât de bun precum o plăcintă.
Când eram mică bunica mea mă lăsa mereu să fac un cozonac mic înainte, mai ales înainte de Crăciun, atunci când ea făcea cozonaci pentru toată familia. Mă fascina cum dintr-o bucată mică de cocă odată lasată sub un prosop câteva ore, ea se umflă și ies 5, 6, 7 cozonaci mari.
În plus, cei mici pot experimenta pe pielea lor înghețatul sau dezghețatul ori fierberea, lucruri care nouă ni se par banale, dar sunt convinsă că ei cred că sunt extraordinare!
Voi cum încercați să le “păstrați creativitatea celor mici”? Care sunt activitățile pe care le faceți împreună și care îi fac pe copii să se gândească la alte și alte răspunsuri?
Citiți despre mai multe “metode” prin care creșteți copii creativi pe designtaxi.com.
Sursă foto: guy schmidt/ Flickr.com.