De la leuștean se pot consuma semințele, rădăcina și frunzele. Acestea din urmă sunt asemănătoare celor de țelină, însă mirosul specific ne ajută să recunoaștem rapid leușteanul. În bucătăria românească sunt utilizate numai frunzele și aproape în exclusivitate în borșuri și ciorbe.
Medicina tradițională utilizează de mult această verdeață pe post de medicament pentru prevenirea și tratarea multor boli, mai ales la nivel reno-urinar, sau boli ale sistemurilor imunitar și endocrin. Pentru bebeluși este în special valoros. Leușteanul stimulează digestia, elimină gazele, viermii intestinali și calmează colicii.
Ce substanțe nutritive conține leușteanul?
De la leuștean putem consuma sub formă de ceaiuri sau în alimentație, frunzele, rădăcina și semințele.
Toate componentele leușteanului conțin uleiuri volatile care îi oferă aroma bogată, având rol calmant. Frunzele conțin vitamina C, acizi organici, potasiu și rășini. Rădăcina este bogată în grăsimi și săruri minerale; are o acțiune vermifugă, sudorifică și antibacteriană. Se utilizează în tratarea afecțiunilor urinare.
Leușteanul conține importante cantități de quercetină, un flavonoid.
Leușteanul este recomandat bebelușilor pentru eliminarea gazelor, mucozităților (rădăcina și semințele), viermilor intestinali și a scaunelor anevoioase. Este întăritor al sistemului osos la copii. Ceaiul din semințe de leuștean calmează durerile de stomac. Leușteanul este de mare ajutor și în cazurile de constipație și diaree.
Aromo-terapeuții folosesc uleiuri esențiale de leuștean pentru a trata pistruiii și petele de pe față.
Ceaiul de leuștean ajută digestia, este un bun expectorant, stimulează eliminarea urinei.
Leușteanul este un bun vaso-dilatator. Reglează ciclurile menstruale, de aceea trebuie evitat consumul în cantități mari în cazul femeilor însărcinate, mai ales sub formă de uleiuri esențiale și ceaiuri.
Uleiurile esențiale sunt recomandate pentru scăderea tensiunii și pentru stimularea diurezei.
Când pot introduce leușteanul în alimentația copilului meu
Proprietățile medicinale îl recomandă ca ajutor în digestia bebelușilor. Teoretic putem să-l introducem în alimentație încă de la începutul diversificării, de la 6 luni.
Având un gust puternic, începeți prin a administra o cantitate mică în piureurile și supele preferate ale bebelușului, ținând cont de recomandarea medicului curant și de regula celor 4 zile.
Nu se cunosc contraindicații privind consumul de leuștean de către copii și nu este un alergen des întâlnit. S-au înregistrat cazuri de foto-dermatită asociată cu consumul de leuștean.
Citește tot articolul și comentează pe Diversificare.ro.
Sursă foto: Public Domain Photos/ Flickr.com.