Albinele folosesc propolisul pentru a-şi sigila stupul împotriva dăunătorilor: viruşi bacterii, dar şi pentru mumificarea intruşilor mai mari: alte insecte, şoareci, pe care albinele îi omoară şi îi învelesc în propolis ca să nu putrezească.Propolisul, numit şi ”clei de albine” sau ”penicilina românească” este unul dintre cele mai valoroase produse apicole şi este folosit în medicină de mii de ani.

Ce este, de fapt, propolisul?

Propolisul este un amestec de substanţe biologice provenite de la peste 20 de specii de arbori, pe care albinele le prelucrează cu ajutorul enzimelor conţinute de glandele lor salivare, obţinând astfel o substanţă răşinoasă, lipicioasă, de culoare verde-brună sau cafenie. Atât culoarea cât şi compoziţia chimică a acestui preparat miraculos diferă în funcţie de speciile vegetale de la care s-au colectat materiile prime.

Ce subtanţe nutritive conţine propolisul?

Propolisul conține 55% răşini şi balsamuri, 25-30% ceruri, 10% uleiuri eterice şi aromatice, 5% polen. În cantităţi mai mici există aminoacizi, enzime, vitamine (A, B, D, E, PP), hormoni naturali, derivații flavonici, acidul ferulic (activ contra germenilor Gram pozitiv și Gram negativ), fermenți, microelemente (siliciu, magneziu, cupru, molibden, arsen, staniu, aluminiu, vanadiu, wolfram, fier, aur, iridiu, calciu, cadmiu, cobalt, stronțiu), substanțe antibiotice, acizi.

Când pot introduce propolisul în alimentaţia copilului meu?

Propolisul se recomandă a fi administrat copiilor după vârsta de 1 an, la recomandarea medicului pediatru. Acesta poate fi periculos pentru copiii cu alergii la polen sau miere.
Citește tot articolul și comentează pe Diversificare.ro.


Diversificare.ro vorbește părinților care vor să crească copii sănătoși. Scriem despre misterul diversificării alimentației, asa cum l-am cunoscut și înțeles noi, odată pornite pe drumul alternativ sau în tandem cu alăptarea. Chiar dacă a fost provocator, ne-am descurcat și vrem să împărtășim experiențele noastre cu părinți care parcurg acum același drum.
Ne documentăm, experimentăm, scriem despre reușite gastronomice și nu numai.
Vă invităm să ne citiți, să ne povestiți întâmplările voastre și să ne provocați cu întrebări la care să vă răspundem cât mai documentat.

Sursă foto: Andreas./ Flickr.com.