Însă alte culori da! Am aflat și noi asta, alături de multe alte informații, sâmbăta aceasta, când am făcut o vizită la Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu. În cazul în care nu știți, în fiecare vineri și sâmbătă cei care vin aici fac o călătorie până la marginea Universului. Plimbarea este una extrem de ieftină (5 lei pentru adulți, 3 lei pentru copii, elevi și studenți), mai ales că trebuie să recunoaștem că a fost cea mai lungă din viața noastră. Lungă, în sensul că până acum, noi am calculat mereu distanțele în kilometri, însă sâmbătă totul a fost explicat în ani lumină… 🙂
Cu ajutorul programului Mitaka, un program creat de National Astronomical Observatory of Japan, am făcut un tur de pe Pământ, până la Lună, apoi până pe Marte, am văzut cratere lunare și am făcut cunoștință cu sistemul solar. Totul a durat un pic peste 45 de minute, însă Adrian Șonka a făcut ca timpul să treacă extrem de repede și prezentarea a fost plină de glume și de comparații, care au transformat-o în una accesibilă oricui, iar în cazul în care nu am înțeles ceva la final am avut ocazia să punem toate întrebările care ne-au trecut prin cap.
O mică parte din prezentare puteți vedea mai jos:
Teoretic, prezentarea poate fi înțeleasă de către copiii de la clasa a V-a în sus. Noi spunem că și cei mai micuți pot veni cu încredere, însă ar trebuie să vorbiți cu ei înainte pentru a le explica faptul că în timpul prezentării trebuie să fie cuminți și doar la final se primesc răspunsuri la întrebările lor strânse în timpul prezentării.
Despre călătoria printre stele și planete vă mai spunem faptul că dacă vreți să ajungeți aici nu vă puteți face rezervare înainte (asta este politica Observatorului Astronomic) și că prezentarea nu se ține dacă nu sunt mai mult de 10 vizitatori în sală (noi la început am fost îngrijorați, dar am avut noroc să ajungem un pic mai devreme și am prins locuri, sala a fost plină ochi sâmbătă).
După prezentare urcați la telescop (tariful este tot de 5 lei pentru adulți și 3 lei pentru copii) imaginile sunt de vis. Pentru câteva sfaturi și intervalul orar în care puteți vedea stelele și planetele vizitați blogul lui Adrian Șonka.
Voi ați fost în ultima vreme la Observatorul Astronomic? 🙂
Mai multe fotografii de la vizita noastră găsiți într-un album pe Facebook.